Chobani markasının kurucusu olan ve kişisel servetinin büyük bir kısmını mültecilere destek vermek üzere kurduğu Tent Vakfı’na bağışlayan Hamdi Ulukaya, özel sektörün mültecilerin entegrasyon ve yeniden yerleşiminde kilit rol üstlendiğini vurguladı. “Bir insan iş sahibi olduğu andan itibaren mülteci değildir” diyen Ulukaya, Chobani’deki tecrübesini anlattı ve “Mültecilere iş vermek, iş hayatında aldığım en doğru kararlardan biriydi” dedi.
ABD’nin lider yoğurt markası Chobani’nin kurucusu işadamı Hamdi Ulukaya, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından 30 Mart 2016 Çarşamba günü İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Suriyeli Mültecilerin Kabulünde Çözüm Yolları paneline konuşmacı olarak katıldı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un açılış konuşması ile başlayan ve Suriyeli mültecilerin sorunlarının çözümü için yapılması gerekenlerin ele alındığı etkinliğe, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile çok sayıda ülke ve uluslararası insani yardım kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Etkinliğe gösterilen ilginin Suriyeli mülteciler başta olmak üzere dünyadaki 60 milyon mülteci için umut verici olduğunu söyleyen Ulukaya, mültecilerin sorunlarının çözülmesinde özel sektöre önemli görevler düştüğünü vurguladı ve Chobani’de bu amaçla yaptığı çalışmaları anlattı. Ulukaya, “Entegrasyon çift yönlüdür. Bu süreçte, ev sahipliği yapan toplumun yanı sıra, o ülkeye yeni gelenlere de görev düşmektedir” dedi ve şöyle devam etti: “Yuva hissi ve yuvaya saygı çok önemlidir. Chobani için ilk yoğurt fabrikamızı açtığımız yerde beyzbol sahası inşa ettik, Şükran Günü ve emekli askerler için kutlamalar düzenledik. Elde ettiğimiz başarıda ve önemli fırsatlar yakalamamızda, entegrasyon odaklı bu çabalarımızın önemli bir rolü var.” Konuşmasında, mültecilere mesleki eğitim verilmesi, istihdam sağlanması, hızlı ve anlamlı bir şekilde harekete geçilmesi için de çağrıda bulunan Ulukaya, “Mültecilerin yeniden yerleşiminde etkili çözüm için iş dünyasına önemli görev düşüyor. Çünkü bir insan, iş sahibi olduğu andan itibaren artık mülteci değildir” dedi. Ulukaya, mülteci sorununun çözümü için özel sektörün; inovasyon, istihdam, ustalık, girişimci ruhu teşvik ve kaynak sağlama gücünü kullanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Chobani’de yüzlerce mülteciye iş olanağı sağladıklarını da söyleyen Ulukaya, “Mültecilere iş vermek, iş hayatında aldığım en doğru kararlardan biriydi. Üretim tesislerimizde çalışanların yaklaşık üçte biri mülteci ve onlar, tanıdığım en yetenekli ve gerçekten de işlerine tutkuyla bağlı insanlar” dedi.
Ulukaya toplantıda, kurucusu olduğu Tent Vakfı ve çalışmaları hakkında da katılımcılara bilgi verdi: “Mülteci krizinin çözümü için inovasyonu teşvik ederek, kanıtlanmış çözümleri destekleyerek, kamu ve özel sektör arasında işbirliğini sağlamalıyız. Tent Vakfı da bu hedefle çalışıyor. Tüm dünyada, mültecilere yardımcı olmak isteyen büyük şirketler bizimle birlikte hareket ediyor. Özel sektör mültecilerin yeniden yerleşiminde ve entegrasyonunda itici güç olacaktır. Sorunun çözümü sadece BM ya da bir kuruluşun altından kalkabileceği bir şey değildir. Herkes özel sektörü mülteci sorununun çözümüne katkıda bulunmak için teşvik etmelidir.”
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.