Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Levent Yapılandırma Yönetimi şirketinin adı nereden geliyor? - Teknoloji Haberleri
        .png
        .png

        Türk Telekom’un (TT) Ojer Telekomünikasyon A.Ş.’deki (OTAŞ) yüzde 55’lik hissesi, OTAŞ’a kredi veren bankaların iştiraki ile kurulan özel amaçlı şirkete devredildi. Peki, hisselerin devri için kurulan şirkete neden “Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş.” (LYY) adı verildi?

        Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre bu ismin sırrının, 10 yıl önce ABD’de yapılan bir uygulamaya dayandığı ortaya çıktı.

        Finans dünyasının, 2008 yılında patlak veren küresel kriz döneminde kurtarıcı olarak sarıldığı özel amaçlı şirket, diğer adıyla SPV (Special Purpose Vehicle)yöntemi,yoğun olarak krizin fitilini ateşleyen ABD’deki mortgage şirketlerini kurtarmak için kullanılmıştı.

        Bear Stearns ve AIG’nin borç verme birimini bu şekilde kurtarmak için New York Fed tarafından bir SPV oluşturulmuştu. Bu SPV’nin adına da Maiden Lane LLC adı verildi.

        REKLAM

        MANHATTAN’DAN GELİYOR

        Bu isim aynı zamanda Manhattan’daki New York Fed’e ev sahipliği yapan caddenin de adıydı. Diğer bir deyişle mortgage krizinden etkilenen büyük kuruluşları kurtarmak için oluşturulan özel amaçlı şirkete, kurtaran kurumun bulunduğu yerin adı verilmişti.

        Türk Telekom’daki OTAŞ hisselerini devralan bankaların merkezi de Levent’te bulunduğu için kurulan özel amaçlı şirkete Levent adının verildiği öğrenildi. Ticaret Sicil kayıtlarındaki bilgilere göre Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş.’nin merkezi de Sabancı Center’da bulunuyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ