Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Evet yanlış duymadınız. Sirkeci garından kalkan Almanya Ekspresi ile “uzun ince bir yol”a çıkan Türk işçilerinin çocukları, yani ikinci ve üçüncü jenerasyon, Almanya’da güçlü aktörler olmaya çabalıyor. Sürpriz bir şekilde Almanya’da ilk kez bir Türk ve Müslümanın eyalet başbakanı olması mümkün görünüyor.

        2019’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Schleswig-Holstein Eyalet Teşkilatı Başkanı olan Serpil Midyatlı gerek partisinde gerekse çevresinde sevilen bir isim. Kırkbeş yaşındaki Midyatlı bugüne kadar başarılı bir SPD seçim savaşçısı olduğunu kanıtladı. Önümüzdeki mayıs ayında yapılacak eyalet seçimleri için partisinin onu birinci sıradan aday göstermesine kesin gözü ile bakılıyor.

        Ancak yakınlarından duyduğum kadarıyla, kendisi en erken 2027’deki eyalet seçimlerinde aday olmak istiyormuş. Şahsen genç yaşta bu göreve gelmesi gerektiğini düşünüyorum ve Almanya’daki tüm göçmenlerin umudu olmalı.

        Aday gösterilmesine kesin gözü ile bakılan Midyatlı, Almanya’da bir federal eyaletin hükümet başkanlığına talip olan ilk Müslüman kadın olacak. Seçimdeki rakipleri ise Yeşiller’in favorisi eyalet Başbakan Yardımcısı Monika Heinold ve halihazırda bu görevi yürüten Eyalet Başbakanı CDU’dan Daniel Günther. Midyatlı’nın ise bu güçlü adaylar karşında kazanmasına kesin gözü ile bakılıyor.

        "Sosyal politika için tutkulu ve esprili bir savaşçı" olarak bilinen Midyatlı iki çocuk annesi. Yaklaşık 10 yıldan beri Schleswig-Holstein Eyalet Meclisi’nde milletvekili olarak görev yapıyor. Ekip çalışmasına güveniyor. “İnsanların birbirini desteklediği bir toplum için” siyasetin içinde olduğunu vurguluyor.

        Dışişlerimiz ve diaspora kurumlarımız Midyatlı ile temaslarını sıklaştırmalı. Midyatlı’nın eyalet başbakanı olarak seçilmesi Alman siyaseti ve Türkiye Almanya ilişkilerine katkı sağlayacaktır.

        Ve son bir not da Schleswig-Holstein’la ilgili. Almanya’nın 16 eyaleti içinde en kuzeydeki. Danimarka ile komşu. Eyalette 2.9 milyon kişi yaşıyor. Hem Kuzey Denizi’ne hem de Baltık Denizi’ne kıyısı olan tek eyalet olduğu için “denizlerin arasındaki eyalet” olarak anılıyor. Milli geliri (GSYI) 97.8 milyar euro (2019) olan eyalette kişi başı milli gelir ise 33 bin 712 euro. Dünyanın en yoğun gemi trafiğinin olduğu Kuzey Denizi Kanalı (Kiel Kanalı) da burada.

        Ciğerlerimiz yanıyor...

        Ciğerlerimiz yanıyor...
        0:00 / 0:00

        Türkiye'de yangın söndürme ekipleri ülkede çıkan onlarca orman yangınını kontrol altına alma çabalarında altıncı güne girerken hızla yayılan alevler popüler tatil beldelerinin ve Akdeniz kıyılarındaki onlarca kırsal alanın tahliye edilmesine neden oldu.

        Lübnan, Suriye, Yunanistan, İtalya ve Kıbrıs da hızla yayılan yangınlarla mücadele ediyor. Yaşananlar, bilim adamlarının küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişiklikleriyle bağlantılı olduğuna inandıkları, Avrupa ve Çin'deki ölümcül sellerin ve Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Sibirya'daki şiddetli yangınlara kadar gezegendeki bir dizi aşırı hava olayının devamı olarak değerlendirilebilir. Sabotaj ihtimali de güçlü bir şekilde araştırılmalı.

        Yangınların sebebini soruşturmaya devam ederken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun perşembe günü yangınları "saldırı" olarak tanımladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sert bir dille uyarılarını yaptı.

        Fakat şu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığımızın yeterli olmadığını gördük. İhmaller zincirini izliyoruz. Bu denli büyük yangınlarla mücadelenin organizasyonunda eksik kalmadık… Herkes yangınları söndürmeye koştu. Ancak uçakların kiralanması olayından tutun, süreci yönetmede gösterilen eksiklere kadar birçok konu var tartışılması gereken.

        Bu çok ciddi ama aynı zamanda hassas bir konu. Sorumlu yetkililer aldıkları ya da alamadıkları kararların nedenlerini açıklayabilmeli, süreç sorgulanabilmeli.

        Konya'da yaşananlar

        Konya'da yaşananlar
        0:00 / 0:00

        Konya’da aynı aileden 7 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırıdan önce de yaşanan hadiseler var. Ve çok açık ki ortada bir ihmal var. Hatta ihmaller zinciri yaşanmış. Ancak acı olan, olay yeri incelemesi yapılırken hala birilerinin gelip slogan atabiliyor olması…

        Hükümet ve muhalefet partilerinin önümüzdeki 10 yıl süre ile en fazla üzerinde titizlikle durması gereken konu elbette Anadolu’daki kardeşlik hukukudur. Ülkedeki her vatandaşımızın hukuku ve can güvenliği devletimizin teminatı altındadır. Dolayısıyla faillerin bulunması, yüreği yanan ailenin ikna edilmesi ve toplumsal değerlerimizin sarsılmaması için kutuplaşmanın önünün kesilmesi çok önemlidir.

        Diğer Yazılar