Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EĞİTİM’de 4+4+4 olarak isimlendirilen yeni sisteme, 2012- 2013 döneminde başlanması benimsenirken, okula başlama yaşı da düşürülüyor. Teklif yasalaşırsa, 5 yaşını dolduran çocuklar ilköğretim birinci sınıfa başlayabilecek.

        Habertürk Ankara Muhabiri Refika Karabacak’ın haberine göre, eğitim yaşı 5’e çekildiği takdirde 2012-2013 eğitim öğretim yılında 5 ve 6 yaşında 2 milyon 850 çocuk aynı anda ilköğretime başlayacak. Yeni öğretim yılında 2006 yılında doğan 1 milyon 450 bin çocuk okula başlayacakken, yaşın düşürülmesiyle buna 2007’de doğan 1 milyon 400 bin çocuk daha eklenecek.

        Çocuk sayısının katlanması ciddi bir altyapı gereksinimi ve mali kaynak ihtiyacını da beraberinde getirecek. Bu koşullarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısını 21’de tutmak için yaklaşık 75 bin sınıf öğretmenine ihtiyaç olacak.

        Uzmanlar 5 yaş önerisine tepkili, yasa teklifinin değiştirilmesini ve okul öncesi eğitimin zorunlu olmasını istiyor. Ancak okula başlama yaşının erken olmasının avantaj sağlayacağını düşünenler de var. İşte farklı görüşler..

        HABERTÜRK Gazetesi Eğitim Yazarı Pervin KAPLAN:

        5 yaşında birinci sınıfa başlamak değil, okul öncesi eğitim zorunlu olmalı. Beceri ve yetkinlikleri gelişmemiş çocukları ilköğretim birinci sınıfa başlatmak onlara yarar sağlamaz. Eğitim programları bile bu çocuklara göre hazırlanmış değil. Üstelik MEB, 5 yaşındaki üstün zekâlıların bile okula başlamasına izin vermeyeceğini açıklamıştı. Alt yapı eksikliklerini unutmayalım. Geçen yıl 1.3 milyonun üzerinde çocuk 1. sınıfa başladı. 5 yaş ile birlikte bu sayı 2 katına çıkacak. ne bu katlanan nüfusu karşılayacak derslik ne de 5 yaşında çocuğa eğitim verecek öğretmen var.

        AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla GÖKSEL:

        ‘5 yaşında başlayanlar dezavantajlı olacak’

        5 yaşa indirilmesi son derece sakıncalı çünkü okul öncesi eğitim almamış çocuk 5 yaşında okula başlayamaz. Okul öncesi eğitim yüzde 67’ye ulaşmışken, bunun yüzde 100’e ulaşması hedefi bakanlık ve hükümet tarafından koyulmuşken, yasa teklifinde yer almamasına anlam veremiyoruz. Hedefimiz, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması. Eğer bu çocuklar 5 yaşında okul öncesi eğitim almadan okula başlarlar saki bu yüzde 75’i demektir, akranlarına karşı büyük bir dezavantajla okula başlamış olacaklar.

        Uzman Çocuk Gelişimi Eğitimcisi ve Aile Danışmanı Nebahat BOĞUT:

        ‘6 yaş bile erken ayakkabı giyemiyor çanta taşıyamıyor’

        Çocuğun okul olgunluğu 72 ayı doldurunca gerçekleşir. 5 yaşındaki çocuğun sosyal gelişimi, kas gelişimi en önemlisi öz bakım gelişimi ilkokul 1. sınıf için yeterli değildir. Milli Eğitim Bakanlığı, “5 yaşını doldurmuş çocuk” diyor, bu çocuk 6 yaşında olmaz. 6 yaş 60- 72 aydan başlar. Hatta okul olgunluğu yaşı 72 ayıda geçti artık. Ailelerin çocuklarını aşırı korumalarından dolayı 6 yaşındaki çocuklar bile ilköğretime hazır değil. Bu çocuklar ayakkabı giyemiyor, çanta taşıyamıyor. Geceleri altına bez bağlanan 6 yaşında çocuklarımız var. 6 yaşına girmiş çocuk bile bardağından su içemezken 5 yaşındaki çocukları okula başlatıp 1 yıl kazandırdık demek hem bilime hem de sosyal gerçeğe aykırı.

        Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet ÖZER:

        Çocukların daha erken yaşta okula başlaması ilerki yaşantılarında başarıları için önemli bir etken olacaktır. Hayata daha erken başlamanın avantajlarını yaşayacaklar. Ancak bizim özellikle vurguladığımız şudur ki; bu iş mevcut müfredatla olmaz... Müfredatın değiştirilmesi şart. Müfredat değiştirilmediği takdirde 5 yaşındaki bir çocuğu okulda tutamazsınız. Okul fobisi oluşur.

        Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal YILDIZ:

        ‘Aynı sınıftaki yaş farkı ciddi sorunlar yaratır’ Murdoch, Ankara’dan ne istiyor? Eğitim öğretim yaşının 5'e indirilmesi eğitim bilimleri adına kabul edilebilir değildir. Okul öncesi eğitimle çocuğun direkt eğitime başlaması aynı şey değildir. Çocuklar arasında 1.5-2 yaş arası fark olacaktır. Aynı sınıfta böylesine bir fark ciddi sorunlar yaratacaktır. Bunların tamamının aynı eğitim öğretim ortamında aynı müfredata tabi tutulması ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Bu sorunu anlamak için eğitim bilimci olmaya gerek yok. Öğrenciler sadece daha kalabalık sınıfa mahkûm edilecek.

        TED (Türk Eğitim Derneği) Genel Başkanı Selçuk PEHLİVANOĞLU:

        ‘5 yaşında başlatan ülkeler var ama bizim altyapımız hazır değil’

        Okul öncesi dönem, çocuğun kazanımlarının en yüksek olduğu dönemdir. Okula başlamada 6 yaşın zorunlu hale gelmesi lazım. Okul öncesi çocuklarının hayal dünyalarını oyunla ifade etmeleriyle, sıraya oturup kalem tutmaları arasında ciddi bir fark var. Doğrudur, 5 yaşında okula başlatan ülkeler var. Fakat onlar, okul öncesi eğitimde bir hazırlık süreci geçiriyorlar. 5 yaşın ilkokul 1. sınıf yaşı olarak değil, okul öncesi eğitim yaşı olarak ele alınmasında hayati bir önem var. Türkiye’nin altyapısı da buna hazır değil.

        Diğer Yazılar