Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Habertürk TV Vasip Şahin: İstanbul güvenli bir metropol

        HABERTURK.COM

        İstanbul Valisi Vasip Şahin, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Veyis Ateş'e konuk oldu.

        İşte Vali Vasip Şahin'in açıklamalarından satır başları:

        1981'den beri İstanbul'la bağlantılıyım. Yıllık izinlerimi hep İstanbul'da geçirirdim. İstanbul Valiliği onurlu bir görev. Hukuken diğer valilerle statü farkı yok ancak burada görev almak sorumluluk sebebidir.

        Anadolu coğrafyası dünya kuruldu kurulalı hep çekişmelere sahne olmuş. Neredeyse bu topraklarda yılda bir savaş düşmüş. Coğrafya kaderdir ya bizim kaderimiz de bu sorunları yaşamak olmuş.

        2015 yılında 2014 yılına oranlar asayiş olaylarımız azaldı. Dünyadaki istikrarsızlık bizi de etkiledi ama en az diğer metropoller kadar güvenli bir şehir İstanbul.

        İSTANBUL'UN GÜVENLİK SORUNU

        Bizim güvenlikte çalışan arkadaşlarımız 24 saat görevde. Bir takım şeyler olmuştur ama bir takım şeylerde engellenmiştir. Özellik resmi üniformalı arkadaşlarımızın yanında sivil olarak da arkadaşlarımız da çalışıyor. Terör öyle bir boyut aldı ki tüm dünyanın sorunu olmaya başladı.

        Güvenlik tedbirlerimize vatandaşlarımızı rahatsız etmeyecek şekilde devam ediyoruz.

        GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR MI?

        Sosyal medyada paniğe düşürücü dezenformasyonlar yapılıyordu. Bunu önlemeye yönelik bir açıklama yapmıştım. Maalesef bu yanlış anlaşıldı. Gelen istihbarat ile İstaiklal'deki patlama farklı konulardı.

        Yüzde yüz terör tehdidinden uzak değiliz. Asayüş olaylarından diğer bir çok dünya kentlerinden ilerideyiz. İstanbul'da bir günde basit kazalar dahil 900 asayiş olayı yaşanıyor.

        İSTANBUL'DAKİ SURİYELİLER

        Şu anda bizim kayıtlı Suriyeli sayımız 400 bin. Kayıt almak isteyenlerle birlikte 500 bin olarak hesaplıyoruz. Aslında yük olması öngörülen nüfus, vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının çabasıyla sorun olmaktan çıkıyor. Geçici eğitim merkezlerinde 37 bin Suriyeli çocuk eğitim görüyor.

        Biz istiyoruz ki ülkelerindeki sıkıntı sona ersin ve bu kişiler ülkelerine geri dönsün. Özellikle hükümetimiz bizim kendi işsizlerimizi dikkate alıyor özenle çalışıyor. Suriyeli göçmenler için sınırlı bir çalışma imkanı sağlandı. 104 STK ile sürekli diyalog halindeyiz. Bu insanların yük olmaması için beraber çalışıyoruz. Bugün eğer mahalle aralarında Suriyelileri hissetmiyorsak STK'lar sayesindedir. kar yağdığında biz dışarda Suriyeli aile aradık ama sadece 2 aile bulabildik.

        İSTANBUL'UN TRAFİK SORUNU

        İstanbul trafik sorununu hergün ağır bir şekilde yaşıyor. İstanbul halkı emin olsun ki Bakanlığımız bunun için çalışıyor. İstanbul'un iki kıta üzerine kurulması bir dezavantajdır. Boğazdaki tıkanma geriye doğru sirayet ediyor. Diğer metropol şehirleri olabildiğince toplu ulaştırmayı artırmış. İnşalla bizimde 3. köprümüz yakın zamanda hizmete girecek. Avrasya Tüneli açılacak. İstediğimiz derecede olmasa da rahatlama olacak.

        DEPREME HAZIR MIYIZ?

        Özellikle kamu binalarından başlamak üzere yıllardır ciddi ölçüde yenileme yaptık Bugün hala hastanelerimizde yenileme devam ediyor. Kentsel dönüşüm kanunu çook önemlidir. Bu konuda bir bilinç oluşturulursa yapı stoğundaki dezavantajlar da sona erer.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ