Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Son dakika haberi... Kabil Havalimanı dışında patlamalar! Çok sayıda ölü ve yaralı var
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın bulunduğu bölgede bir patlama meydana geldi.

        Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da, "Biden Kabil'deki patlamayla ilgili bilgilendirildi" denildi. Reuters'e konuşan bir ABD'li yetkili ise "İlk belirlemelere göre patlamanın nedeni bir intihar saldırısı" dedi.

        MSB: İKİ PATLAMA MEYDANA GELDİ

        Milli Savunma Bakanlığınca, Kabil Havaalanı dışında iki patlama meydana geldiği, Türk birliğinde herhangi bir hasar, zayiat olmadığı bildirildi.

        Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur." bilgisine yer verildi.

        REKLAM

        ERSOY: ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE 120 YARALI VAR

        Kabil'de meydana gelen intihar saldırısında Habertürk TV'den gazeteci Mehmet Akif Ersoy'un aktardığına göre 70 sivil hayatını kaybetti. 120'den fazla kişi yaralandı.

        Ersoy, TSİ 22.20'de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kabil’de her şey bir anda değişti. Şu an sokakta yürüyemez hale geldik. Taliban her arabayı ve insani durduruyor, mermiler namlu ağzında. Gerginlik had safhada" ifadelerini kullandı.

        #link#https://twitter.com/ersoyakif1/status/1430973570914701313?s=21#twitter#pull-left#

        ABD DIŞİŞLERİ'NDEN UYARI

        ABD Dışişleri Bakanlığı´na bağlı Seyahat Departmanı da, Afganistan´ın başkenti Kabil Havalimanı´nın yakınlarında meydana gelen patlamaya ilişkin uyarı yayınladı.

        ABD Seyahat Departmanı tarafından yayınlanan uyarıda, "Havalimanında büyük bir patlama oldu ve silah sesleri duyulduğu bildirildi. ABD vatandaşları havalimanına seyahat etmekten kaçınmalı ve havalimanı kapılarından uzak durmalıdır. Havalimanı kapılarında bulunlar ise derhal oradan uzaklaşmalıdır" denildi.

        PENTAGON SÖZCÜSÜ: KARMAŞIK BİR SALDIRININ PARÇASI

        Pentagon Sözcüsü Kirby, yaşanan bombalı saldırının 'can kaybıyla sonuçlanan karmaşık bir saldırının parçası' olduğunu söyledi.

        Hayatını kaybedenler arasında ABD’lilerin ve sivillerin bulunduğunu aktaran Kirby, “Abbey Kapısı’na kısa bir mesafedeki Baron Hotel'de veya yakınında en az bir patlama daha doğrulayabiliriz” dedi.

        CENTCOM KOMUTANI: 12 ASKERİMİZ HAYATINI KAYBETTİ, 15 ASKER YARALI

        ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, Afganistan'da Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının yakınlarında düzenlenen terör saldırısında 12 ABD askerinin öldürüldüğünü, 15 askerin ise yaralandığını bildirdi.

        Kabil'deki terör saldırılarından sonra ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) videokonferans yöntemiyle basın toplantısı düzenleyen McKenzie, "Şu anda, saldırıda 12 ABD askerinin öldürüldüğünü, 15 askerin ise yaralandığını biliyoruz." dedi.

        McKenzie, havaalanının Abbey Kapısındaki saldırıya ilişkin değerlendirmesinde, "DEAŞ saldırganları, bombalı saldırıdan sonra sivillere ve askerlere silahlarla ateş açtı." ifadelerini kullandı.

        Saldırıların kayıplarına ilişkin kapsamlı incelemenin devam ettiğini belirten ABD'li komutan, saldırılara rağmen Kabil'deki tahliye faaliyetlerine devam edeceklerini vurguladı.

        Afganistan'da 1000'den fazla ABD vatandaşının kaldığını aktaran McKenzie, şu anda Kabil üzerinde Apache saldırı helikopterleri, MQ-9 Reaper dronları, F-15 savaş uçakları ve AC-130 uçaklarının devriye gezdiğini belirtti.

        DEAŞ'ın bu tür saldırıları devam ettirme konusunda istekli olduğunu düşündüklerini ve ona göre tedbir aldıklarını kaydeden McKenzie, havaalanının dışında güvenliği sağlayan Taliban ile de görüştüklerini söyledi.

        McKenzie, Taliban'la 14 Ağustos'tan beri istihbarat paylaşımı yaptıklarına işaret ederek, "Aslında bazı saldırı hazırlıklarının da onlar tarafından akim bırakıldığına inanıyoruz." dedi.

        Taliban'ın bu saldırılara izin verdiğine ilişkin bir soruya McKenzie, "Bunun olmasına izin verdiklerine dair beni ikna edecek bir şey yok" yanıtını verdi.

        ABD'li komutan Taliban'ın havaalanını almak için ABD askerlerinin çekilmesini beklediğini belirterek, Taliban'ın böyle bir saldırı düzenlemesinin mantığı olmadığını dile getirdi.

        İDDİA: SALDIRININ SORUMLUSU DEAŞ

        Reuters'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, Kabil'deki saldırıların arkasında DEAŞ terör örgütü var.

        ÜÇÜNCÜ VE DÖRDÜNCÜ PATLAMALAR

        Kabil'deki AA muhabiri, havaalanı yakınlarındaki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralananların götürüldüğü İlk Yardım Hastanesinde beklediği sırada, şiddetli bir patlamayla sarsıldıklarını bildirdi.

        Habertürk TV'den Mehmet Akif Ersoy saat 22.35'te bir patlama daha olduğunu duyururken, silah seslerinin de geldiğini ifade etti.

        ABD medyası, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanında düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitiren Amerikalı askerlerin sayısının 12'ye çıktığını bildirdi.

        Amerikalı yetkililere dayandırılan haberlerde, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndaki bombalı saldırıda yaşamını yitiren ABD'li askerlerin sayısının 12'ye yükseldiği belirtildi.

        Daha önce 3 olarak açıklanan yaralı askerlerin sayısına ilişkin ise detay paylaşılmadı.

        Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı "güçlü bir şeklide" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirmişti.

        KABİL'DE 5'İNCİ VE 6'NCI PATLAMA

        Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın bulunduğu bölgede bir patlama daha meydana geldi.

        AA muhabiri, Kabil Havaalanı bölgesinde bir patlama sesinin duyulduğunu bildirdi.

        Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, "Kabil Havaalanı'nın dışında bir patlama olduğunu teyit ediyoruz." ifadesini kullandı.

        Can kaybı olup olmadığının henüz netleşmediğini belirten Kirby, detayları "ellerinden geldiğince" aktaracaklarını kaydetti.

        Afganistan'ın başkenti Kabil'de terör saldırılarının ardından 4 patlama meydana gelirken, Taliban bunların ABD güçlerinin kendi ekipmanlarını imha işlemi olduğunu açıkladı.

        Kabil'deki AA muhabirinin bildirdiğine göre, terör saldırılarının ardından havaalanına yakın bölgelerden yeni patlama sesleri işitildi. Bunlardan en şiddetli patlama 6'ncısında hissedildi.

        Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bombalı terör saldırıları dışındaki patlamalar için, "ABD güçlerinin havaalanı içinde kendi ekipmanlarını imha ettiğini" duyurdu.

        BBC, üst düzey bir sağlık yetkilisine dayandırdığı haberinde, ilk iki bombalı saldırıda en az 60 kişinin öldüğünü ve 140 kişinin yaralandığını bildirmişti.

        Kabil'deki İlk Yardım Hastanesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, aralarında çocuk ve kadınların olduğu yaralıların gelmeye devam ettiği bildirilmişti.

        Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı "güçlü bir şekilde" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirmişti.

        HAYATINI KAYBEDEN ABD ASKERLERİNİN SAYISI 13'E YÜKSELDİ

        ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, Kabil Havalimanı'ndaki terör saldırısında ölen ABD askerlerinin sayısının 13'e yükseldiğini açıkladı.

        Albay Urban yaptığı açıklamada, "(CENTCOM Komutanı) Orgeneral McKenzie'nin açıklamalarından sonra (Kabil Havalimanı'nın) Abbey Kapısı'ndaki saldırıda aldığı yara sonucu on üçüncü ABD askerinin de hayatını kaybettiğini teyit edebilirim." ifadelerini kullandı.

        Urban, ayrıca yaralı sayısının ise 18'e çıktığını ve tamamının şu anda cerrahi birimlerle donatılmış özel bir C-17 tahliye uçağı ile Afganistan'dan çıkarıldığını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ