Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Piyasaların fişi Fed'in elinde
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bu hafta ABD’nin enflasyon rakamları nedeniyle yaşanan ufak tefek kayıplara rağmen piyasalarda İngilizce “Fear Of Missing Out” kelimelerinin baş harflerinden oluşan FOMO yani “Gelişmeleri Kaçırma Korkusu” etkili sürüyor.

        ➔ Açgözlülük ile coşkunun karıştığı, risk alma iştahının yükseldiği, ETF ve yarılanmanın da etkisiyle tetiklenip FOMO'yla beslenen Bitcoin ile diğer kripto paralar ve borsalar peş peşe rekorlar kırmaya devam ediyor.

        ➔ FOMO son olarak yapay zeka ve özellikle Nvidia hisselerinin hızla yükselmesiyle tetiklendi. “Gözümüzün önünde zengin oldular” kanaatinden hareketle yapay zeka treninin ikinci vagonuna atlamak isteyenlerin işlemleri piyasaları coşturuyor.

        ➔ Nvidia dışındaki diğer teknoloji, yapay zeka alanında faaliyet gösteren şirketler yönelik ilgide hızlı bir artış yaşanıyor.

        ➔FOMO’cuların bulduğu başka bir vagon da kripto paralar. Çünkü yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşması kripto paralarla daha büyük ve daha geniş faaliyet alanı açacak.

        ➔ ETF’lere izin çıkmasıyla hızlanan kripto varlık fiyatları yapay zeka ile iyice ivmelendi. Yüksek faizlerin olduğu bir dönemde dahi rekor düzeylerine yükseldiler.

        ➔ Ayrıca kripto fiyatlarında başı çeken Bitcoin’in yarılanma dönemi geldi. Yani Bitcoin’in arzı kısılacak. Talep yüksekken arzın kısılması hemen her piyasada fiyatları yükseltici etki yapar.

        ➔ ABD’de başkanlık yarışında önde giden Donald Trump da seçim kampanyası kapsamında yaptığı konuşmalarda Bitcoin’i yasaklamak istemediğini belirterek kripto paranın 72 bin dolar seviyesine çıkmasında büyük rol oynadı.

        TEK BİR SÖZÜ BİLE YETER

        ➔ Pek çok uzmanın sürekli ifade ettiği gibi durgunluktan hemen önce borsalardaki iyimserlik ve açgözlülük genellikle en üst seviyededir. Ya da denizler fırtına kopmadan önce çok sakindir.

        ➔ Uyarılara göre açgözlülüğün tavan yaptığı şu günlerde yüzeyin altında uyarı sinyalleri giderek daha belirgin hale gelmeye başladı.

        ➔ Böyle dönemlerde borsaların genellikle yükselmeye devam ettiği ancak aniden ipin kopmasıyla FOMO rüzgarıyla alışveriş yapanların zararlarıyla ortada kaldıkları belirtiliyor.

        ➔ Bazılarına göre şu anda söylenen ve inanılan şeylerin çoğu en son 2018'de gündeme gelmişti.

        ➔ O zamanlar ABD ekonomisinin daha yüksek faiz oranlarıyla başa çıkabileceği ve yumuşak bir iniş gerçekleştirebileceği söyleniyordu.

        ➔ Bunu Fed Başkanı Powell da dile getirdi ve endeksler dalışa geçti.

        ➔ Şimdi yine benzer konular gündemde.

        ➔ Yine ABD ekonomisinin yüksek faiz oranlarıyla başa çıkabileceği düşünülüyor.

        ➔ Endeksler coşuyor. Bol nakit ve umursamazlık yüksek riskli kripto paralara bile rekor kırdırıyor.

        Fed'in faiz oranlarını daha az düşürmesinin veya düşürmekte gecikmesinin ABD ekonomisini bir durgunluğa sürükleyeceği uyarısı hala gündemde.

        ➔ Tabi bu falın çok uzun bir zamandan beri okunduğunu söylemek gerek. Bu nedenle artık çok etkili olmadığı da endekslere bakıldığında anlaşılıyor.

        ➔ Ama çarşamba günü Fed’in faiz toplantısı olduğunu unutmayalım. Fed’in ekonomik tahminleri yenilenecek, başkan Powell yine konuşacak,.

        Faiz konusunda ağzından çıkacak tek bir laf bile yüksekten uçan piyasaların fişini çekmeye yetebilir.

        WALL STREET KENDİ HAVASINDA

        ➔ Bu arada aynı geçen ay olduğu gibi ABD'de enflasyon yine beklenenden daha yüksek geldi.

        ➔ Ancak Wall Street’te çılgın parti devam ediyor. Ne oluyor, Wall Street bir bütün halinde aklını mı yitirdi?

        ➔ 2024’ün ilk ayları itibariyle buna “evet” demek abartı olmaz.

        ➔ Endeksler perşembe ve cuma gününün etkisiyle haftayı uzun bir sürenin ardından kayıplarla kapadı ama yılbaşından bu yana ortalama yüzde 6-7 yukarda.

        ➔ Şu sıralar ABD’li endekslerinin yükselmesinde iki faktör etkili.

        ➔ Birincisi, birçok kişi daha yüksek bir enflasyon rakamından korkuyordu. Rakam gerçekten de yüksek gelmesine rağmen bazılarının korktuğu kadar yüksek olmadığı ortaya çıktı.

        ➔ Bu durum hem göreceli hem de çelişkili bir rahatlamaya yol açtı. Zira yüzde 2’ye doğru yaklaşmayan her rakam faizin yüksek kalması demek. Peki bu durumdan neden kimse rahatsız olmuyor?

        ➔ İkinci neden ise Fed'in mayıs toplantısında faiz indirimine gitmesinin, mucizeler yaşanmadığı taktirde tamamen masadan kalkmasıdır.

        ➔ Buna rağmen bazı uzun vadeli iyimserler “görünen köyün ardı yakındır” örneğinde olduğu gibi “Nisan veya mayıs olmasa da haziranda Fed faiz indirimine gider” diye düşünüyor.

        ➔ Bu düşünce mevcut enflasyonist gidişle güçlü istihdam piyasası ile pek örtüşmüyor. Ancak piyasalar da buna inanıyor.

        YENİ SAADET ZİNCİRİ ÖRNEĞİ

        ➔ Diğer yandan Microstrategy’in kurucusu Michael Saylor kullandığı 500 milyon dolarlık krediyle Bitcoin satın almaya devam ediyor.

        ➔ ABD basını Saylor’u hisselerini satın alan ve saadet zinciri patladığında çıkışı kaçıranlar pahasına sona erecek mükemmel bir saadet zinciri kurmakla suçluyor.

        ➔ Çaylak yatırımcılar hızla değerlenen Microstrategy hisselerini satın alırken Saylor ise şirket hisselerini satıyor. Diğer bir ifadeyle kaptan gemiyi terk etmeye başladı bile.

        ➔ Riskler ise yine gelişmelerden tamamen habersiz yatırımcıların sırtına yükleniyor.

        “Endekslerin çıldırdığı ve herkesin kısa yoldan zengin olabileceğini düşündüğü bir ortamda ne ters gidebilir ki?” Büyük çöküşler öncesinde hakim olan ruh hali hep bu olmuştur.

        ➔ Son alımlarla birlikte Microstrategy’nin elinde 205 bin Bitcoin olduğu belirtiliyor.

        ➔ Ve şu anki Bitcoin değeri ile bu yaklaşık 14 milyar dolar demek.

        ➔ Şirket Bitcoin piyasasının önde gelen “balinalarından” biri durumunda.

        FED ENFLASYONA BENZEMEZ

        ➔ ABD hisse senedi piyasaları geçen hafta yüksek enflasyonu büyük bir tepki vermedi.

        ➔ Endeksler haftayı yüzde 1’in altında kayıplarla tamamladı.

        ➔ Peki Fed'i de görmezden gelebilecekler mi?

        ➔ Piyasalarının aksine Fed’in son üç aylık enflasyon verilerinin yüzde 2'lik hedef doğrultusunda değil de aksi yönde hareket etmesine tepki vermesi gerekecek.

        ➔ Fed başkanının faiz kararının ardından yapacağı konuşma yine dikkatle izlenecek. Satır aralarında geleceğe yönelik mesajlar aranacak.

        ➔ Belki Powell bu sefer hiç lafı gevelemeden daha net olmayı tercih edebilir.

        ➔ Bu durumda pek çok yatırımcının korktuğu gibi bu yıl faiz oranlarının umulandan daha az düşeceğinin sinyalini verebilir.

        ➔ Böyle bir açıklamanın ardından endeksler hangi yöne gider bilinmez. Ama zaten bilinen ve beklenen bir şeyin yetkili ağızdan duyulması olarak da yorumlanıp etkisi kırılabilir. Bekleyip göreceğiz.

        POWELL KORKUSU

        ➔ Haftaya Fed’in faiz toplantısı olduğu için endekslerde geleneksel olarak bir gerginlik hissetmek mümkün.

        ➔ Başta enflasyon olmak üzere ABD ekonomik verilerinin ardından faiz indirimi beklentisi giderek daha azaldı.

        ➔ Öyle ki bu düşüş son haftaların şampiyonları Nvidia ve Bitcoin de bile kayıplara neden oldu.

        ➔ Zira Fed’in artık sadece yükselen enflasyona değil, aynı zamanda artan enflasyon beklentilerine tepki vermesi bekleniyor.

        ➔ Ancak Fed’den gelecek net bir mesaj uzunca bir süredir Wall Street'te esen “Bu sefer her şey farklı. Herkes kazanacak” türü yalan rüzgarlarını dindirebilir.

        ➔ Tabi bugün Nvidia CEO’sunun yine coşkulu bir konuşma yaparak yapay zeka ateşini biraz daha alevlendirebileceği ihtimali de bulunuyor.

        ➔ Öyle ya altın arayanlara kürek satıyorsanız o küreklerin alınması için gereken hikayeyi anlatmalısınız.