Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının ardından gelişen tepkilere şiddetle karşılık veren İsrail’in, 64 Filistinliyi öldürmesine tüm dünyadan tepkiler gelmeye devam ederken, İsrail bölgedeki şiddet politikalarını devam ettiriyor.

        İsrail dün itibari ile Filistinlilerin İsrail'e deniz yoluyla girmelerini engellemek için bir denizaltı bariyeri inşa etmeye başladı. Bariyerlerin inşası ile birlikte Gazze dünyanın en büyük açık cezaevine dönüşecek.

        İsrailli bir diplomatik kaynak, İsrail devletinin Cuma günü itibari ile Gazze sınırından sızan Filistinlilerin İsrail'e deniz yoluyla girmelerini engellemek için İsrail'in bir denizaltı bariyeri inşa etmeye başladığını söyledi. Kaynak, bariyerlerin bir yıl içinde tamamlanmasının planladığını söyledi.

        Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgiye göre, Gazze’yi dünyanın en büyük açık cezaevine çevirecek olan bariyer üç katmandan oluşacak. İlk katman su altında olacak; ikincisi taştan, üçüncü katman ise dikenli tellerden yapılacak. İlave bir çit deniz bariyerini çevreleyecek. Diplomatik kaynaklar, insanlık dışı bu uygulamayı bariyeri "geçilmesi imkansız" bir dalgakıran olarak tanımladı.

        Diplomatik kaynaklar, dünyadaki tek örnek konumundaki bariyer sistemi için "Dünyada türünün tek örneği. Bariyer, İsrail'e deniz üzerinde girilmesine yönelik her türlü ihtimali etkin bir şekilde engellecektir." Yorumunda bulunuyor.

        İsrail, bir deniz bariyeri kurulmasına 2014 yılındaki Koruyucu Hat Operasyonu'ndan sonra karar vermişti. Ancak gelen tepkiler üzerine prje askıya alınmıştı. O tarihte alınan bir başka karar ise Eş zamanlı olarak karada da Gazze sınırı çevresinde bir yer altı bariyeri hali hazırda inşa ediliyor.

        İsrail geçen yıl Gazzelilerin dünya ile bağlantılarını kurabildikleri yeraltı tünellerinin kapatılması için büyük bir bariyer inşaatına başlanacağını açıkladı. 3 milyar şekele (833 milyon dolar) mal olması beklenen projede sensörlerle donatılmış beton duvar da yer alacak.

        Diğer Yazılar