Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Altın SocGen: Altın 2016 sonunda 955 dolara düşer - Altın Haberleri

        Fransa merkezli dev finans kuruluşu Societe Generale SA (SocGen), bugün başlayacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesi altın fiyatlarına dair öngörüsünü yayımladı.

        Societe Generale Küresel Varlık Tahsisi Başkanı Alain Bokobza, "Altın, Fed'inbu hafta faiz artışına gitmesi ve gelecek yıl içinde de üç faiz artırımı daha yapması durumunda, muhtemelen 2016 yılı sonunda ons başına 955 dolara düşecek" dedi. Bu hedef, fiyatların yüzde 10 daha düşerek Eylül 2009'dan bu yana görülen en düşük seviyeye inebileceğini işaret ediyor.

        İŞTE ALTIN FİYATLARI

        Altın, ABD'li politika yapıcılarının yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmeye hazırlanmaları ve bunun sonucu doların değer kazanması ve altının cazibesinin azalması ile birlikte, üst üste üçüncü yılda da düşmeye hazırlanıyor. Traderlar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 15-16 Aralık toplantısında borçlanma maliyetlerini artırma ihtimalini yüzde 76 olarak görüyor. Bokobza, 16 Aralık'ta faiz artırımına gidileceği beklentisinin büyük ölçüde fiyatlandığını, ancak altının faizlerdeki artışın sürmesi ile birlikte, önümüzdeki yıl halen geri çekileceğini sözlerine ekledi.

        Bokobza, Pazartesi günü verdiği mülakatta, "Fed'in sıkılaştırmaya devam edeceği ve ABD ekonomisinin oldukça iyi seyredeceği 2016 yılı panaromasına daha fazla dikkat ediyoruz," dedi ve "Bu durum altın fiyatlarında yükselişi işaret etmiyor. Altın kazazede olacak" şeklinde görüş bildirdi.

        2015'TE YÜZDE 10 DÜŞÜŞ

        Spot altın güne 1.060,50 dolardan başladı ve saat 10:00 itibariyle altının ons fiyatı 1.064 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Bu fiyatlar altında 2015 yılındayüzde 10 civarında düşüşü işaret ediyor. Altında fiyatlar 3 Aralık'ta 1,046.44 dolar ile Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

        Bokobza'nın görünümü, altının gelecek yılın sonunda 950 dolara düşeceği yoluındaki görüşünü geçen hafta tekrarlayan Oversea-Chinese Banking Corp.'un (OCBC) ekonomisti Barnabas Ban ile paralellik gösteriyor. OCBC, Bloomberg'in hazırladığı sıralamaya göre üçüncü çeyrekte en doğru altın fiyat tahmini yapan kurum oldu. Gan, bu haftaki toplantıda alınacak 25 baz puanlık artırım kararının ardından Fed'in artırımlara devam ederek gösterge faizi 2016 sonunda yüzde 1,5'e yükseltmesini beklediğini söyledi.

        ETF'LER BOŞALIYOR

        Yatırımcılar altın destekli yatırım fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını boşaltıyor. Altın destekli ETF'lerdeki toplam varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 1,464.24 ton ile Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

        Bokobza, "Öngördüğümüz senaryo öncesi, altında çok fazla ETF tutulması konusunda dikkatli olunması tavsiyesinde bulunuyoruz," dedi ve "ETF'ler altın fiyatlarını takip ediyor, bu nedenle, altın fiyatları düşerken, altın destekli ETF'lerden akar etme yolu yok. Altın oldukça pahalı, bu nedenle, bireyler için çoklu varlık fonunu korumak için daha iyi yollar var, bir portföyü riskten korumanın yolları var" şeklinde görüş bildirdi.

        ÇEYREK ALTIN KAÇ LİRA OLDU?

        Altın için daimi bir ağırlığı bulunmayan Bokobza, "ABD Hazine tahvilleri ya da Japon yeni, bazı altın varlıklarına ek olarak, sıkıntılı zamanlarda portföylere iyi koruma sağlayabilir." dedi ve mevcut emtia ağırlığının yüzde 8 olduğunu ve SocGen'in petrolde "ağırlığı artır" ve değerli metallerde "ağırlığı düşür" tavsiyesinin olduğunu sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ