Hayırlı nasip mi, tuzak mı?
İlahiyatçılara sorduk: Bu siteler kendi yaşam biçimlerine uygun eş arayan inançlı kesim için doğru bir platform mu yoksa din adı kullanılarak suistimale müsait bir ortam mı oluşturuluyor? İslami evlilik siteleri İslam'a uygun mu?
Prof. Dr. Salih Tığ:
İslamla alakası yok, çöpçatanlık yapıyorlar
Nikah nikahtır, islamisi gayri islamisi olmaz. Niye böyle isimlendiriliyor bu siteler anlamadım. Bizde iki tarafı uzlaştıran 'çöpçatan' deyimi vardır. Eskiden gazetelerde rumuzla evlilik ilanları çıkardı. Bu siteler bunların yerini aldı. Suistimale çok açık bir konu. Chat yapmakta mahsur yok bence ama niyet önemli. Masum ölçülerdeyse sorun yok, seksüel birşey oluyorsa artık bu Allah'la kendi aralarında. Niyet bozuksa yapılacak birşey yok. Yatak ayrıntılarını anlatan bilgilerin böyle alaniyetle olmaması gerekir. Örneğin penis büyütülebilir ama bu bir tıp bilgisidir. Bunlar açıkça durduk yere anlatılmaz, sıkıntısı olan doktora müracaat eder, öğrenir.
İstanbul Üni. İlahiyat Fak. İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Bşk. Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır
Din adını kullanarak sömürüyorlar
Kendisine ateist diyenler dahil, herkesin bir dindar tarafı vardır, sömürülmeye en açık alan burasıdır. Din sözü geçince insanlar akıllarını kullanmak istemezler. Din perdesi altında herşey yapılıyor. Aslında en çok din sahasında sorgulama yapmak gerekir. Şimdi soralım, bu siteler neden din adı kullanıyor? Bir sürü insan evleneceğiz denilerek yoldan çıkarılıyor. Şeytan insanları dini kullanarak sömürür.
Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Nuri Yılmaz
Cinsellikle ilgili yazılanlar edepsizlik
Evlenmeye yardımcı olma gibi safiyene bir amaçla kurulmuşsa sorun olmaz.Bir tuzak aracı olarak kullanıldığını da duyuyoruz, evlenmek üzere yola çıkılan insanlar evli bile çıkabiliyor. Bu, internetin getirdiği yeni bir moda. İstismara engel olmak lazım. Cinsel eğitim doğrudur, gereklidir ama en ince detaylara kadar yazılması edepsizliktir.
Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş:
Uzak durun, İslam adabına aykırı işler yapılıyor
Ne idüğü belirsiz kişilerin hazırladığı bu sitelerde ne yapılıyor bilmiyoruz. Benim bizleri okuyanlara tavsiyem şudur; bu tür sitelere güvenmeyin ve uzak durun. İslam adabına aykırı işler yapılıyor. Yatak odasının mahrem kalması lazım. Bu tarz terimlerin açık açık kullanılması gençlerin kafasını o yöne meylettiriyor. Cinsel bilgi elbette gerekli ama yetkin kişilerden adap çerçevesinde alınması gerekiyor.
Eşlerin tanışmasında günün şartları önemli, teknolojiye karşı çıkmak yanlıştır
İslam evlilik müessesesine çok önem verir. Eşlerin birbirini tanıması için günün şartları göz önüne alınabilir. Burada, teknolojiye karşı çıkmak doğru olmaz. Örf ve adetlerimize, manevi değerlerimize aykırı değilse kabul edilebilir. Bu tür sitelerin olduğunu biliyorum ama hiçbirini incelemedim. Tek tek bakmak lazım, zaten hangisi örflerimize uygun hangisi değil anlaşılır.
Prof. Dr. Beyza Bilgin: Türkiye'nin ilk kadın ilahiyatçısı
Bu siteleri haram veya helal yapan üyelerin kullanma biçimidir
Bu bir imkan, bu imkanı kullanma şekliniz önemli. Sizin kullanım şeklinize bağlı olarak haram veya helal olur. Ben bu tür sitelerde çok ayrıntılı cinsel bilgi verilmesini doğru bulmuyorum. Bunu ilmihal hocalarımız da yaptılar. Bu kadar detaya girmemiz lazım. İnternet artık her yerde var, kızlarımız girip bunları okuyabilir ve herhangi bir ortamda bu bilgileri kullandıklarında 'fahişe' damgası vurulabiliyor. Denetim gerekli, başta da insanın kendini denetlemesi gerekli.
Hayırlıkısmet.com sitesi:
Ortam sanal ama eş adayları reel
Kendini İslam dininin bir mensubu olarak gören ve buna uygun yaşamaya çalışan toplumumuzun büyük bir kesimini oluşturan ancak geri planda kalmış, reel hayatın şartları ile dini değerleri arasına sıkışmış Müslüman kitlenin önemli bir sorunu evlilik. Buna çözüm bulmak ve Müslümanların birbiriyle tanışmasına vesile olacak ortam yaratmak amacıyla bu siteyi kurduk.
İslami bir yuva kurmak isteyen bireylere öneriyoruz, çağımızda internet aracılığı ile evlilik yapmak mümkün. Sizin gibi düşünen, aynı amaç ve değer uğruna yaşamayı tercih eden bir eş adayı bulabilirsiniz. İnternet ortamı sanal olabilir ama o ekranın arkasında reel bir birey bulunmakta. Biz yine de üyelerimize o eş adayıyla gerçek hayatta yapacağı görüşmelerde dikkatli olmasını öneriyoruz, mümkünse kalabalık ortamlarda ve yanınızda babulunacak bir kişi ile görüşmeyi tercih edin. Bu tarz platformlarda bazı istismarcılar olabiliyor, Bulgaristan, Romanya gibi Balkan Türklerinin yaşamakta olduğu ülkelerden sitemize üye olan dolandırıcı şebekeler çıkabiliyor. Bu şebekeler sitemize başkalarına ya da kendilerine ait resimlerle üye olarak kirli emellerine ulaşmaya çalışıyor. Mesela tanışmak için Türkiye'ye gelmek istediklerini söyleyerek pasaport işlemleri ve yol parası için üyelerimizden ücret talep ediyor sonra da ortalıktan yok oluyorlar. Üyelerimize en önemli uyarımız kimseye para ya da kredi kartı bilgilerini vermemeleri.
Müslümanevlilik.com sitesi:
İslam'da flört olmadığı için bu siteyi kurduk
Bu siteyi kurduk çünkü biliyorsunuz, İslam'da flört olayı yoktur. Kişiler birbirlerini tanımadan evlenmek durumunda kalıyorlar. Bu da evlilikleri şiddetli şekilde etkileyebiliyor. Amacımız Müslüman kesimin hayırlı kısmet bulmasına yardımcı olmak, insanlar sitemizde birbirleriyle tanışıyor, anlaşıyor ya da anlaşamıyor. En ufak bir istismarda şiddetli cezalar veriyoruz, gerekirse hukuki işlem de yapıyoruz.
Merih Akça: Zevac.merihnet.com sitesi sahibi
Üye olmak için yemin şartımız var, istismarı önlüyor
Singapur'da yaşıyorum, siteyi de Singapur'da hazırladım. İslami kurallara uygun yaşayan ve kendi yaşam tarzına uygun biriyle evlenmek isteyenler üye oluyor. Amaç evlilik ama evlilikle sonuçlanmayıp sanal flört şeklinde devam eden ilişkiler de kurulmuyor değil. Üyelerimizin kaç gün oruç tuttuğundan, Kur'an'ın farzlarını yerine getirip getirmediğine kadar bir çok soruyu formlara koyduk. Bu bilgileri eş arayanların, adayların islami pratikleri ne kadar uyguladığını kabaca bilmesi açısından ön fikir yazısı olarak sunuyoruz. Ayrıca üye olmak için yemin koşulumuz var. Yemin Müslüman insanı bağlar, çok önemli bir bariyer oluşturuyor istismara karşı. 15 bin üyemiz var, bu sayının yarısı kadar üyeyi de ciddiyetsiz bulduğumuz için kabul etmedik. Kriterlere uymayanları almıyoruz. Şu ana kadar 300'ün üzerinde üyemiz evlendi.