Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Türkiye açıklaması! - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki günlük Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesinde açıklamalarda bulundu.

        Merkel, Federal Meclis’te yaptığı konuşmada, AB Liderler Zirvesi’nde AB ile Türkiye ilişkileri ve Akdeniz’in doğusundaki durumun ele alınacağına belirtti.

        Kuzey Afrika’da, Suriye’de ve Ukrayna’da olduğu gibi Avrupa’nın çevresinde çok sayıda ihtilafın bulunduğuna işaret eden Merkel, “Aynı zamanda, AB'nin gelişmesinin ve refahının ancak AB dışındaki komşularımızla da iyi ilişkilerle mümkün olduğunu biliyoruz. Bu, özellikle çok yönlü ilişkileri bulunan NATO üyesi Türkiye için geçerli.” dedi.

        Merkel, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell’in bu çok yönlü ilişkilere ilişkin bir rapor hazırladığına ifade etti.

        Akdeniz’in doğusundaki gelişmelere ilgili değerlendirmede bulunan Merkel, “Her şeyden önce, son aylarda Kıbrıs ve Yunan sularında yaşanan kışkırtıcı faaliyetlerin ardından Türkiye'nin Doğu Akdeniz bölgesinde gerilimi azaltma sinyali vermesi ve Yunanistan ile yeniden diyaloğa girmesi iyi bir haberdir. Kıbrıs’ın geleceği konusunda 5 artı 1 görüşmeleri de Birleşmiş Milletler yönetiminde devam edecek.” diye konuştu.

        Reuters'ın son dakika olarak servis ettiği haberinde Merkel, "Türkiye'nin insan hakları standartlarını yükselteceğini ve hukukun üstünlüğüne uyacağını umuyoruz" dedi.

        Merkel, AB Liderler Zirvesi'nde aşı pasaportu konusunun da ele alınacağını belirterek, "Avrupa Komisyonu'ndan dijital kimlikler ve dijital platformları düzenleyen öneriler bekliyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ