Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Fed faiz kararını açıkladı 16.12.2015 - Döviz Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Tüm dünyanın merakla beklediği karar açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed) yüzde 0-0,25 aralığındaki politika faizlerini yüzde 0,25 yükseltti. Fed böylece 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu.

        Piyasalardaki genel beklenti de Fed'in faizleri 0,25 artıracağı yönündeydi.

        Fed faiz kararı oybirliği ile alındı.

        Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkan notlar ise şöyle:

        * Mevcut koşullar sadece kademeli faiz artışına müsade ediyor.

        * İstihdam piyasasında bu yıl kayda değer artış yaşandı.

        * Enflasyon orta vadede yüzde 2'ye yükselecek.Enerji ve ithalat kaynaklı geçici etkiler ortadan kalktığında enflasyon yüzde2'ye ulaşır.

        A1 Capital Direktörü Belgin Maviş, Fed kararı sonrası HABERTURK.COM'a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

        "Bugün birtakım senaryolar yazmıştık. 25 baz puan artış bizim 3. senaryomuzdu. Yüksek beklenti gerçekleşti bundan sonra Yellen'ın konuşmasına bakacağız. Şahin mesajlar mı verecek yoksa piyasaları sakinleştirecek mi?Şahin mesajlar gelirse kesintisiz ve hızlı bir dolar rallisi görebiliriz, yok piyasaları teskin edici açıklamalar yapılırsa dolarda göreceğimiz ralli tepkisel olarak kalır.

        "FAİZ ARTIŞINI İKİ OLUMLU ETKİSİ OLACAK"

        Faiz artışının iki olumlu etkisi olacak. İlki piyasalar üzerinde artan korkunun baskısı kalktı. İkincisi ise bu kaos ortamından sonra 25 baz puan artış yapan Fed makroekonomik dinamiklerde iyileşme olmadan başka bir adım atmayacaktır.

        Karara reaksiyon dolarda yukarı yönlü hareketler ve hisse senedi piyasalarında satışlar şeklinde olabilir. Bunun önüne geçecek olan Yellen'ın açıklamaları olacak. Şimdi odaklanmamız gereken nokta başta Yellen olmak üzere politika yapıcıların bankanın piyasaya nasıl müdahale edeceği. Repo ters repo vs ne tür işlemler yapılacak, bankalar üzerindeki etkisi ne olacak bunları hep Yellen'ın konuşmasında bulmaya çalışacağız.

        ABD TAHVİLLERİ VE DOLAR YOL HARİTASINI BELİRLEYECEK

        İstihdam arttı ama kişisel gelir ve harcamalarda istenen artış yakalanamadı. Önümüzdeki dönemde konuşacağımz en önemli konu bu olacak. Bu veriler enflasyon ile ilgili aşağı yönlü riskleri beraberinde getirecektir.

        ABD 10 yıllık tahvil faizi ve doların reaksiyonu yarının yol haritasını belirleyecek."

        YELLEN: BUNDAN SONRA ARTIŞ KADEMELİ OLACAK

        Fed Başkanı Janet Yellen, FOMC topkantısının ardından yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:

        "En kötü finansal krizden toparlanma yaşadık, istihdamda önemli bir gelişme oldu. Ekonomik kötülükler geride kaldı Amerikan halkı için. Toparlanmada iyi bir yol katedildi ancak henüz hedefe ulaşılamadı. Bu artışın ardından para politikası genişleyici tutumunu sürdürecektir. Faiz artışı kademeli olacaktır. Para politikamız maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefimize ulaşmaya yönelik olacaktır.

        İşsizlik bir şekilde azaldı ve ücret artışı da sürdürülebilir bir artış gösterdi. İstihdamdaki artış GSYH'ye de yansımıştır.Net ihracat doların güçlenmesinden etkilenmiştir ancak bu zayıflık güçlü harcamalarla bastırılmıştır. Hanehalkı harcamaları, motorlu taşıt ve emlak alımları arttı. Bunlar güçlenen doların etkisini bastırdı.

        Komite kademeli bir para politikası uygulayacaktır. ABD ekonomisi ılımlı bir iyileşme göstermiştir.

        Dış dünyadaki gelişmeler ABD ekonomisindeki büyümeyi etkilese de son aylarda bu etkiler azalmıştır.

        İş piyasası koşulları iyileşmeye devam edecektir.

        Komitenin enflasyon orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağı konusunda inancı tamdır. Enflasyonda yüzde 1,9 2017 yılı için, yüzde 2 ise 2018 yılı için öngörülenoranlardır.

        Federal fon oranları bir süre daha olması gereken seviyelerden aşağıda kalacaktır.

        Normalleşme beklentilerini ötelemek enflasyon beklentilerini etkileyebilirdi."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ