Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Van'da deprem!

        Merkez üssü Van'ın Merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan önce 6.6, sonra da 7.2 büyüklüğünde olduğu açıklanan deprem çevre illerde hissedildi. Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar da evlerini terk ederek sokaklara çıktı. Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Van'da meydana gelen depremde, 279 kişinin hayatını kaybettiğini, 1301 kişinin de yaralandığını bildirdi.

        Depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi. Amerikan Jeoloji Enstitüsü'nden gelen bilgiye göre ise depremin büyüklüğü 7.3.

        ERCİŞ'TE HASAR FAZLA

        Van'da meydana gelen deprem, Erciş'i göçük altında bıraktı. Harabeye dönen ilçede çok sayıda insan göçük altında kaldı.

        Kamu binalarında ve özellikle hastanelerde herhangi bir zarar olmadığı belirtilirken, Zeynel Caddesi, Van Yolu Caddesi, Alkanat Caddesi ve Kışla Caddesi üzerinde bulunan binalar büyük hasar gördü. Ayrıca deprem sebebiyle 130 kişi kapasiteli özel bir öğrenci yurdu ile İmam Hatip Lisesi'nin eski binası da yıkıldı.

        Deprem sebebiyle Erciş Devlet Hastanesi karşısında bulunan binalardan bazılarının da yakıldığı belirtildi. Deprem çok sayıda binada hasar oluşmasına sebep oldu.

        ALTI DEPREM DAHA MEYDANA GELDİ

        Kandilli Rasathanesi, Van Tabanlı köyündeki 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Ilıkaynak ve Gedikbulak köyleri merkezli iki deprem daha ölçüldüğünü bildirdi.

        Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Merkeze bağlı Ilıkkaynak köyünde saat 13.48'de 5.4, merkeze bağlı Gedikbulak köyünde ise saat 13.56 itibariyle 5.5 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

        Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Van Tabanlı köyündeki 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından Halkalı ve Kurubaş köyleri merkezli 4 deprem daha ölçüldüğünü açıkladı.

        İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre, Kurubaş köyünde saat 14.10 itibariyle 4.7; Halkalı köyünde saat 14.32'de 5.5, saat 14:44'de Güvençli'de 4.3; saat 15.03'te Özyurt'ta 4.3 büyüklüğünde dört deprem yaşandı.

        Van'da 23.45'de 5.7 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi verilerine göre saat 23.45'de yaşanan 5.7 büyüklüğündeki deprem ile şu ana kadar meydana gelen artçı sarsıntıların en büyüğü kaydedildi.

        Van Tabanlı merkezli depremde artçı depremler olmaya devam ediyor.

        AFAD SON DURUMU BİLDİRDİ

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'daki depremde 279 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bin 301 vatandaşın yaralandığını bildirdi.

        Başbakanlık internet sayfasındaki duyuruda, Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk etapta 3 milyon lira Acil Yardım Ödeneği gönderildiği bildirildi.

        Duyuruda şu bilgi verildi:

        ''48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 11 Türk Hava Yolları, 16 askeri ve 1 adet özel kargo uçağı olmak üzere toplam 28 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edildi.

        Başkanlığımızdan 20 kişilik bir teknik heyet Van'a intikal etti. Ayrıca, çeşitli illerden 200 teknik personel görevlendirildi.

        3 adet askeri kargo uçağı ile personel ve malzeme transferi yapmak üzere, Ankara-Van arasında ulaşım zinciri oluşturuldu.

        Bugün sabah Kızılay tarafından hazırlanan 11 ton ağırlığında kahvaltılık malzeme gönderildi.

        Bölgeye toplam 3 bin 71 arama-kurtarma personeli, 718 sağlık personeli, 12 arama köpeği, 496 iş makinesi ve araç, 7'si hava ambulansı olmak üzere 116 ambulans, 33 jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 8 bin 964 çadır, 25 bin 229 battaniye, bin 120 gıda paketi, 10 bin 64 gıda kolisi, 21 seyyar mutfak, 2 bin 619 mutfak seti, 4 bin 132 katalitik soba, 425 uyku tulumu, 1 mobil fırın ve 500 kumanya gönderildi.

        Bölgeye gönderilen arama-kurtarma, ilk yardım ve sağlık personeli ile ayni yardımların organizasyonunu yapmak üzere Başkanlığımızca, Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına birer koordinatör ve yeterli sayıda personel görevlendirildi.

        İlgili bakanlıklar, arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirildi.

        Van Valiliği emrinde psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirildi.

        Arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmaları kesintisiz olarak devam ediyor.''

        Duyuruda, saat 02:45 itibarıyla, depremde 279 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bin 301 vatandaşın yaralandığı, 2 bin 262 binanın da yıkıldığı bildirildi.

        VATANDAŞLAR ENKAZ ALTINDA KALANLARI KURTARMAYA ÇALIŞIYOR

        Van'da meydana gelen depremin ardından, Erciş ilçesinde enkaz altında kalan yaralıları, vatandaşlar kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor.

        Depremin ardından Erciş Kaymakamı Ramazan Fani başkanlığında kriz masası oluşturuldu. İlçede çok katlı binaların bir kısmının yıkıldığı gözlenirken, vatandaşlar enkaz altında kalan yaralıları iş makineleriyle kurtarmaya çalışıyor.

        Kriz masasına ulaşın

        Bilgi almak için Dışişleri Bakanlığı kriz masası:

        Tel: 0312-248 7000

        Faks: 0312-292 2751

        e-posta: kriz1@mfa.gov.tr, kriz2@mfa.gov.tr, kriz3@mfa.gov.tr, kriz4@mfa.gov.tr, kriz5@mfa.gov.tr, kriz6@mfa.gov.tr, kriz7@mfa.gov.tr, kriz8@mfa.gov.tr

        Elektrik ve su verilemeyen ilçede, iletişim altyapısının da çöktüğü belirtildi. Yaralılar, Ağrı, Hakkari ve Muş gibi çevre illerden gelen ambulanslarla taşınıyor.

        Zaman zaman artçı sarsıntılarında devam ettiği ilçede, yıkılan binaların civarında emniyet ekipleri çevre güvenliğini sağlamaya çalışırken, bir yandan da kan merkezi kurulması için çalışma başlatıldı.

        Bu arada, evlerinde hasar olmayan birçok vatandaş, Erciş Kaymakamlığı önünde gönüllü yardım ekipleriyle birlikte yapılan çalışmalara destek olmak amacıyla toplandı.

        UÇUŞ TRAFİĞİ AÇIK

        Van Ferit Melen Havaalanı'nın uçuş trafiğine açık olduğu bildirildi.

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Van'da büyük bir deprem yaşandığını belirterek, Van Ferit Melen havaalanının uçuş trafiğine açık olduğunu, kendilerinin de Van'a gideceklerini bildirdi. Bakan Yıldırım, depremden dolayı yardıma ihtiyacı olan vatandaşların, 112 ve 155 çağrı merkezlerine mesaj atabileceklerini, bunun tüm operatörler için geçerli olduğunu söyledi.

        ÇEVRE KENTLERDE DE HİSSEDİLDİ

        Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

        Depremi fark eden Erzurumlular koşarak kapalı alanları terk etti. Şiddetli bir şekilde sarsıntı yaşadıklarını belirten vatandaşlar, "Çok büyük bir şekilde sarsıntı oldu. Korktuk. Kendimizi dışarı attık" dediler.

        Iğdır Valisi Amir Çiçek AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.

        Kars Valisi Ahmet Kara da Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.

        Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.

        Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle vatandaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.

        Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan ise merkezi Van olan depremin Hınıs ve Karayazı'da da hissedildiğini belirtti. Özarslan, ''Depremi 10-15 saniye hissettik. Şuanda bize ulaşan bir olumsuzluk yok. Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Karayazı'da herhangi bir sıkıntı yok. Köylerde araştırmaları başlattık. Hastanelere de intikal eden bir durum yok. İlçe merkezinde de olumsuz bir durum yok'' diye konuştu.

        7.2 büyüklüğündeki deprem Şırnak'ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Yerel bir gazete bürosunda deprem anı saniye saniye görüntülenirken gazete çalışanları da büyük bir panik yaşadı. Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem Cizre'de büyük bir paniğe neden olurken vatandaşlar kendilerini cadde ve sokaklara attı. Dershanede ders gören öğrencilerde büyük bir panik içerisinde kendilerini binanın dışına atarken sarsıntıların bitmesi ile dershane öğretmenleri tarafından öğrenciler tekrar içeri alındı.

        Deprem Ağrı'da da hissedildi. Van'da meydana gelen deprem Ağrı'da vatandaşı sokağa döktü. Deprem, ilde kısa süreli paniğe neden oldu.

        Depremin Kuzey Irak'ta da bazı bölgelerde hissedildiği bildirildi.

        BİTLİS'TE EVLER YIKILDI

        Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 6,6 büyüklüğündeki deprem, Bitlis merkezde ve ilçelerinde de hissedildi.

        Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Can kaybımız yok ancak panikleyen vatandaşların balkondan atlaması nedeniyle yaralanmalar var. Adilcevaz ilçemize bağlı Aydınlar beldesinde de iki köyde evler çöktü. Oraya Vali Yardımcımızı gönderdik. Henüz bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı. Bitlis'ten 4, Muş'tan iki ambulans ve iş makinelerini Van'ın Erçiş ilçesine gönderdik'' dedi.

        Sarsıntılar nedeniyle Bitlis'te vatandaşlar büyük bir panik içerisinde evlerini terk ederek sokağa çıktı. Binalarda mahsur kalan bazı vatandaşlar da itfaiye ekiplerinin yardımıyla balkondan çıkarıldı. Sarsıntıda Bitlis kalesinin arka duvarı ve bazı camilerin minareleri yıkılırken, çok sayıda binada da çatlak meydana geldi.

        Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ise binanın zarar görmesinden dolayı dışarı çıkarıldı.

        Bu arada ilçede birçok mahallede elektrik kesintisinin olduğu öğrenildi.

        MUŞ'TA İKİ CAMİNİN MİNARESİ EVLERİN ÜZERİNE YIKILDI

        Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem Muş'ta da hissedildi.

        Muş Valisi Ali Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşmış herhangi bir olumsuz durum olmadığını belirterek, ''Bize ulaşan can kaybı yok. Yalnızca Bulanık ilçesinin Sarıpınar beldesinde bir caminin minaresi evlerin üzerine yıkıldı. Bu olayda da şans eseri ölen ve yaralanan olmadı'' dedi.

        Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez ise Adıvar köyünde bir caminin minaresinin yıkıldığını, bu nedenle bazı ev ve iş yerlerinin zarar gördüğünü ifade etti.

        YARALILAR SEVK EDİLİYOR

        AA muhabirinin deprem bölgesinden verdiği bilgiye göre, depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı.

        Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.

        Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla Ağrı, Iğdır ve Erzurum gibi çevre illere sevk ediliyor.

        Ambulanslarla Erzurum'a sevk edilen 14 yaralı, Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi ile Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı.

        Ağrı Devlet Hastanesine sevk edilen 64 yaralının ikisi hayatını kaybederken, Iğdır Devlet Hastanesine 6 yaralı sevk edildi.

        Iğdır Valisi Amir Çiçek şunları kaydetti:

        ''Depremin ardından bölgeye 7 tam donanımlı ambulans, 6 uzman doktor, 10 elektrik teknisyeni, 4 jeneratör, 260 çadır, 30 battaniye ve iş makineleri ile arama kurtarma ekibi gönderdik. Hastanemize 2'si çocuk 4'ü yetişkin 6 kişi geldi. Tedavileri sürüyor. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. İnşallah sayı artmaz. Iğdırlı vatandaşlarımız beni telefonla arayarak, 'ne lazımsa yapalım' diyorlar. Vatandaşlarımız, gıda ve battaniye desteğinde bulunabilirler.''

        İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.

        YARALILAR ANKARA'YA GELDİ

        Van'daki depremde yaralananlardan bazıları uçaklarla Ankara'ya getirildi.

        Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından enkazdan yaralı kurtarılan depremzedeler, çevre illerdeki hastanelerin yanı sıra büyükşehirlere de sevk edilmeye başlandı.

        Gecenin ilk saatlerinde 7 yaralı askeri uçakla Ankara'ya getirildi.

        Etimesgut Askeri Havaalanı'na inen uçaktaki yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

        Gece boyunca Esenboğa Havalimanı'na inen uçaklardaki bazı yaralılar da Ankara'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

        KIZILAY BÖLGEDE

        Türk Kızılayı, 96 kişilik uzman ekibinin deprem bölgesine ulaştığını belirterek, yerleşim yerleri zarar gören vatandaşlar için çadır kurulumu çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

        Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen deprem sonrası çadır ve battaniye sevkinin sürdüğü, 3 bin 757 çadır ve 10 bin 878 battaniyenin bölgeye gönderildiği belirtildi.

        Depremin ardından Türk Kızılayı'nın acil olarak harekete geçtiği ifade edilen açıklamada, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa'daki bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden ilk planda sevk edilen 3 bin 757 çadır, 8 toplu barınma çadırı, 10 bin 878 battaniye, 100 katalitik soba, bin 719 mutfak seti, bin 120 gıda kolisi, 2 bin 320 içme suyu, 5 bin ekmek ve 500 kumanyanın bölgeye ulaşmaya başladığı kaydedildi.

        Bölgeye 1 mobil fırın ve 21 seyyar mutfak gönderildiği belirtilen açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

        ''Türk Kızılayı'nın Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkarıyor. Erciş'e ulaşan ilk çadırların da kurulumuna hızla başlandı. Erciş'teki stadyum alanında bir çadır kent oluşturuluyor. Bölgedeki mevsim koşulları göz önünde bulundurularak, 4 mevsim kullanıma uygun Türk tipi çadırlar gönderiliyor. 14 metrekarelik çadırların içerisinde katalitik soba yakılabiliyor, çadırlar dışarının soğuğunu içeriye sokmadığı gibi içerinin ısısını da koruyor. Çadırların su geçirmezlik özellikleri de bulunuyor.

        Bölgede çalışma yürüten 24 kişilik Türk Kızılayı uzman ekibine ek olarak, Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi Fecri Alparslan ve Genel Müdür Ömer Taşlı başkanlığındaki 72 kişilik uzman ekip de Ankara'dan yola çıkarak bölgeye ulaştı. Depremden etkilenen vatandaşlara psikososyal destek vermek üzere Türk Kızılayı'nın uzman psikologları bölgede görevlendirildi. Bölgedeki Türk Kızılay'ı kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünleri bölgedeki hastanelere ulaştırıldı.''

        Afetzedelere yardım ulaştırmak isteyenlerin, Türk Kızılayı'nın 168 bağış ve iletişim hattını arayarak ya da ''www.kizilay.org.tr'' adresinden detaylı bilgi alabileceği belirtilen açıklamada, ihtiyaç duyulacak ek malzemenin bölgeye ulaştırılması için de tüm hazırlıkların tamamlandığı bildirildi.

        Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın da çalışmaları yerinde koordine etmek üzere bölgeye gideceği kaydedildi.

        AKUT BÖLGEDE

        Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin, deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.

        AKUT'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Bingöl, Erzurum, Trabzon ve Giresun ekipleri deprem bölgesine ulaşmaya başladı. Ankara ve Kocaeli ekipleri de Van'a gitmek üzere yola çıktı.

        EĞİTİME ARA

        Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ), kentte yaşanan 7.2'lik depremin ardından eğitime bir hafta ara verildi.

        YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece kampüs içinde 3 binada hafif çaplı hasar olduğunu, yaralanma veya can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

        Eğitime 1 hafta ara verildiğini belirten Battal, ''Öğrencilerimizin hepsinin durumu iyi aileleri rahat olsun. Çevre merkezlerle görüşüyoruz. Öğrencilerimizin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapacağız. İsteyenleri buradaki emniyetli binalara yerleştireceğiz. İsteyenler için çadır kuruyoruz uygun yerlere. Çevre illerin yetkilileriyle görüşüyoruz, isteyenleri oraya yönlendireceğiz. Aileler merak etmesin. Hiçbir öğrencimizin burnu bile kanamadı'' diye konuştu.

        Battal, ''YYÜ Tıp Fakültesi hastanesi bahçesine seyyar hastane oluşturuyoruz. Vatandaşlarımıza, ülkemize büyük geçmiş olsun'' dedi. Deprem sonrası, bazı hastanelerdeki hastalar ile depremde yaralananların bir kısmı buradaki hastanede tedavi altına alındı.

        Van'ın Erciş ilçesinde gönüllü hekim ve sağlık personelinden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), arama ve kurtarma çalışmalarına destek verirken, kentteki özel hastanelerde çalışan hekimler ve sağlık personeli de boş arazilere kurulan sedyelerde yaralılara müdahale ediyor.

        Bu arada, doğalgaz boru hattında meydana gelen sızma nedeniyle doğalgaz akımı da kesildi. Polis, şehir merkezinde yaptığı anonslarla sigara içilmemesi yönünde uyarılarda bulunurken, bazı mahallelerde su boru hatlarında meydana gelen patlama nedeniyle şehrin bazı kesimlerine su verilemiyor.

        TWITTER'DAN YARDIM İSTİYORLAR

        Van'da meydana gelen depremin ardından enkaz altına akrabaları olan bir kişi, Erciş ilçesinde yıkılan evin adresini vererek yardım istiyor.

        Twitter'da çok sayıda kişi tarafından yeniden "tweetlenen" mesajda, teyzesi ve kuzenlerinin enkaz altında olduğunu belirten kişi, adres olarak "Zeynel Caddesi, Aydınlar Apartmanı" mevkiini verdi.

        Adresi, "Erciş Çarşı'nın içinde postanenin önündeki apartman" olarak da tarif eden Twitter kullanıcısı, teyzesi ve kuzenleriyle telefonla irtibat kurduğunu belirtiyor.

        Aynı kişi, enkaz altında olduğu belirtilen kişinin isimlerinin ise Zeynep ve Aynur Karataş olarak açıkladı.

        SAĞLIK BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

        Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, deprem mahallinde 145 ambulans, 9 UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) aracı ile birlikte toplam 500 kişilik bir sağlık ekibinin görev yaptığı ve bölge dışından da 87 uzman hekim bölgeye ulaştığı ve çalışmalara katıldığı bildirildi.

        Söz konusu yazılı açıklamada, deprem ardından Erzincan;da bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ Van;a hareket ettiği ve Akdağ'ın şu anda deprem bölgesinde sürdürülen çalışmalara bizzat nezaret ettiği kaydedildi.

        Bakanlığın Sağlık Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi (SAKOM) Müsteşarı Nihat Tosun;un Başkanlığında, Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, üst düzey bürokratlar ve birim amirleri ile birlikte toplandığı, SAKOM'un 24 saat esasına göre çalışmalarına devam ettiği belirtilen açıklamada şu bilgilere de yer verildi:

        ''Van ve çevresinde bulunan bütün 112 Acil Sağlık ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) deprem mahalline ulaşmış ve 30 dakika içerisinde gerekli müdahalelere başlamışlardır. Bu arada 29 ilden yardım ekipleri bölgeye yönlendirilmiş ve ulaşmıştır. Deprem mahalline sevk edilen 3 ambulans helikopter yaralı nakline başlamıştır. Ayrıca iki ambulans uçak bölgeye sağlık ekibi ile birlikte gönderilmiştir. Bunlara ilave olarak 3 ambulans uçak ve 4 ambulans helikopterimiz daha bölgeye yönlendirilmiştir.

        İlk Etapta Van Merkezde bulunan 2 çadır hastane Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinin bahçesine kurulmuştur. Burada yaralılara gerekli müdahaleler sürdürülmektedir. Ayrıca Erciş İlçemize de iki çadır hastane kurulmaktadır. Şu anda deprem mahallinde 145 ambulans, 9 UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) aracı ile birlikte toplam 500 kişilik bir sağlık ekibi ile görev yapmaktadır. Bölge dışından 87 uzman hekim bölgeye ulaşmış ve çalışmalara katılmışlardır.

        Ankara;dan İki adet kargo uçağı ile bir UMKE aracı, iki UMKE ekibi ve bir hastane tıbbı donanım seti gönderilmiştir. Yaralıların bölgeden tahliye ve tedavileri için Ağrı, Erzurum, Diyarbakır, Siirt, Bitlis, Muş ve Trabzon illerindeki hastanelerimizde 1.719 yatak hazır tutulmaktadır.''

        KIZILAY ÇADIRLARI KURULDU

        Van'da meydana gelen depremin ardından Türk Kızılayı'na ait çadırlar, halka dağıtılmaya başlandı. Erciş ilçe stadındaki çadırların kurulumuna askerler de yardımcı oluyor.

        Elektriklerin halen kesik olduğu ilçede vatandaşlar sokakta yaktığı ateş etrafında ısınmaya ve etrafını aydınlatmaya çalışıyor. Yardım ekipleri, yorgunluk ve uykusuzluktan çalışmalarına zorlukla devam ediyor.

        Kurtarma çalışmalarını eleştiren vatandaşlardan Halil Armutçu, bulunduğu yerin yakınındaki enkazda 120 kişinin olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi. İlçe sakinleri, çok sayıda binada mahsur kalanların olduğunu belirterek, ölü sayısının binleri bulacağını öne sürüyor.

        CUMHURURİYET TARİHİ'NİN EN BÜYÜK DEPREMLERİNDEN

        Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.

        Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün verilerine göre, Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden biri 7 Mayıs 1930'da Hakkari'de, İran sınırına yakın bir noktada meydana geldi. 7,2 büyüklüğündeki bu depremde kayıtlara göre 2 bin 514 kişi hayatını kaybetti.

        Cumhuriyet tarihinin en büyük depremi 27 Aralık 1939'da Erzincan'da meydana geldi. 7,9 büyüklüğündeki bu depremde 32 bin 968 kişi öldü, yaklaşık 100 bin kişi yaralandı. Kışın en şiddetli günlerinde meydana gelen bu felaketin ardından yurt çapında yas ilan edildi. Yardım konvoyları, soğukla da mücadele eden depremzedelere ancak iki gün sonra ulaşabildi.

        20 Aralık 1942'de Tokat'ın Niksar ve Erbaa ilçelerini etkileyen 7 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 3 bin kişi yaşamını yitirdi, 6 bin 300 kişi yaralandı.

        26 Kasım 1943'te Samsun'un Ladik ilçesinde meydana gelen 4 bin kişinin hayatını kaybettiği depremin büyüklüğü de 7,2 olarak ölçüldü.

        1 Şubat 1944'te Bolu'nun Gerede ilçesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 3 bin 959 kişi öldü, çok sayıda insan evsiz kaldı.

        18 Mart 1953 yılında Çanakkale Yenice'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 265 kişi yaşamını yitirdi.

        25 Nisan 1957'de Fethiye açıklarında, aynı yıl Mayıs ayında ise Bolu Abant'ta 7,1 büyüklüğünde depremler oldu. Fethiye'de 67, Abant'ta ise 52 kişi öldü.

        19 Ağustos 1966'da Muş Varto'da meydana gelen depremde 2 bin 396 kişi öldü, bin 489 kişi yaralandı. Varto'nun karşılaştığı bu en şiddetli depremin büyüklüğü 6,9 olarak ölçüldü. Bir yıl sonra 22 Temmuz 1967'de Adapazarı Mudurnu'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde de 89 kişi yaşamını yitirdi.

        28 Mart 1970'de Kütahya Gediz'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde bin 86 kişi öldü, bin 260 kişi yaralandı.

        6 Eylül 1975 yılında Diyarbakır Lice'de 2 bin 385 kişinin öldüğü depremin büyüklüğü ise 6,6 olarak ölçüldü.

        24 Kasım 1976 Van'ın Muradiye ilçesinde meydana gelen depremin büyüklüğü 7,5 olarak ölçüldü. Bu depremde 3 bin 840 kişi yaşamını yitirdi, birçok kişi yaralandı.

        30 Kasım 1983 yılında ise Erzurum ve Kars'ı etkileyen 6,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde bin 155 kişi öldü, bin 142 kişi yaralandı.

        13 Mart 1992'deki Erzincan depremi bu ille birlikte Tunceli'yi de vurdu. 6,8 büyüklüğündeki bu depremde 653 kişi yaşamını yitirdi. Yaralı sayısıysa 3 bin 850 olarak belirlendi.

        Dinar'da 1 Ekim 1995'te meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremde 90, 27 Haziran 1998'de Ceyhan'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde ise 146 kişi yaşamını yitirdi.

        17 Ağustos 1999'da Gölcük'te meydana gelen depremin büyüklüğü 7,8 olarak ölçüldü. Felakette resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişi yaşamını yitirdi. Onbinlerce kişinin yaralandığı bu depremde 73 bin 342 ev hasar gördü.

        12 Kasım 1999'da deprem bu kez Düzce'yi vurdu. 7,5 büyüklüğündeki bu depremde 763 kişi hayatını kaybetti.

        3 Şubat 2002'de Afyon-Sultandağı'nda meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde ise 44 kişi yaşamını yitirdi.

        1 Mayıs 2003'te Bingöl'de meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde de 176 kişi hayatını kaybetti.

        GÜVEÇLİ KÖYÜ YERLE BİR OLDU

        Ahmet YUKUŞ / AHT

        Van'daki depremde en büyük hasarı alan yerlerden biri de merkeze bağlı Güveçli köyü oldu. 200 haneli köyde 150 civarında evin yıkıldığı, geri kalanların da hasar gördüğü gözleniyor. Yıkılan evlerin beton kullanılmadan kerpiçten yapılmış evler olduğu belirtilirken, köyde enkaz altında kalan 6'sı çocuk, 6'sı kadın olmak üzere toplam çoğu akraba 14 kişi öldü. 6 kişi ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Yaklaşık 2 bin 300 kişinin yaşadığı köyde şu anda enkaz altında kalan bulunmuyor.

        Enkaz altında kalanları kendi çabalarıyla kurtardıklarını belirten köylüler, köye şimdiye kadar sadece Kızılay tarafından 25 çadır gönderildiğini anlattı.

        5 çocuk babası Naci Yatkın, babası Mehmet Yatkın'ı enkaz altında kaybettiğini belirterek, "Geceyi dışarıda geçirdik. Çocuklarımızı ısıtmak için koynumuza aldık, sabahı zor ettik. Köyün karşısında yüksek dağda karlar var. Sabaha kadar ateşler yaktık. Hiçbir yardım alamadık. Gıda ihtiyacını yıkılmayan evlerden karşılıyoruz. Ciddi anlamda hem gıda, hem de çadırlara ihtiyacımız var. Ama şimdiye kadar kimse sahip çıkmadı bize" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ