Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Böyle bir ülke var mı? Bu rakam gerçek mi? Soruları beyninizi fazla kurcalamasın. Binbir Gece Masalları'nın kahramanlarından, varlık içinde yüzen denizci Sinbad’ın ülkesinde asgari ücretler de masallardaki gibi. Geçtiğimiz hafta ziyaret ettiğim Umman hakkında daha fazla bilgi isteyen okuyucuları aydınlatmak üzere notlarıma devam ediyorum. Önceki yazımın odağında Muskat Havalimanı özelinde TAV Holding iştiraki Türk şirketlerinin bu ülke meydanlarında gösterdiği başarılar vardı.

        Bir okurum da Mart 2018’da hizmete açılan Muskat Havalimanı inşaatında 7 yıl çalıştığına dikkat çekerek, TAV ile birlikte Enka İnşaat’ın da bu meydanın yapımında önemli görevler üstlendiği notunu gönderdi. Havalimanının taahhüt işleri Amerikan inşaat devi Bechtel tarafından üstlenilmiş, partner olarak da Enka’nın seçilmiş. Çelik konstrüksiyonlar, ahşap süslemeler, mobilyalar, süs ağaçları, araç bakım üniteleri gibi birçok parça Türkiye'de imal edilip, montajı yapılmış. Ancak TAV’ın bu ülkede yıllarca çeşitli şirketleriyle varlığın devam ettirecek olması şüphesiz çok daha değerli. Ve Türk şirketleri için yeni dönemin başladığını gösteriyor.

        Muskat, Orta Doğu’daki en pahalı şehirlerden, Umman da ülkelerden birisi. Dubai kıyaslandığında Muskat yaklaşık % 20 oranında daha pahalı. Bunun en önemli gereceklerinden birisi Umman’ı ziyaret edene turist sayısının şimdilik az olması. Umman’a iş amaçlı Hindistan, Bangladeş, Pakistan gibi ülkelerden gelenler hariç tutulursa yaklaşık 1 milyon turist ziyaret söz konusu. 2017’de takriben 3,8 milyon yabancının Umman’ı ziyaret ettiğini belirteyim.

        Umman’da üniversiteden yeni mezunlar için 625 riyal (1 riyal 15 TL) 9.375 TL asgari ücret ödeniyor. Fakat bu ücretlere tamah edip, çalışan olmuyormuş. Mesleğinde tecrübe kazanmış, üniversite mezunu profesyonellerinin maaşları ise 2.000 ile 2.500 riyal (30 ile 37,500 TL) arasında değişiyor. Ülkedeki bu refah seviyesinin yakalanmasında tüm Umman vatandaşları tek bir adresi gösteriyor: Sultan Kabus Bin Said. Tablodan da anlaşılacağı üzere Sultan, halkı tarafından çok fazla seviliyor. Umman, ülke olarak da bölgedeki tartışmalardan kendini uzak tutuyor. Körfez ülkelerinin son yıllarda sebep olduğu Arap dünyasındaki politik tartışmalara da mesafeli olan Umman’da ülke içinde de politik çalkantılar söz konusu olmadığı gibi, mezhep tartışmasına sebep olmanın cezası da 10 yıl hapisten başlıyor. Ülkede konuşulan en önemli konu Sultan’ın yerine kimin geçeceği.

        ÜLKE TURİZMİ TÜRKLERE EMANET

        Umman’da bulunduğum esnada tanıştığım Trabzonlu kardeşler;

        Serkan ve Volkan Yılmaz’a ait Travel Center ülkenin en önemli turizm şirketi. Ülkenin en önemli resmi organizasyonları da Yılmaz kardeşlere emanet. Yaklaşık 4 yıldan bu yana Umman’da faaliyet gösteren Yılmazlar, 6 yıldır da Orta Doğu’dan Türkiye’ye turist gönderiyorlar. Sadece Umman’ı değil bölgeyi de Türkiye’ye bağlıyorlar. Ummanlılar, Travel Center organizasyonlarıyla, Mayıs ile Eylül ayları arasında, ülkeyi sıcakların kavurduğu günlerde başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan, Gürcistan, Balkanlar ve Avrupa’ya tatile gidiyorlar.

        Ayrıca Travel Center, Umman’a dünyanın dört bir yanından gelen yabancı turistler içinde ‘in coming’ (karşılama) hizmeti veriyor. Türkiye’den gelen tüm devlet erkânını ve Türk şirketlerini ağırlama görevi de onlarda. Bitmedi Umman’a seferi olan 20’den fazla havayoluna road show organizasyonlarını da yapıyorlar. Umman’da ‘out going’ yapan, yurtdışına turist gönderen yaklaşık 30 acenteye de yardımcı oluyorlar. Yurtdışıdan gelen otelciler ve turizmcilerle onları buluşturuyorlar. Ülke tarihinin ilk turizm fuarı da ‘Umman Travel Market’ adıyla bu yıl 23-24-25 Nisan’da Yılmaz kardeşler tarafından organize edilecek.

        Türkiye’den Umman’a gitmek isteyenlere 15 Eylül ile 15 Nisan arası dönem öneriliyor. Umman’a gelenlerin 7 ile 10 gün arasında bir zamanı iyi geçirebilecekleri organizasyonlar mümkün. Muskat şehir gezisi, eski başkenti Nizva, Sur Bölgesi’nde yeşil kaplumbağa rezerv alanı gezisi, dalış turları, güzel sahilleri ve deniz olan Salalalah’da her şey dâhil sistemiyle yılın 365 günü deniz-kum-güneş tatili de yapılabiliyor.

        HUQQA 2019’DA MUSKAT'TA

        Muskat’tayken İstanbul’un son dönem popüler mekânlarından, Boğazın kıyısında ilk cafe nargile mekânı olarak ün yapan Huqqa’nın işletmecisi Enis Ersavaştı ile karşılaştım. Enis de Huqqa’nın Muskat şubesini açmak için gelmiş. Atasay’ın sahibi Cihan Kamer ile yakaladıkları konsepti Körfez’e yaymakta kararlılar. Zira Dubai’deki Huqqa şehrin en popüler 3 mekânından birisi haline gelmiş. Enis, Muskat Huqqa’yı 2019 Şubat’ta ve Katar’ın başkenti Doha’daki mekânlarını ise Haziran’da açarak, Orta Doğu’da toplam 6 şubeye ulaşacakların söyledi. ‘Tereciye tere satmak’ buna denir. İyi bir konsept ve kaliteye sahip olduğunu düşünen ve gözünü bölgeye diken hizmet sektöründeki diğer Türk şirketlerinin dikkatine…

        Diğer Yazılar