Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerjinin her alanında ciddi yatırımlar söz konusu - Enerji Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 23. Dünya Enerji Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ardından konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında enerji alanındaki yatırımlara değinirken, 3. nükleer santralin gelecek projeler içinde olduğuna vurgu yaptı. Erdoğan, Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili devlet başkanlarına seslendi ve 'Gelin barış için elimizdeki imkanları kullanalım' ifadesinde bulundu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar;

        * Kıtaları ve medeniyetleri birleştiren bu güzel şehre hoşgeldiniz. Sizleri Türkiye'de misafir etmekten duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Kongrenin ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

        * Dünyanın 'Enerji Olimpiyatları' olarak nitelendirilen bu kongrenin ülkemizdeki toplantısında 'barış için paylaşalım' mesajını tüm insanlığa ulaşmasını hedefliyoruz. Amacımız vizyon ve senaryolar hakkında görüş alışverişinde bulunmak hem de enerjiyi barış ve adaletin temeli haline getirmektir. Her fırsatta dile getirdiğimiz Afrika'da enerjiye ulaşım konusu bu kongrenin de önemli noktalarından biri olacaktır. Dünya İnsani Zirvesi'nde de ele almıştır.

        "MİLLETİMİZİN VE ÜLKEMİZİN TARİHİNDE SÖMÜRGECİLİK YOKTUR"

        * Her şeyden önce milletimizin ve ülkemizin tarihinde sömürgeciliğin olmadığını altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin Afrika'ya yaklaşımı hiçbir çıkara dayanmıyor. Tarihten gelen güçlü ve insani değerler üzerine kurulu bağlarımızı yeniden canlandırmak istiyoruz. Mağdur ve mazlum bırakmamak için kucaklama çabasındayız. Afrikalılarla değerlendirme ilkesiyle ilerliyoruz.

        "KUZEY ZENGİNLİKLER İÇİNDEYKEN, GÜNEY TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR"

        * Farklı ülkelerle dayatmalar değil, Afrika sorunlarına Afrika çözümleridir. 2015'teki dönem başkanlığında sağlam sürdürülebilir kapsayıcı büyümeyi G20'nin temel hedefleri haline getirdik. Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan, beslenmeden, sağlıktan, ısınmadan bahsetmemiz mümkün değil. Elektrikten mağdur 1,1 milyar insanın 650 milyonu Sahra Altı Afrika'da yaşıyor. Kuzey zenginlikteyken, güneyi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

        "SON 14 YILDA DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE BİR BÜYÜME PERFORMANSI GERÇEKLEŞTİRDİK"

        * Türkiye enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülke. Türkiye son 14 yıldır dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansına sahiptir. Enerji talebimizi yüzde 6 ile 8 arasında artış göstermesine sebep olmuştur. Enerji arz güvenliğimizi sağlamak ve enerjimizi çeşitlendirmek için çalışıyoruz. Doğalgaz rezervlerinin 3'te 2'sinin bulunduğu bir alanda. Çok önemli projelere öncülük ettik. Mavi Akım, Bakü Tiflis ve Türkiye Yunanistan projeleri Türkiye'yi küresel ölçekte ispatlamıştır. Bakü Ceyhan hattını da hayata geçirdik.

        * TANAP projesini inşa ediyoruz. Bu hattın devamını oluşturacak proje ile Azeri gazı Türkiye'ye ulaşmış olacak. Rusya'nın hali hazırda Balkanlardan aldığımız gazı ülkemizden alacağız Türk Akımı'nda çalışmalar devam ediyor ve biz buna olumlu bakıyoruz. Doğu Akdeniz Gazı da yeni bir alternatif oluyor. Bu gaz için en karlı güzergahın Türkiye olduğunu gösteriyor. Bu sene sonunda ve 2017'de kritik adımlar atacağız. Bölgemizde güvenilir bir ortak haline gelmeye bir adım daha yaklaşacağız.

        "3. NÜKLEER PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

        * Tedarik, taşıma, tüketim. Biz taşıyıcı değiliz. Taşıma ve tüketim özelliğimiz var. Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğine de bununla katkı sağlıyoruz. Avrupa'ya 4. doğalgaz hattını Rusya ile kuracağız. İlk somut adımı atılan proje Avrupa için de önemli. Bir diğer alan da nükleer enerji. 2010 yılında Akkuyu'nun gerçekleştirilmesine yönelik anlaşmayı imzaladık. Japonya'yla da Sinop için bir anlaşma yaptık. Şimdi de 3. nükleer projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Elektrik tüketimimizin yüzde 10'unu nükleer enerjiden harcamak hedeflerimizden biri.

        "KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ARASINDA ÇALIŞMA ŞARTTIR"

        * Türkiye'de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım söz konusu. Enerji şirketlerini yatırım yapmaya davet ediyoruz. Küresel altyapı yatırım ihtiyacının büyük bölümünü enerji yatırımları karşılıyor. Doğalgaz fiyatlarının da düşüş eğilimini izlemesi mümkündür. İşbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Küresel altyapı çalışmaları için kamu ve özel sektör arasında çalışmalar şarttır.

        *Küresel büyüme üzerinde de olumlu etki yapacaktır. Tüm projelerin sürdürülebilir şekilde yürütülmelidir. 2015 Eylül'de 2030 gündemini New York'ta, aralıkta ise Paris İklim Anlaşması'nı kabul ettik. Zengin hidro karbon kaynaklarına sahip olmak, huzuru beraberinde getirmiyor.

        "GELİN BARIŞ İÇİN ELİMİZDEKİ İMKANLARI EN İYİ ŞEKİLDE KULLANALIM"

        * Enerji başta olmak üzere temel ihtiyaçlar konusunda ciddi sorunlar yaşayan geniş toplumlar söz konusu. Venezuella Devlet Başkanı'yla bu konuları konuştuk. Ben de Ocak ya da Şubat ayında ziyaret edeceğim. Orta Doğu bu bakımdan çok çarpıcı örneklere sahip. Suriye'ye Irak'a Orta Doğu'ya huzur ve barış için gelin el ele verelim. Halep'teki küçük bir çocuk ufka baktığında içi umutla dolmalı. Halep'te çocuklar şu anda helikopterlerin ve uçakların kendilerine dönen bombalarını görüyor. Musul'da bugün çocuklar ufka baktığında DEAŞ zulmüyle, sonrasındaki mezhepçilikle karşılaşıyor. İnsani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çalışmaların durması için gelin hep beraber gayret sarfedelim. Musul için gelin birlikte mücadele edelim. Gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım.

        * Adalet istikrar güvenlik çağrıları içi boş, samimiyetsiz beyanlardan değildir. Bedelini en ağır şekilde yaşan bir ülkeyiz. Bu bedel kimi zaman maddi sınırlarda kalırken, kimi zaman geçtiğimiz aylarda yaşanan durum gibi oluyor. Bir grup terörist bağımsızlığımızı milletimizi hedef alan bir darbe girişiminde bulundu. Kurumlarımız bombalandı.

        "DİĞER DEVLETLERDEN DESTEK BEKLEMEK HAKKIMIZ, IRAK VE SURİYE'DE DE AYNI HAKKA SAHİBİZ"

        * 241 vatandaşımız şehit oldu, 291 vatandaşımız yaralandı. 15 Temmuz'un arkasında ele başı var. Sizlerde gelerek ülkemize demokrasimize destek vermiş oldunuz. Şahsım adına teşekkür ediyorum. Asil duruşunuz, hala darbeci teröristleri bahane ederek insan hakları dersi verenlere umarım örnek olur. Biz FETÖ yanında DEAŞ ve PKK'nın da yoğun saldırısı altındayız. Bu ülkelerde faaliyet gösteren YPG, DEAŞ, PKK'nın bize yönelik saldırıları. DEAŞ canlı bomba saldırıları gerçekleştirildi. PKK'da güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik saldırılar düzenliyor.

        * Dün 18 asker ve sivil kardeşimizi şehit ettiler. Bütün bunlarla beraber buradan bir kez daha şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu saldırılar güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonlarıyla hareket güçleri daralan terör örgütlerinin son kez seslerini çıkarmaya çalışmalarıdır. Diğer devletlerden destek beklemek hakkımız. Suriye ve Irak'ta da aynı hakka sahip olduğumuzu düşünüyorum.

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ