Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Aslı ÖZTÜRK Başkan artık bu kupaya da sahibiz, Carlo Ancelotti, Real Madrid, Atletico Madrid

        Aslı ÖZTÜRK/ aozturk@htgazete.com.tr

        Eğri oturup doğru konuşalım, İtalyan teknik adam Carlo Ancelotti, rakipleri Pep Guardiola kadar yakışıklı, Jose Mourinho kadar karizmatik ve vatandaşı Roberto Mancini kadar stil sahibi değil. Ama tam bir ‘winner’. Kazanmak onun doğasında var. Ve belli ki İtalyan şeytandan nefret edenleri de en çok bu üzüyor. İşte Ancelotti’nin hikâyesi...

        İtalyan teknik adam Carlo Ancelotti (55), geçen yıl Real Madrid’e geldiğinde kulüp başkanı Florentino Perez, kendisine “10. Şampiyonlar Ligi kupamız eksik” demişti. Simeone’nin takımı Arda’lı, Diego Costa’lı Atletico Madrid’i son dakikada gelen beraberlik golünün ardından uzatmalarda 4-1 gibi bir skorla deviren Ancelotti, Perez’e cevabını şöyle verecekti: “Başkan, artık bu kupaya da sahibiz!”

        Ancelotti futbola 1976’da, 17 yaşındayken Parma’da başladı. 1979’da Roma’ya transfer oldu. Başarılı teknik adamın futbolculuk kariyerindeki yükseliş Roma’da yaşadığı bir İtalya ligi ve 4 İtalya Kupası şampiyonluğuyla başladı. 1987-1992 yılları arasında AC Milan’da forma giydi. Takım, 1989 ve 1990 yıllarında üst üste Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nı kazandı. Rijkaard, Van Basten, Gullit ve Baresi’nin bulunduğu efsanevi kadrodaydı. Hayatı boyunca 26 kez İtalya Milli Takım forması giydi. Futbolculuk kariyerini 1992’de Milan’da sonlandırdı. Antrenörlük hayatına İtalya’nın 2. lig takımlarından Reggina Calcio’da başladı, 4 sene sonra takımını Serie A’ya çıkardı. Ardından Parma’nın teknik patronu oldu, başarılı olamadı. 1999’da Marcello Lippi’nin yerine Juventus’un başına geçti, şampiyonluğu kıl payı kaçırdı.

        TERİM’İN YERİNE GELDİ

        2001-2002 sezonunun ortasında Fatih Terim’in yerine Milan’ın başına getirildi. Milan, İtalyan teknik adamın kariyerindeki dönüm noktası oldu. Takımın başında 7 sezon kaldı. 2003’te Juventus’u Old Trafford’da penaltılarla geçerek Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu, UEFA Süper Kupa’yı ve İtalya Kupası’nı da kazandı. Milan, 17. şampiyonluğunu da 2004’te Ancelotti ile yaşadı. Takım, iki yıl sonra 2005’te İstanbul Olimpiyat Stadyumu’nda Liverpool ile final oynadı. Bu sefer efsane bir maçın kaybedenleri arasındaydı Ancelotti. İlk yarıyı 3-0 önde kapatan Milan, skoru 3-3’e gelen maçta penaltılar ile kupayı kaybetti. Ama 2007’de rövanşı aldı. Atina Olimpiyat Stadı’nda oynanan finalde Milan, İnzaghi’nin attığı 2 golle Liverpool’u yenerek kupayı kazandı.

        33 yıl sonra İtalya’ya veda

        Ancelotti futbolculuk ve teknik direktörlük kariyerindeki 33 sene boyunca İtalya dışında hiçbir ligde çalışmadı. Ta ki 2009’da Chelsea’de Guus Hiddink’den boşalan koltuğa oturana kadar... 2010’da Chelsea’yi Premier League Şampiyonu yaptı. 2010-2011 sezonunun ortasında Fransa’nın Paris Saint-Germain takımının başına geçti, şampiyon oldu. St. Etienne teknik direktörü Christophe Galtier ile birlikte Ligue 1’de “yılın teknik direktörü” ödülünü kazandı. 2013’te Real Madrid’e transfer oldu. Ligi 3. sırada bitirdi. Geçen hafta Lizbon’da teknik direktörlük kariyerindeki 3’üncü Şampiyonlar Ligi Kupası’nı kazandı. Kaldıramadığı tek kupa kaldı: La Liga...

        ‘Sıradan Bir Dâhinin Güzel Oyunları’

        Futbol kariyeri boyunca yaşadıklarını kaleme alan Ancelotti 2009’da “Kupayı Tercih Ederim” isimli bir otobiyografi yayınladı. Bu kitapta 1998’de Fenerbahçe ile görüşmek üzere İstanbul’a geldiği günlere dair anılarını da anlattı. Aziz Yıldırım tarafından kendisine teknik direktörlük teklif edildiğini anlatan Ancelotti hikâyeyi “ Fenerbahçe’ye imza atmamak için hırsız gibi kaçtım” cümleleriyle sonlandırdı. Bir yıl aradan sonra ikinci otobiyografisi “Sıradan Bir Dâhinin Güzel Oyunları”nı yazdı, dili iyice sivrileşmişti. 2002’de yerine getirildiği Fatih Terim’le ilgili enteresan iddiaları vardı Ancelotti’nin: “Fatih Terim bilmiyor ama Milan’dan kovulmasının nedeni aşçılık ile ilgiliydi. Lezzetli İtalyan Culatello’sunu soğuk servis ediyordu. Galliani, Kasım 2001’de Terim’i gönderdikten sonra bana ‘Sevgili Carlo, çok mutluyum. Çünkü seninle birlikte Milanello’daki mönüyü değiştirebileceğiz’ demişti”. Terim’le ilgili sözlerine “O bir Biri Bizi Gözetliyor hayranıydı. Galliani yemeğini bitirmeden masadan ayrılır ve ofisinde BBG izlemeye koyulurdu. İnsanlar canlı yayında seks yapacaklar mı, bunu merak ediyordu. Yapıyorlardı nitekim. Daha sonra Milan kendisini sepetledi. Riske girmemek adına kontratımı imzalarken sağ elimi kaldırdım, kalbime götürdüm ve “Milan’la her zaman BBG evi üyelerinden daha çok ilgileneceğime yemin ederim” diye devam etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ