Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eskiden beri devam edegelen uygulamalara göre cezaevlerinden isteğe bağlı sigortaya müracaat edilebilir, primler ödenebilir ve süresi tamamlanınca da mektupla emeklilik talebi yapılabilir.

        05.01.1967 doğumluyum, 28.11.1983 işe girişliyim, 3572 günüm var. Kader mahkûmuyum, 18 yıl ceza aldım, 12 yıl yatacağım. Şeker hastasıyım, SSK'ya malulen emekli olmak için dilekçe verdim. SSK da dört ay önce beni hastaneye sevk etti, hastaneye götürüp muayene ettiler. Hâlâ sonuç gelmedi. Yaklaşık 55 yaşında cezaevinden çıkacağım, maddi durumum iyi olmadığından yiyecekler konusunda perhiz de yapamıyorum. Bu sebeple hastalığım gittikçe ilerliyor. Benim durumumda olanlar için erken emeklilik konusunda bir düzenleme var mı? Yusuf Özcan-Bursa E Tipi Cezaevi

        VAR olan rahatsızlığınızın detaylarını vermemişsiniz ama şeker hastalığı sebebiyle malulen emekli olabilmek zor. Daha doğrusu, tek başına şeker hastalığı malulen emekli etmez. Bu hastalığın (Allah başınıza vermez inşallah) vücudunuzun çeşitli yerlerinde ek arazlar meydana getirmiş olması gerekir. Bütün bunlara rağmen var olan malulen emeklilik müracaatınızın kabul göreceğini zannetmiyorum ama umarım kabul görür.

        YÜZDE 40 İLE ERKEN EMEKLİ DE OLURSUNUZ AMA...

        Şayet malulen emekli olamazsanız, yani yüzde 60 veya daha çok oranlı rapor çıkmazsa, bu defa en az yüzde 40 rapor oranıyla vergi indirim belgeniz varsa 3600 günle emekli edilirsiniz. Var olan 3572 gününüzü 3600 güne çıkarmak için varsa askerlik sürenizden yeteri kadarını ödeyebilirsiniz. "Benim vergi indirim belgem yok" diyorsanız, işte bu durumda emekliliğiniz sorunlu olabilir. Zira, SGK (SSK'dan emekli olacaklar için) vergi indirim belgesi olmayanı erken emekli etmiyor ama cezaevinden de vergi indirim belgesi isteme durumunuz olmaz. Ancak yeni kanun gereğince, sadece rapor oranının yeterli olduğunu, vergi indirim belgesine ihtiyaç bulunmadığını ama SGK'nın bunu kabul etmediğini belirterek, yüzde 40'tan fazla rapor ve 3600 günle iş mahkemesi aracılığıyla emekli olabileceğinizi de hatırlatmak isterim.

        İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEYEBİLİRSİNİZ

        Askerlik yapmamışsanız bu defa 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, halen cezaevindeyken bile isteğe bağlı Bağ-Kur sigorta primi ödeyebilirsiniz. Yahut yüzde 40'tan da az rapor oranı gelirse bu sefer normal yollardan emekli olmak için isteğe bağlı prim ödemeye devam edebilirsiniz. Devam edebilirsiniz diyorum ama normal şartlarda 48 yaşında en az 5225 gün sayısıyla emekli olacaksınız. Mevcut olan 3572 günün 5225 güne ulaşması için en az 1653 güne ihtiyacınız var. SSK'dan emekli olabilmek için bunun en fazla 1230 gününü isteğe bağlı ödeyebilirsiniz; geri kalanını ise çalışarak ödemeniz gerekir.

        Emekli aylığı zammı 60 lira

        Babam 42100071886 No'lu tahsis numarasıyla yaş haddinden kısmi emekli olarak maaşı almaktadır. 1- Yeni zamla birlikte maaşı ne kadar olacak? 2- Daha yüksek maaş alabilmek için ne yapması gerekiyor? 3- Annem de aynı kanundan yararlanarak yaş haddinden kısmi emekli olabilir mi? SSK No'su: 3409200015467. Bu arada, her ikisi de Almanya emeklilik haklarını saklı tutarak 65 ve 60 yaşlarını doldurup oradan emekli olmayı ve emekli maaşlarını buradan almayı bekliyorlar. Beyza Ebru Topçu

        Babanızın emekli aylığı 60 lira arttı ve bu ay 60 lira daha fazla alacak. Daha yüksek aylık almak için emekli aylığını durdurup bir işe girmesi ve her ay 4700 lira kazanç üzerinden prim ödemesi gerekir ki bu durumda bile emekli aylığı her ay yaklaşık 10 lira artar. Ancak çalıştığı için emekli aylığı alamadığı gibi her ay yaklaşık 1500 lira prim ödemesi gerektiğini de göz önüne aldığımızda bu pek mantıklı bir karar olmaz. Annenize gelince... 1958 doğumlu ve 17.08.2000 girişli annenizin şu an 1672 gün SSK'sı var. Bunu 2000 günlük Almanya'da geçen sürelerinden borçlanarak 3600 günün üzerine çıkarması sonrasında 56 yaşında, yani 2014 yılında emekli olur. Ancak 5400 gün yurtdışı borçlanması yaparsa hemen emekli olur.

        Kıdem tazminatı tavanı arttı

        Memur aylıklarına yapılan % 2.5'lik zamma göre kıdem tazminatı tavanının 2.423,88 TL olduğunu daha önce duyurmuştuk. 2009 yılı enflasyon oranının açıklanmasıyla birlikte % 0,115'lik zamla memur aylık katsayısı, 0,057383 taban aylık katsayısı 0,76293 olarak saptandığından 2010 Ocak-Haziran dönemi için kıdem tazminatı tavanının 2.427,03 TL olarak uygulanacağı da ortaya çıkmış oldu.

        Yine değişen katsayıya bağlı olarak 2010 Ocak-Haziran döneminde çocuğu doğan memura ve 399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli personele doğum yardımı ödeneği olarak 143,46 TL; ölen memurlar için 1090,28 TL; memurun memur değilken ölen eşi ve aile yardımı ödeneğine müstahak aile bireyi için 545,14 TL görev yaptıkları kurumlarca ödenecek. Bu yardımların hiçbir vergi ve kesinti yapılmadan ve ödeme emri aranmadan saymanlarca derhal ödenmesi gerekiyor.

        Diğer Yazılar