Memuriyetten emekli etmeyen SGK hatasını düzeltti
SSK veya memuriyetten emekli olmak isteyenlerden bazılarının geçmişte kısa süre de olsa Bağ-Kur'a borcu varsa, SGK üç-beş ay sonra Bağ-Kur'a borcunu ödetip, emekliliğini de başvuru tarihinden değil, borcu ödedikten sonraki ay başından başlatınca, vatandaşlar SGK'yı dava ettiler; bütün davaları kaybeden SGK şimdi bu hatasını gizlice düzeltti...
Sayın Ali TEZEL, 30 Eylül 1961 doğumluyum. İlk defa 1 Kasım 1984 yılında sigortalı oldum. 2004 yılına kadar 4000 gün prim ödedim ve işten ayrıldım. 1.1.2005 ile 30.5.2008 arasında vergi mükellefiyeti nedeniyle 1230 gün Bağ-Kur primi ödedim. 1.7.2008 tarihinde sigortalı çalışmaya başladığım şirkete % 10 ortak oldum. Sigortamda kesinti olmadığı için 30 Kasım 2009 tarihine kadar 510 gün SSK primi ödedikten sonra aynı gün çıkış yapıp emeklilik başvurusu yaptım. Bağ-Kur'a 2005 yılında verdiğim bildirgeye sigorta hizmetim olduğunu yazmama rağmen basamak intibakımı yapmamışlar. Emekliliğe başvurduktan sonra basamak intibakı nedeniyle bana 330 TL borç çıkardılar. Bu parayı 25 Şubat 2010 tarihinde ödedim ama bu sefer de emekli başvurusundan basamak intibakı borcunu ödediğim süreler arasında da beni Bağ-Kur'lu sayıp, son 7 yıl hesabından emekli başvurumu reddetmişler. Bu nasıl bir kanunsuzluk ve bu nasıl reform yasası?.. Ne yapmalıyım, ne olur yardım edin. İsmi saklı
Hepimize reform yasası diye yutturulmaya çalışılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun emeklilik hükümlerini anlatmadan önce sizlere Medeni Kanun'un 2. ve 3. maddesi hakkında bilgi vereceğim. Medeni Kanun'un 2. maddesine göre; "Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz." Buna benzer şekilde 3. maddesine göre; "Kanunun iyi niyete hukukî bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyi niyetin varlığıdır. Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyi niyet iddiasında bulunamaz."
Şimdi Medeni Kanuna göre, kendisine daha önce sigortalı olduğunu belirten, bir anlamda da basamak intibakının yapılmasını bekleyen vatandaşa 5-10 sene sonra emekliliğe başvurduğu esnada basamak intibakı yaparak vatandaşın emekliliğini elinden alan SGK'nın bu işlemi hangi dürüstlük kuralına uyar ve SGK kendisinden beklenen özeni göstermeyerek ne hakla iyi niyetli olduğunu iddia edebilir yorumunu sizlere bırakıyorum.
Gelelim Reform yasası diye bizlere lanse edilen ancak foyası yavaş yavaş ortaya çıkan Kanunun emeklilikle ilgili hükümlerine.
5510 sayılı Kanun'un 28. maddesinde, 4-b sigortalılarına yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, emeklilik prim ödeme süresinden başka yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmamasının zorunlu olduğu bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasların, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır. Görüldüğü üzere Kanun hükmü, çıkarılacak yönetmeliğin sadece 4/b sigortalılarının borcunun bulunması halinde yapılacak işleme yöneliktir. Ancak SGK'nın hukuk bilmezleri kurnazlıkla yönetmeliğin 61. maddesine kanuna aykırı bir maddeyi çaktırmadan monte etmiştir Yönetmeliğin 61. maddesinde; 4-b kapsamında geçen hizmetlerle birlikte 4-a ve 4-c kapsamından emekli olacakların aylık başlangıcı 4-b sigortalılığına ilişkin prim ve prime ilişkin her türlü borçların ödendiği tarih itibarıyla geçerli sayılarak aylığın bu tarihi takip eden ay başından itibaren başlayacağı hüküm altına alınmak suretiyle 5510 sayılı Kanun'da olmayan bir hükmün Yönetmelikte düzenlendiği anlaşılmaktadır.
SGK'nın kurnazları Yönetmelikle yetinmemiş aynı hukuksuz düzenlemeyi Tebliğ'e eklemiş, yine hızını alamamış olacak ki; 11.09.2009 tarih 2009-114 sayılı Genelge'de 4-b kapsamında hizmeti bulunmakla birlikte hizmet birleştirilerek aylığın bağlanacağı sigortalılık halinin 4-a olması durumunda, tahsis talep tarihine göre aylık bağlanabilmesi için 4-b kapsamında prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerektiğini belirtmiştir.