Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Malatya'daki kalkışma davasında dokuzuncu duruşma yapılıyor

        15 Temmuz darbe girşimi sırasında 2. Ordu'da üstçavuş olarak görev yapan tutuksuz sanık İsmail Onur Şencan, Yüzbaşı Kemal Keskin'in darbe girişimi gecesi "Ordu yönetime el koydu emir komuta bende" dediğini ileri sürdü.

        Malatya'da FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davaya devam ediliyor. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 7 Mart'tan bu yana aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun'un da bulunduğu 36 sanık savunma yaptı. Bugünkü duruşmada 2. Ordu Komutanlığında Üstçavuş olarak görev yapan tutuksuz sanık İsmail Onur Şencan ifade verdi.

        "EMİR KOMUTA BENDE"

        Şencan, savunmasında, darbe girişimi sırasında nizamiye girişinde nöbetçi olduğunu kaydederek, "21.30'da Yüzbaşı Kemal Keskin geldi. 'Ordu yönetime el koydu, sorumluluk bende' dedi. Bana Acil Müdahale Mangasını çağırmamı emretti. Gelen askerlerle birlikte mevzi aldırttı. Daha sonra bu durumun ‘tatbikat' olduğunu söyledi, bir süre sonra normale döndük" dedi.

        "TATBİKAT SANDIK"

        Keskin'in tatbikat tarzı hareketlerde bulunduğunu ileri süren Şencan, şunları söyledi:

        "Tatbikat tarzı hareketlerde bulundu. Bombalı araç olduğunu söyledi. Tatbikat esnasında orada bulundum. Tamamen bunun tatbikat olduğu kanaatindeydik. Bombalı araç duyumu oluşunca bombalı araba mı var dedik. Bizi 22.00'a kadar böyle devam etti, bizi hiçbir yere göndermedi, kımıldatmadı."

        "BİNBAŞININ KOMUTANI TEHDİT ETMESİNE ŞAŞIRMIŞTIM"

        Şencan, o gece 22.15'te bir otomobilin sıkıntısız şekilde içeriye girdiğini anlatarak, "Aracın içerisindeki Binbaşı İbrahim Dede idi. Dede daha sonra bulunduğumuz yere gelerek keskinle bir takım görüşmeler yaptı. Daha sonra Yüzbaşı Kemal Keskin ‘kurmay başkanın evini bilen var mı?' diye sordu. Bende refleks olarak bildiğimi söyledim. Daha sonra bana İbrahim Dede'nin arabasına binerek yolu tarif etmemi istedi. Kurmay başkanının evine gittik, bizi evin arkasına bıraktı. Kendisi konutun kapısına yöneldi, 15 dakika orada bulunduk. Avni paşa konuttan çıkmış. İbrahim Dede'den bir ses duydum 'Komutanım konuttan dışarı çıkamazsınız.' Avni paşa konuttan geri girmiş. Hatta bende şaşırdım, bir binbaşı tümgenerali nasıl tehdit eder anlayamadım. Daha sonra bizi toparladı oradan ayrıldık" ifadesinde bulundu.

        VALİYE SİLAH ÇEKME

        Bir süre sonra karargaha geçtiklerini ve polislerin barikat kurmaya başladığını gördüğünü kaydeden Şencan, "Makam araçları geldi. Ardından da Vali bey geldi. Vali bey, Kemal Keskin ile konuştu. Ardından Kemal Keskin ‘mevzi al, mevzi al' diye bağırdı. Bu bağırtısıyla birlikte askerler kırma kolunu çekti kendisi de kırma kolunu çekti. Bir el havaya ateş etti" dedi.

        "BURAYA KİMSEYİ SOKMAYACAĞIZ"

        Yüzbaşı Kemal Keskin'in sürekli talimatlar verdiğini iddia eden Şencan, şunları söyledi:

        "Kemal Keskin askerlere, 'Aslanlarım burası bizim, buraya kimseyi sokmayacağız. Ordu komutanı kışlamız bizim şerefimiz' diyordu. Bu sırada çatışmalar başladı. Kesinlikle hiç bir şekilde çatışmaya girmedim. Tek bir kuşun atmadım."

        Ferdi DURDU/MALATYA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ