Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte dağları titreten özel timler

        Özel Kuvvetler, TSK'nın seçkin askerlerinin toplandığı bir bölüm olarak en kritik görevlerde harekete geçiyor.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        TSK'nın yeniden yapılanmasıyla, 1992'de teşkilatlandırılan Özel Kuvvetler Komutanlığı, dünyadaki bütün demokratik ülkelerin benzer kuruluşları gibi görev yapıyor. Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, Sualtı Taarruz (SAT), Sualtı Savunma (SAS), Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi, 1. Komando Tugayı, 2. Komando Tugayı, Bolu Dağ ve Komando Tugayı, Midyat 3. Komando Tugayı, Foça Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Foça Jandarma Komando Okulu'nda üstün başarı gösterenler arasından titizlikle seçiliyor.

        SOĞUKKANLILIK ŞART

        Buraya alınacak personel seçiminde haiz, spor ve bedeni geliştirme çalışmalarına yatkın fiziki güce sahip kişilere dikkat ediliyor. Bunun yanı sıra özel time girmek için soğukkanlı, disiplinli ve atıcılıkta üstün başarıya sahip olabileceği kişiler seçiliyor. Seçilen bu kişiler en az 3 ay süreyle özel harekat eğitimine tabi tutuluyor...

        Eğitimde ise her türlü silahlarla atış eğitimleri, keskin nişancılık, silah kullanma teknikleri, arazi ve dağcılık, kapalı alanlarda (bina, uçak, tren, otobüs) rehine kurtarma, spor ve yakın savunma, Atatürk İlke ve İnkılapları, insan hakları konuları ön planda tutuluyor...

        3.5 YILDA YETİŞİYORLAR

        Yurtiçi, yurtdışı ve ihtisas eğitimi olmak üzere 3 ayrı dalda 47 ayrı ders eğitimi gören "bordo bereliler", 3.5 yılda yetiştiriliyor.

        Savaş beden eğitimi, özel harekat, yakın muharebe, teşhis-tanıma, uzak mesafeli keşif ve devriye, sızma, yaşamı sürdürme - sorgulama sorguya mukabele, kaçma - kurtulma, hedef tarifi - ateş tanzimi - hasar tespiti, özel operasyon, psikolojik harekat, halka yardım, paraşüt, komando, gayri nizami savaş, koruma, kış muharebesi, kurbağa adam, serbest paraşüt eğitimi 3.5 yıl içerisinde bordo berelilere verilen bilgiler arasında.

        Bordo bereli olmak bu kadar kolay değil. İhtisas kursları da bu noktada işin içerisine giriyor. İhtisas eğitiminde atlatıcı ve yer ekip komutanlığı, tahrip teknikleri, mayın ve bubi tuzakları, ilk ve acil yardım, cerrahi teknisyen, hayatta kalma-kurtulma, cephane imha, hafif silah uzmanlığı, ağır silah uzmanlığı, istihbarat uzmanlığı, harekat uzmanlığı, muharebe kursları, psikolojik harekat kursları, muharebe arama-kurtarma konularında bilgiler veriliyor...

        BORDO BERELİLER KİM?

        Abdullah Öcalan'ın Kenya'dan alınmasını sağlayan birliktir. Öte yandan Bordo Bereliler güneydoğuda yürütülen iç güvenlik operasyonları çerçevesinde Güneydoğu Anadolu ve Kuzay Irak'ta sayısız çatışmaya girmiştir. Bu çerçevede NATO bünyesinde bulunan ülke özel kuvvet personeline göre çok daha tecrübeli addedilmektedir. Ayrıca dünyada güven atışı eğitimi yapan tek timdir. İki bordo bereli karşı karşıya geçerler. Biri kafasına kitap büyüklüğünde bir hedef tutar. Diğeri bu hedefe gerçek mermilerle yürüyerek ateş eder, ortaya geldiğinde durur, arkasını döner, silahları bacaklarının arasından geçirip ateş etmeye devam eder. Daha sonra hedefi tutan silahları alır. Ve aynı şeyler tekrar yapılır.

        PKK mağarasında bulunan bir not

        PKK da onlara karşı boş değil. Kendilerince Bordo Berelilere karşı taktik geliştirmişler. Yapılan operasyonlarda PKK mağarasında bulunan bir not bunu açıkça gösteriyor. PKK'lı teröristler birbirlerini uyarmak için şöyle birşey yazmışlar: "Eğer bir asker sizi gördüğü zaman durmadan ateş ediyorsa bilinki o acemidir kurşununun bitmesini bekleyin, bittiği zaman gidin kafasına sıkın.

        Eğer sadece sizi gördüğü zaman ateş ediyor saklandığınız zaman duruyorsa o bir komandodur, kaçın ve canınızı kurtarın.

        Eğer sizi gördüğü zaman ortadan kaybolmuşsa ve etraf sessizse bilinki o bordo berelidir merak etmeyin o sizi bulur."

        GÜVEN ATIŞI YAPAN TEK BİRLİK

        Ayrıca bordo bereliler dünyada "güven atışı eğitimi" alan tek birlik. Nedir bu güven atışı?

        -İki adet bordo bereli karşı karşıya geçer.

        -İlk önce ikiliden birisi başının üzerinde kitap büyüklüğünde bir hedef tutar.

        -Diğer bordo bereli iki elinde iki tabancayla yürüyerek o hedefe gerçek mermilerle ateş eder.

        -Yolun yarısına geldiğinde arkasını dönüp, tabancaları bacaklarının arasından hedefe doğru sıkmaya devam eder.

        mermiler bitince roller değişir, bu kez ateş eden kişi hedefi tutar, atış sırası diğerine gelir. Bu eğitim hergün yapılır.

        Dünyadaki özel birlikler

        * SAS: İngiliz Ordusu'na bağlı SAS (Special Air Service) komandoları, dünyadaki en ünlü özel tim. Zor operasyonlarda önce SAS'ların yardımına başvuruluyor. Körfez Savaşı ve Bosna Savaşı sırasında önemli rol oynadılar.

        * Delta Force: ABD'nin özel birliği. ABD bu ünlü birliğini yurtdışı operasyonlarda başarıyla kullanıyor.

        * GSG 9: Almanya'ya ait özel birlik. Somali'nin başkenti Mogadişu'ya kaçırılan Lufthansa uçağı, bu komandoların başarılı operasyonuyla kurtarılmıştı.

        * Sayeret Mat'kal: İsrail'in özel birliği. Terörle mücadele ve yurtdışındaki özel operasyonlarda kullanılıyor.

        * GIGN: Fransızların özel tim grubu. Teröristlere, silahlı gerillalara karşı yüzlerce operasyon gerçekleştirdi.

        HABERTURK.COM- İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ