Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Zekeriya Kuzu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik saldırıdaki en önemli isimlerden biri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik saldırıdaki en önemli isimlerden biri Hava Astsubay Zekeriya Kuzu oldu. Polisin araştırmalarından ve gözaltındaki MAK timi askerlerinin verdiği ifadelerden, saldırıyı Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'le birlikte, cemaatin Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki 'imamı' olan MAK timi komutanı Astsubay Zekeriya Kuzu'nun organize ettiği belirlendi. Saldırıya katılan özel eğitimli MAK timlerini bizzat Astsubay Kuzu'nun seçtiği öğrenildi.

        Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grubun darbe teşebbüsü sırasında Marmaris'te, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın kaldığı oteloer ayrılmasından kısa süre sonra saldırıp 2 polisi şehit eden özel timin firari üyelerinin yakalanması dağlık alandaki operasyonlar sürüyor.

        Ankara'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahında görev yapan Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'le birlikte Marmaris saldırısını organize eden Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki 'cemaatın imamı' olan MAK timi komutanı Astsubay Zekeriya Kuzu'nun fotoğrafı da operasyon merkezine ve ekiplere ulaştırıldı. Firariler içerisindeki 'en tehlikeli kişi' olduğu, çatışmaya girebileceği uyarısında bulunulan Astsubay Kuzu'nun üsteki konumunun detayları da ortaya çıktı. Zekeriya Kuzu'nun astsubay rütbesine olmasına rağmen cemaat üyeleri arasında üs komutanı gibi görüldüğü, lakabının da 'paşa' olduğu öğrenildi.

        TSK içerisindeki FETÖ üyesi askerlerin 15 Temmuz cuma gecesi kalkıştıkları darbe girişiminin en önemli noktalarından biri Muğla'nın Marmaris İlçesi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilçede tatilini geçirdiğini önceden belirleyen darbeci askerler, helikopterlerle ilçeye gelip, saldırıda bulundu, ardından kaçtı. Erdoğan'ın ayrılmasından sonra kaldığı otele yapılan saldırıda darbeci askerler 2 polisi şehit etti.

        15 Temmuz gecesi düzenlenen saldırıdan sonra Marmaris merkezin yanı sıra ormanlık alanda firari askerlerin yakalanması için polis ve askerler operasyon başlattı. İlçede son olarak firari darbeci askerlerden SAT komandosu Üsteğmen Ali Sarıbey otostop yaparken yakalandı.

        Halen firarda oldukları bilinen darbeci SAT komandosu 7 askerin yakalama çalışmaları ise devam ediyor. Bu arada, firari askerlerin sivil kıyafetler çaldığının belirlenmesi, Üsteğmen Ali Sarıbey'in yine şort ve gömlekle yakalanması üzerine, kendilerini kamufle etmek için, insanların yoğun olarak bulunduğu şehir merkezlerine inmeyi tercih ettikleri saptandı.

        ARAMALAR KENT MERKEZLERİNDE YOĞUNLAŞTI

        Bu gelişme ve elde edilen yeni bilgiler doğrultusunda aramalar kent merkezlerinde, insanların yoğun bulunduğu tatil çevrelerinde yoğunlaştırıldı. Marmaris'te de tüm ilçe giriş ve çıkışlarında bu gelişme üzerine önlemler bir kat daha arttırıldı. Çelik yelekli, uzun namlulu silah taşıyan çevik kuvvet ekiplerinin görev yaptığı arama noktalarında, polisler, kendilerine dağıtılan firari askerlerin fotoğraflarıyla araçlarda tek tek kimlik kontrolü yaptı.

        Turist kafilelerini taşıyan otobüsler bile durdurulup Türk yolcu bulunup bulunmadığı kontrol edildi. Bu anlarda kontrol yapanların hemen arkalarında olası bir çatışma ihtimaline karşı polisler de elleri tetikte bekledi.

        EN TEHLİKELİ FİRARİ, ÜS İMAMI ZEKERİYA KUZU

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik saldırıdaki en önemli isimlerden biri Hava Astsubay Zekeriya Kuzu oldu. Polisin araştırmalarından ve gözaltındaki MAK timi askerlerinin verdiği ifadelerden, saldırıyı Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'le birlikte, cemaatin Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki 'imamı' olan MAK timi komutanı Astsubay Zekeriya Kuzu'nun organize ettiği belirlendi. Saldırıya katılan özel eğitimli MAK timlerini bizzat Astsubay Kuzu'nun seçtiği öğrenildi.

        FOTOĞRAFI ARAMA YAPANLARA GÖNDERİLDİ

        Polisin elindeki firari askerlere ait fotoğraflar arasında da görüntüsü bulunmayan Astsubay Zekeriya Kuzu'nun fotoğrafı da, Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda arama yapan ekiplere verildi.

        Bu fotoğraf, yine operasyonun yönetildiği kriz merkezine ulaştırıldı. Ekipler de en önemli firari asker durumunda olan Zekeriya Kuzu için özellikle uyarıldı. En tehlikeli firari olarak çatışmaya girebileceği ifade edildi.

        ANA JET ÜSSÜNÜN PAŞASI

        Hava Astsubay Zekeriya Kuzu'yla ilgili çarpıcı bilgilerde ortaya çıkmaya devam etti. Rütbesi düşük olmasına rağmen Astsubay Zekeriya Kuzu'nun, Çiğli 2'nci ana jet üssünde cemaat üyesi tüm askerlerin rütbesi ne olursa olsun başında olduğu anlaşıldı. Astsubay Zekeriya Kuzu'nun üsteki lakabının da 'paşa' olduğu öğrenildi. Üsteki en önemli birimlerden Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timi komutanı olan Zekeriya Kuzu'nun, ayrıca diğer birimlerden de sorumlu olduğu, personele dair kararlarda etkili olduğu ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ