Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZETE HABERTÜRK / POLEMİK

        Gülin YILDIRIMKAYA

        Türk futbolunda şike depremi...

        ‘TFF küme düşürürse büyük hata yapar, beraat ederlerse ne olacak?’

        Spor Huk. Enst. Yön. Kur. Üy. Av. H. Alpay KÖSE:

        Bu konuda kamuoyu ve medya TFF üzerinde çok büyük baskı oluşturuyor. “TFF hemen karar versin, 15 Temmuz çok kritik” vs gibi... Çok net söyleyeyim, 15 Temmuz tarihinin hiçbir önemi yok, kritik falan da değil. TFF’nin 15 Temmuz’a kadar karar vermesini beklemek çok realist bir yaklaşımdeğil, karar verirse bu da doğru bir yaklaşımdeğil. Çünkü kanaate dayalı bir karar olur, böyle bir hususta kanaate dayalı karar verilmesi düşünülemez. Çok ağır yaptırımlar söz konusu. TFF haberlere dayalı olarak karar verir ve Fenerbahçe’yi ligden düşürürse daha sonra yargılama sonucunda beraat kararı çıkacağı düşünülürse çok büyük zararlı çıkacaktır.

        KÜME DÜŞERSE, KARAR CAS’TAN DÖNER!

        Kanaate bağlı olarak karar verilmesi hukuken de uygun değil. Diyelimki TFF baskıyla kanaat kararı verdi, küme düşürüldü ve TahkimKurulu da onayladı diyelim. Bu iş burada kesinlikle bitmez. Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) gider ve net olarak söylüyorum, CAS’ta kimse bu kanaat kararını açıklayamaz. Yani TFF ligden düşürme cezası verse bile bu CAS’tan döner. Şu an için çok erken, gizlilik kararının kalkması, iddianamenin hazırlanması beklenmeli. Yargının kararı netleşmeden delillerle karar verilemez. Yargılama sonucunda suçlu görülürlerse hapis cezası alırlar. Şike tespit edilirse TFF ligden düşürmek zorunda kalır. Juventus örneği tamuyuyor, Juventus’un eskiye yönelik iki şampiyonluğu elinden alınmış, ligden düşürülmüş ve puan kesme cezasıyla cezalandırılmıştı. Şu durumda FB’nin hemen ligden düşürülmesi diye bir şey yok, para cezası da olabilir. Şimdi düşürülür sonra beraat olursa telafisi mümkün olmayan zararlar çıkacak.Maddi zarar hesaplanır damanevi zararını kimse hesaplayamaz bu işin.

        ‘FB küme düşürülmeli hüküm kesin başka seçenek yok!’

        Eski TFF Tahkim Kurulu Başk. Av. Türker ASLAN

        Şikeyle ilgili belge varsa küme düşürmekten başka hüküm yok. Kararın CAS’a gitmesi söz konusu dahi değil. Tahkim Kurulu kesin kararını verecek, gerekeni yapacak. TFF’nin 55.maddesi şikeye karışmayı, teşebbüs dahi etmeyi suç sayarak kulüplere bir alt kümeye düşürme cezası verir. Burada takdire bırakılmaz, hüküm kesindir. Şike söz konusuysa, deliller, belgeler şikenin var olduğunu gösteriyorsa TFF’nin başka seçeneği yok. Kimileri “Türk futbolu temizlenecek”, kimileri “Çok derin sarsılacak” diyor ben bunların hiçbirini söylemiyorum. Yasada yazılı hüküm neyse o uygulansın diyorum.

        ‘Kurumlar yasayı uygulamak zorunda’

        Eski Fenerbahçeli Futbolcu, Spor Yorumcusu Ziya ŞENGÜL

        Fenerbahçe’nin bir alt kümeye düşürülmesi Türk futbolunu tabii ki büyük bir sarsıntı içine sokar. Sadece Fenerbahçe değil, diğer bütün büyük kulüpler ve Anadolu kulüpleri, yayın kuruluşlarından alınan olağanüstü paralar aşağılara iner ki bu da Türk futbolunun marka değerini aşağıya çeker. Ama bir yasa varsa, eğer bu kanıtlar doğru çıkarsa kurumlar yasayı uygulamak zorunda. Dolayısıyla Türkiye Futbol Federasyonu’nun Kulüpler Birliği toplantısından sonra vereceği karar hem etik değerlere uygun olmalı hem de Türk futbolunu korumalı. Ama verilecek her kararı, Fenerbahçeliler olarak aynen kabul etmek zorundayız. Bu olay artık aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık hesabına döndü. Kimse ne dediğinin farkında değil, o kadar enteresan günler yaşıyoruz ki, savcılıktan çıkan bir karar, ardından çıkacak olan futbol federasyonu kararı her ne olursa olsun en kötüsünü düşünerek söylüyorum etik değerlerimizi de ortaya koyarak bu karar nasıl uygulanırsa uygulansın, herkes bunu kabul etmek zorunda.

        ‘Juventus’u örnek göstermek yanlış’

        Eski TFF Başkan Vekili, Spor Hukukçusu Av. Kemal Kapulluoğlu

        Savcının soruşturmayı bitirmesiyle bağlantılı değil küme düşürme kararı, TFF’nin yapacağı inceleme daha önemli. Savcılıktaki kanıtlar ne zaman TFF’ye verilecek? Gizlilik kaydı kalktıktan sonra ve dava açıldıktan sonra muhtemelen. Bugün ya da yarın iddianame hazırlanırsa, bu iddianamenin kabulüyle birlikte TFF ve diğer kişiler bu kayıtlara ulaşma imkânı sağlayacak. TFF kendi disiplin talimatı yönünde

        teşvik primi olup olmadığına bakacak ve kitapta ne yazıyorsa o olacak, A ya da B takımı hiç fark etmez. Hiçbirimiz böyle sonuçlar çıkmasını arzu etmiyoruz ama incelemeleri neticesinde bu suçların işlendiği sabit görülürse TFF’nin yapacak bir şeyi kalmıyor, kitapta yazan olacak. Şampiyonluğunu geri isteyen Juventus örneği veriliyor, küme düşürme kararının altından kalkılamaz deniliyor. Bunu örnek gösterirseniz bu olayları Juventus’un başına geldiği tarihlerde değerlendirirsiniz. “Bizde de benzer hükümler var, bireylerin eylemlerinden dolayı cezalar öngörülüyor, Juventus’un başına da bunlar geldi, neticeler böyle oldu. Bu yaptırımı gözden geçirin” dersiniz ama somut bir olay olduktan sonra, öngördüğünüz ceza da dururken “Bu ceza var ama, uygulamayalım bakın Juventus’a!” demek hukuki olmaz.

        Diğer Yazılar