Amerikan beyaz kelebeğinin 1970'li yıllarda Türkiye'ye girdiğini belirten Öztemiz, "Bu zararlı, Batı Karadeniz Bölgesi'nde 1997 yılından bu yana görülmekte idi, son birkaç yıldır da popülasyonunu arttırdı. Geçen yıl yaptığımız mücadele çalışmalarında başarılı sonuçlar aldık. Bu yıl da aynı çalışmaları devam ettiriyoruz. Zararlıya karşı bu hafta mücadele için kritik zaman. Muhakkak tüm fındık üreticilerinin, bahçelerini kontrol edip mücadele yapmaları gerekiyor." dedi.
Amerikan beyaz kelebeğinin, yumurtalarını yapraklara bıraktığını anlatan Öztemiz, hava sıcaklıklarına bağlı olarak 1-2 gün içerisinde larvaların yaprakları tükettiğini vurguladı.
Prof. Dr. Öztemiz, amaçlarının, bir hafta içinde bu mücadeleyi yapmak olduğunu, bir hafta sonra bu larvaların tüm ağacı saracağını belirterek, "Tüm ağaca zarar vermeden, bizim mücadeleyi başlatıp zararlıyı kontrol altına almamız gerekiyor. Bunu her defa özellikle belirtiyoruz, dut ve dişbudaklar kelebeğin ara konukçusu. Amerikan beyaz kelebeği ilk çıktığında dutlarda ve dişbudaklarda görülüyor, daha sonra fındığa geçiyor. Dolayısıyla hem fındıkta hem dutlarda mücadele muhakkak yapılmalı. Ben tüm fındık üreticilerine, bahçelerini kontrol etmelerini ve bir hafta içerisinde toplu mücadele yaparak zararlıya karşı mücadeleyi başlatmalarını öneriyorum." ifadelerini kullandı.
"MÜCADELE GEREKİRSE DAHA DA ZORLANACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"
Zararlı ile toplu mücadele edilmesini tavsiye eden Öztemiz, şu an fındıkta çok yoğun görülmediğini, mücadele yapıldığı takdirde popülasyonu baskı altına alabilecek durumda olduklarını bildirdi.
Öztemiz, mücadele gecikirse daha da zorlanılacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Popülasyon artacaktır, zamanlama çok önemli. Bugünden itibaren tüm fındık üreticilerini bahçelerini kontrol etmeye davet ediyorum. Çiftçilerimiz bahçelerini günlük kontrol etsinler, Amerikan beyaz kelebeğinin yumurtasını ve larvasını gördükleri anda muhakkak mücadele etmelerini öneriyorum. Bahçelerde tek bir ağaçta bu durumla karşı karşıya kalırlarsa mekanik mücadele (budama) ile bahçeden uzaklaştırılması gerekiyor. Yoğunluk artarsa Tarım ve Orman Bakanlığımızın zararlıya karşı ruhsatlı 2 tane tarım ilacından birini kullanabilirler."
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.