Emekli vergi mükellefi olursa SGDP öder mi?
SORU 1
Merhaba Ali bey, benim babam 1998 yılında yurt dışından hizmet borçlanması yaparak emekli oldu, 2003 yılında belediyeden 2 metrekare yer kiraladı ve çorap satmaya başladı. Tabi SGK bildirim yapmadı. Şimdi 2003 yılından bugüne kadar borç çıkarıldı ve aylık kesimler uygulanmaya başlandı. Sormak istediğim
1.Yapılan uygulama doğru mudur? (yani 2003 yılından itibaren uygulanması gereken).
2."Yurtdışı hizmet borçlanması yaparak emekli olanlardan Türkiye'de çalışmaya başlayanların aylıkları 19/6/2012 tarihine kadar kesilmekte, bunlar hakkında SGDP hükümleri uygulanmamakta iken bu tarihten itibaren yurtdışı hizmetleri borçlanarak aylık bağlananların Türkiye'de sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde SGDP'ye tabi olmalarına imkan sağlanmıştır." Bunun bizimle bir ilgisi var mıdır? Erhan K.
EMEKLİ VERGİ MÜKELLEFİ OLURSA SGDP ÖDER
CEVAP:
Sayın okurum, kişinin nereden emekli oluğuna bakılmaksızın, vergi mükellefi,limited şirket ortağı veya anonim şirketin hem ortağı hem de yönetim kurulu üyeliği olursa emekli maaşından % 15 oranında kesinti yapılmalıdır. Siz de zamanında SGK'ya vergi mükellefiyet durumunu ile ilgili olarak, bir bildirimde bulunmamışsınız. SGK'da tespit edememiş. Halbuki kanunen 2.8.2003'ten beri SGDP kesintisi yapılmalıydı.Şimdi de SGK geçmiş yıllarda ödemek zorunda olduğunuz SGDP'yi gecikme faiziyle birlikte istiyor. Ancak 31.5.2013 gününe kadar SGK'ya başvuru yaparak borcunuzu yapılandırabilrsiniz.
SORU 2
Ben T.C.Ziraat Bankası'na müfettiş yardımcısı olarak girdim. 13,5 yıl müfettişlik yaptıktan sonra 3. derecede iken sabit görev ayrılarak şu anda müdür ünvanında görev yapıyorum. Bankamızdaki yeni bir uygulama ile 2015 yılı Haziran ayında emekli olmak zorundayım. Şu anda 1/4+3600 ek gösgergem var. 657 sayılı DMK'na göre emekli olduğumda 1900 lira civarında emekli maaşı alacağımı öğrendim. Emekli olmadan ne yapabilirim ki emekli olurken makam ve temsil göstergesi alabileyim. Kanunda 1.derecede 2 yıl müfettişlik şartı var. Bankamız müfettişlik uhdesi vererek müdürlük görevini yaptırsa bu tazminatları alabilir miyim veya öneriniz nedir ? Celal A.
MÜFETTİŞ KADROSUNDA İKEN VEKALETLE MÜDÜRLÜK YAPILIR
CEVAP:
Sayın okurum tekrar Teftiş Kuruluna dönüp müfettişlikte en az 2 ay çalışmanız gerekir. Müfetttiş kadrosunda iken vekaletle müdürlük yapabilirsiniz. Tazminatarı alabilirsiniz.