Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD füzeleri vuruyor

        Amerikalı savunma yetkililerince Washington'da düzenlenen brifingde, Libya'nın kıyı şeridindeki hedeflerin vurulmakta olduğu belirtildi.

        Koalisyon güçlerinin, özellikle başkent Trablus ile Misrata çevresindeki hedefleri vurdukları bildirildi. Yetkililer, Bingazi çevresinde çok büyük bir operasyonun planlanmadığını ifade etti.

        Amerikalı yetkililer, ABD'nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti. Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi.

        Operasyonlara, şu anda ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya'dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor.

        Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı'nda olduğunu belirten askeri yetkililer, ABD'nin harekata katılım kapasitesine elektronik saldırının da dahil olduğunu açıkladı.

        İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.

        Öte yandan Libya resmi TV kanalı başkent Trablus'ta sivil noktaların hedef olduğunu öne sürdü. Haberde, "Haçlı düşmanlar"ın savaş uçaklarının Trablus'taki sivil hedefleri bombaladığı belirtildi.

        20 HEDEF VURULDU

        Libya'ya düzenlenen operasyonda ABD ve İngiliz savaş gemileri ve denizaltılarından 112 seyir füzesi fırlatıldığı, toplam 20 hedefin vurulduğu açıklandı.

        ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğunu belirtti.

        Füze saldırılarının ana amaçlarından birinin, "insanlı savaş uçağı uçuşlarının yapılmasının koşullarını oluşturmak olduğu" kaydedildi.

        Henüz Libya'da hiç bir ABD kara askeriyle, Libya semalarında ABD uçağı olmadığı kaydedildi.

        Washington'da basına bilgi veren Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi Koramiral Bill Gortney, operasyonun henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyledi.

        Saldırıların Libya'nın hava savunma sistemine ciddi zararlar verdiği bildirildi.

        OBAMA: "SINIRLI BİR OPERASYON"

        ABD Başkanı Barack Obama, Libya'ya yönelik operasyonun sınırlı olduğunu belirtti.

        Brezilya'da bulunan Obama, yaptığı açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi halkına karşı saldırmayı sürdürdüğünü ve uluslararası topluma, operasyondan başka bir seçenek bırakmadığını kaydetti. Obama, "sınırlı bir operasyon için yetki verdiğini" ifade etti.

        "Askeri operasyon bizim ilk tercihimiz değildi" diyen Obama, "bir tiranın, kendi halkına, 'acıma olmayacak' dediğini" bunun da başka şans bırakmadığını kaydetti.

        Obama, ABD'nin Libya'ya kara güçleri göndermeyeceğini belirtti.

        Bu arada Pentagon operasyonun adının "Şafak Yolculuğu" olduğunu kaydetti.

        Pentagon, Libyalılar'ın ve Arap ülkelerinin operasyonu desteklediğini ileri sürdü.

        "SALDIRI SİVİLLERE YÖNELİK"

        Libya'ya yönelik operasyonun başlamasının ardından Libya Hükümet Sözcüsü açıklama yaptı. Açıklamada, saldırının sivil halka ve sivil binalara yönelik olduğu belirtildi. Sözcü, "Bu saldırı, biz ateşkes ilen ettikten sonra gerçekleşti. Libya'ya askeri faaliyetlerimizi durdurduğumuzu göstermek için uluslararası gözlemcileri davet ettik. Ateşkes sözümüzü tuttuk. Gözlemci yerine füze gönderdiler" diye konuştu.

        Libya'nın Misrata kenti sakinlerine göre buraya düzenlenen operasyonlarda, hükümet güçlerine ait hava üssü de vuruldu.

        El Cezire televizyonunun haberine göre başkent Trablus'un dışındaki Mitiga havaalanı da hedef oldu. Mitiga'nın VIP sivil uçuşlar için kullanıldığı kaydedildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ