Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Bank Asya, sermaye yeterlilik rasyosu en güçlü bankalar - Para Haberleri

        Bank Asya, sermaye artışı ve A101 iştirak satışı ile sermaye yeterlilik rasyosu en güçlü 5 banka arasında yer alacak. Türkiye'nin 10. özel büyük bankası olan Bank Asya, sermayesini 900 milyon TL'den 1 milyar 200 milyon TL'ye çıkarma, Yeni Mağazacılık A.Ş (A101) hisselerinin yüzde 18'ine tekabül eden payını yatırımcılara satma kararı aldı. Sermaye artırımının tamamı olan 300 milyon TL nakden ödenecek.

        Halen 281 şube, 5 bin 100 çalışan, yaklaşık bin ATM ile 4,5 milyona yakın müşteriye hizmet veren Türkiye'nin en büyük katılım bankası Bank Asya, sermaye artırımı ve iştirak satışına ilişkin yaptığı açıklamada; Sermaye Yeterliliği Standart Rasyosu (SYSR) yaklaşık yüzde 15 ile yasal sınır olan yüzde 8'in ve BDDK tarafından öngörülen yüzde 12 ihtiyatlı oranın üzerinde olduğunu bildirdi.

        Açıklamada, bankanın, sermayesine güç katarak, sektörün sermaye yeterliliği en yüksek ilk 5 bankası arasında yer aldığına işaret edilerek, "Türkiye ekonomisine, Türk mali sistemine ve Bank Asya'ya olan güvenini göstermek, reel sektöre verdiği desteği artırarak sürdürmek, orta-uzun vadeli stratejik hedeflerine daha güçlü bir sermaye yapısı ile ulaşmak, uluslararası piyasalarda oluşabilecek risklere karşı proaktif bir yaklaşımla hazırlıklı olmak üzere tamamı nakit olarak karşılanmak suretiyle sermaye artırımına gitme ve (A101) Yeni Mağazacılık A.Ş'de sahibi olduğu hisselerinden yüzde 18 oranındaki kısmını satma kararı verildi." denildi.

        A101'İN YÜZDE 18'LiK KISMI SATILDI

        Türkiye'nin 81 ilinde 2 bin 800 mağazasıyla ikinci en büyük hard discount markası olan A101, 2008 yılında kuruldu. 2013 yıl sonu itibariyle 104 milyon TL sermayesi bulunan şirketin yüzde 21,84'ü Bank Asya'ya ait. Banka, yurtiçi ve yurt dışı birçok yatırımcı grubun uzun süredir ilgi gösterdiği, Türkiye'nin gözde şirketlerinden A101'in yüzde 18'lik kısmını birden fazla yatırımcı grubuna 298 milyon TL bedelle satışını gerçekleştirdi.

        SERMAYE YETERLİLİK RASYOSU EN GÜÇLÜ 5. BANKA

        Bank Asya'nın, sermaye artışı ve iştirak satışı sonrasında konuşan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, şunları söyledi: "1.3 milyon mevduat müşterimizin teveccühüne, bankamızın ortakları da 300 milyon TL'lik sermaye artırımıyla destek verme kararı aldı. Bankamıza ve yönetimimize, müşteriler ve ortaklarımızın verdiği bu güven ve destek sayesinde, 2014 yılı da bankamız için büyüme yılı olacak. Bu sermaye artırımı ve iştirak satışı sonrasında öz kaynaklarımızda yaklaşık yüzde 20'lik bir artış gerçekleşecektir. Sermaye yeterlilik oranımız yüzde 14.8'den yüzde 17'lere çıkacak ve bankacılık sektöründe en kuvvetli sermaye yapısına sahip ilk 5 banka arasında yer alacağız."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ