Seyir keyfi
GUTİ, Almeida, Quaresma, Simao kâğıt üstünde yazıldıklarında bile etki uyandıran oyuncular. Sahaya çıktıklarında da yaptıkları katkıya ve yarattıkları farka bu yüzden şaşırmamak gerek. Hepsi birbirinden önemli ve kaliteli isimler. Özellikle Guti gibi öne doğru mükemmel oynayabilen, oyun zekâsı ve top kullanma kabiliyeti yüksek bir futbolcu için Simao ve Quaresma gibi iki kanat oyuncusuyla oynamak büyük şans. Keza bu oyuncular için de Guti gibi bir oyun kurucuyla aynı takımda bulunmak da bir şans.
Bugün, günümüz futbolunda dünyada üst düzey diye saydığımız takımların neredeyse tamamına yakın bölümü iki kanat oyuncusu ve etkili bir merkez santrforla sahada yer alıyor. Bu santrfor tercihi bazen çabuk veya kısa bazen de hedef diye tabir ettiğimiz şekillerde seçilse de genel anlayış iki kanatta iyi ve etkili hücumcuyla oynamak. Bugün Beşiktaş’ın kadrosunda bulunan Quaresma ve Simao çok önemli oyuncular. Avrupa’nın önde gelen birçok takımının kadrosunda aynı anda bulundurmak isteyebileceği tipte futbolcular. Buca maçında sahada oldukları süre içerisinde skoru ne kadar çok etkileyebileceklerini net bir şekilde ortaya koydular. Beraber oynadıkları Almeida biraz daha hedef santrfor diye tabir ettiğimiz bir futbolcu. Schuster’in Nobre ile beraber onu eşleştirme düşüncesi Beşiktaş’a bu maç için ciddi bir skor avantajı elde etmesini sağladı. Çünkü Nobre gole dönük yapısıyla ve biraz daha Almeida’nın gerisinde oynayarak çok iyi markaj dışında kaldı. Böylece hem Buca’nın savunma dengesini bozdu hem de gol pozisyonları için kendine boş alanlar yarattı.
Bu tür oyuncularınız varsa hücum oynamak biraz daha kolaylaşırken sonuç almak da daha normal hale geliyor. Fakat bu kadar hücuma dönük oyuncu kadronuzda varsa elbette dönem dönem orta alanı kaybetmekte veya defans bölgesinde rakibin pozisyon bulmasıyla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu futbolun temel gerçeklerinden bir tanesi. Ama önemli olan her zaman skoru değiştirebilmek ve bir fazlasını atabilmek.
Beşiktaş özellikle iç saha maçlarında bu görüntüsüyle bunu yapabilecek şekilde görünüyor. Deplasman maçları için de aynı şekilde etkin bir kadroya sahip. Belki dışarıdaki maçlarda orta alanın içerisindeki oyuncu tercihlerinde değişikliğe gidilerek bu denge de sağlanabilir. Çünkü Beşiktaş’ın elinde derinliği olan, çok alternatifli ve etkili bir kadro oluştu. Bundan sonrası bu kadronun etkin kullanımına bağlı. Bu da Schuster’e düşüyor.