KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler Örgütü, 24 Ekim 1945'te dünya genelinde barışı sağlamak, ülke güvenliklerini korumak, uluslar arasındaki toplumsal, kültürel ve ekonomik iş birliği oluşturmak için kurulmuştur.

Birleşmiş Milletler Örgütü, ilk kurulduğu yıllarda 51 üye ülkeye sahiptir. Günümüzde ise tam 193 ülke Birleşmiş Milletler Örgütü bünyesinde bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler'in genel merkezi Amerika Birleşik Devletleri/New York'tadır.

Her yıl üye ülkeler arasında dev bir toplantı gerçekleştirilir ve bu toplantılar New York'taki genel merkezinde yapılmaktadır.

Birleşmiş Milletler Örgütü'nde 5 ülke her zaman daim üye konumundadır ve mutlak veto yetkisine sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşik Krallık (İngiltere) ve Fransa'dır.

Güvenlik Konseyi'nin karar alması için 9/15 oranı gerekmektedir. Bundan hariç olarak da daimi 5 üyeden herhangi birinin olumsuz yönde oy kullanmaması gerekmektedir.

Birleşmiş Milletler Kadrosu

Genel Sekreter: Ban Ki-mun (Güney Kore)

Genel Sekreter Yardımcısı: Jan Eliasson (İsveç)

Genel Kurul Başkanı: Mogens Lykketoft (Danimarka)

Güvenlik Konseyi Başkanlığı: İspanya

Bm Haberleri

  • BM'den Gazze için yardım çağrısı atağı

    Dünya, 16 Nisan 2024

    BM'den Gazze için yardım çağrısı atağı

    Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsani İşler Koordinatörü Andrea de Domenico, Gazze ve Batı Şeria için 2,8 milyar dolar yardım çağrısında bulunacaklarını bildirdi

  • Hangi ülkeler BM’nin Kalkınma Yardımı hedefine ulaşıyor?

    Gündem, 16 Nisan 2024

    Hangi ülkeler BM’nin Kalkınma Yardımı hedefine ulaşıyor?

    Birleşmiş Milletler 1970 yılında, Kalkınma Yardımı Komitesi'ne (DAC) üye devletlerin gayri safi milli hasılalarının yüzde 0,7'sini gelişmekte olan ülkelere kalkınmaları için yardım amaçlı vermeye yönelik bir karar aldı. 54 yıl sonra, DAC ve OECD üyelerinin yalnızca küçük bir kısmı bu hedefe ulaşabiliyor. OECD'deki 32 DAC üyesinden sadece 5'i bu hedefe ulaşabildi.

  • BM: İsrail'in Refah'a kara saldırısı katliama yol açar

    Dünya, 13 Şubat 2024

    BM: İsrail'in Refah'a kara saldırısı katliama yol açar

    Birleşmiş Milletler, İsrail'in Gazze'deki Refah bölgesine askeri operasyonunun bir katliama sebep olabileceğini ve yardım operasyonlarını ölümle burun buruna getirebileceğini belirtti.

    BM'den 'göçmen türler' uyarısı

    Yaşam, 13 Şubat 2024

    BM'den 'göçmen türler' uyarısı

    Birleşmiş Milletler (BM), ötücü kuşlar, deniz kaplumbağaları, balinalar ve köpek balıkları gibi göçmen türlerinin neredeyse yarısının popülasyonunun azaldığını bildirdi

    "Gazze'de gidecek hiçbir yer kalmadı"

    Dünya, 10 Şubat 2024

    "Gazze'de gidecek hiçbir yer kalmadı"

    Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail'in Refah'a saldırısına ilişkin, buradaki 1 milyondan fazla kişinin tahmin dahi edilemeyecek boyutta acıya maruz kaldığını belirterek, "Gazze'de gidecek hiçbir yer kalmadı" uyarısında bulundu

  • BM Genel Sekreteri'nden 'Gazze' ataması

    Dünya, 26 Aralık 2023

    BM Genel Sekreteri'nden 'Gazze' ataması

    Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'ye insani yardımları düzenlemek, kolaylaştırmak ve denetlemek için eski Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag'ı koordinatör olarak atadı.

  • Öldürülen Filistinli sayısı 17 bini aştı

    Dünya, 08 Aralık 2023

    Öldürülen Filistinli sayısı 17 bini aştı

    İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda can kaybı son 24 saatte 310 artarak 17 bin 487 oldu

  • BM endişelerini tekrarladı

    Dünya, 04 Aralık 2023

    BM endişelerini tekrarladı

    Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da artan İsrail operasyonları, yerleşimci şiddeti, yüksek sayıda ölüm ve gözaltına alınmalar konusunda endişe etmeyi sürdürdüğünü bildirdi

    BM: Gazze’nin bütünlüğüne saygı duyulmalı

    Dünya, 08 Kasım 2023

    BM: Gazze’nin bütünlüğüne saygı duyulmalı

    Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de hiçbir yerin güvenliği olmadığına dikkati çekerek, "Gazze’nin bütünlüğüne saygı duyulmalı" açıklamasında bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "​İsrail'in, Filistinli sivilleri toplu olarak cezalandırması, tıpkı onların hukuka aykırı olarak zorla tahliyesi gibi savaş suçu anlamına geliyor" dedi

    BM Genel Sekreteri Guterres Refah Sınır Kapısı'nda

    Dünya, 20 Ekim 2023

    BM Genel Sekreteri Guterres Refah Sınır Kapısı'nda

    Refah Sınır Kapısı'na giden BM Genel Sekreteri Guterres "Sınırdan her gün anlamlı sayıda yardım gitmeli" ifadelerini kullandı.

  • Güneş panelli bisikletle Bilecik'e ulaştılar!

    Yaşam, 19 Ekim 2023

    Güneş panelli bisikletle Bilecik'e ulaştılar!

    Fas'tan Dubai'ye gitmek üzere güneş panelli 4 tekerlekli bisikletle yola çıkan mühendis ve antikacı iki arkadaş, Bilecik'te mola verdi

  • BM'ye acil toplantı çağrısı

    Dünya, 17 Ekim 2023

    BM'ye acil toplantı çağrısı

    Rusya ve BAE, BM Güvenlik Konseyi'ni bugün acil toplantıya çağırdı

  • BM'den İsrail ve Lübnan'a itidal çağrısı

    Dünya, 08 Ekim 2023

    BM'den İsrail ve Lübnan'a itidal çağrısı

    Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ile İsrail sınırında yaşanan gerginliğin daha da artmaması için taraflara itidal çağrısı yaptı.

    BM: Suriye'de mevcut durumu sürdüremeyiz

    Dünya, 27 Eylül 2023

    BM: Suriye'de mevcut durumu sürdüremeyiz

    BM Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, "Suriye'de mevcut durumu sürdüremeyiz çünkü kötüleşme ve yeni sınamalara yol açma ihtimali var." dedi.

    BM Kıbrıs'a gidiyor

    Dünya, 26 Ağustos 2023

    BM Kıbrıs'a gidiyor

    BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs liderleriyle bir araya gelecek

  • Yılmaz: Fiziki müdahale kabul edilemez

    Gündem, 22 Ağustos 2023

    Yılmaz: Fiziki müdahale kabul edilemez

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Pile-Yiğitler yolunu engellemek amacıyla gerçekleştirilen haksız fiziki müdahaleyi asla kabul edilemez ve hukuk dışı buluyoruz" dedi.

  • Çelik'ten BM'ye tepki: Kabul edilemez

    Gündem, 19 Ağustos 2023

    Çelik'ten BM'ye tepki: Kabul edilemez

    AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kıbrıs'ta yaşanan gerginliğe ilişkin, "Kıbrıs'ta görev yapan BM Barış Gücü'nün Pile-Yiğitler Projesi yolunun inşa sürecine ilişkin takındığı tavır kabul edilemez ve son derece yanlış olmuştur" dedi

  • BM Genel Sekreteri: Küresel ısınma çağı bitti, küresel kaynama çağına girdik

    BBC, 27 Temmuz 2023

    BM Genel Sekreteri: Küresel ısınma çağı bitti, küresel kaynama çağına girdik

    Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel ısınma çağının sona erdiğini, bunun yerine “küresel kaynama çağının” başladığını söyledi. Guterres, sıcaklık artışını sınırlamak ve iklim değişikliğinin zararlı sonuçlarından kaçınmak dünyaya acil önlem çağrısında bulundu.

    Emine Erdoğan'dan sıfır atık çağrısı

    Dünya, 27 Temmuz 2023

    Emine Erdoğan'dan sıfır atık çağrısı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi ve Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, Sıfır Atık Hareketi için küresel çağrıda bulunarak, "Temizlemekten ziyade kirletmemeyi esas almalı, atık üretmeyen bir yaşam modelini tüm dünyada yaygınlaştırmalıyız." dedi.