Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son yıllarda seyahatlerimiz akıllı telefonlara indirilen uygulamalarla daha rahat, daha pratik ve daha hızlı hale geldi. Havacılık sektöründe ise bazı uygulamalar hem seyahat eden yolcular ve havayollarına, hem de yolcuları karşılayanlara ciddi rahatlıklar sağlamaya başladı. Uygulamalar uçağın nerde olduğunu anlık takibe, havalimanı içinde gidebileceğiniz yerlere kısa sürede ulaşmaya ve İstanbul Havalimanı gibi devasa mekanlarda vakit kaybetmemeye yardımcı oluyor.

        Bu teknolojik gelişmeleri hem havalimanı işletmecileri hem de havayolları yolcularına sunuyor. Ama dünyanın önde gelen firmaları bir adım daha ilerde diyebiliriz. Özellikle Google gibi büyük firmalar tüm yolcuların taleplerine karşılık verecek uygulamalara imza atıyorlar. Google Maps, Google translate bunların başında geliyor.

        Bu hafta sizler için dünya çapında kullanılan, ülkemizde yolcuların bilmediği yakın zamanda ön plana çıkacak, yolculara rahat bir nefes aldıracak uygulamaları araştırdım. Buyurun…

        TripIt ve TripCase

        TripIt ve Tripcase, yolculuklarınızın tümünde sizlere her konuda kolaylık sağlayan bir uygulama. Bu uygulama belirli havayolu, otel, turizm firmaları ve havalimanlarıyla ortaklık yaparak yolculara kolaylık sağlıyor. Neredeyse seyahatiniz tüm detaylarına içeren bir uygulama. Uçuş zamanları, uçuş ve rezervasyon numaralarını, terminal bilgilerini, kapı numarası ve koltuk seçiminize kadar yardımcı olur. Seyahatinizle ilgili tüm detayları toplu anda tutarak size bilgilendirme gönderiyor. Check-in yaptıracağınız zamanda sizi uyarıp bu işlemi gerçekleştirmesi de en önemli özelliği olarak ön plana çıkıyor. Uçağınızın kalkacağı kapı değişikliğini boardlardan öğrenmenize gerek kalmıyor. Havalimanında bulunan uçuş ekranlarından ortalama bir dakika daha geç bilgi vermesine rağmen bu uygulamayla uçak kaçırmanız zor gözüküyor.

        Your Airline

        Havayolları ve havalimanlarıyla koordineli çalışan bu uygulama, yolcularla hızlı ve pratik şekilde bilgi paylaşımı yapıyor. Evden ayrılıp havalimanına giderken başlatılan uygulama size en kolay yoldan uçağınıza kadar hizmet ediyor. Çoğu uygulama taranabilir bir biniş kartı isterken bu uygulamada direkt biniş kartı numaranızı yazarak hizmet alabiliyorsunuz. Koltuk değiştirme, up-grade yani sınıf yükseltme konusunda yardımcı oluyor, tüm uçuş bilgilerini sizinle paylaşıyor, bağlantıları yapıyor ve en önemlisi de bazı uçuşlarda uçak içi eğlence sistemlere bağlı olarak çalışabiliyor.

        HotelTonight

        Aslında bir havalimanı uygulaması değil. Fakat uçak seyahatlerinde bir çok olumsuzluk yaşanabiliyor. Olumsuz hava şartları, uçaklarda yaşanan arıza, rötar, gecikme, farklı doğa olayları, ülkelerde yaşanan siyasi krizler gibi daha sayabileceğim bir çok neden yüzünden havalimanında uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Yolcu olarak haklarınızı arayıp, havayolunun uzun süre beklememeniz için size yemek vermesini ve sizi bir otele yerleştirmesini bekleyemem diyorsanız bu uygulama çok kısa sürede size en yakın otelleri önerip rezervasyon yapmanıza yardımcı oluyor.

        LoungeBuddy

        Adı üzerinde olduğu gibi seyahatlerinizde özel yolcu salonlarını kullanmanıza kolaylık sağlıyor. Eğer sık uçan bir yolcuysanız sizlere daha fazla avantajlar sunuyor. Çünkü buradaki sistem uçuş kilometrenizle ya da milinizle kontrol ediliyor. Sık uçmayanlara bu uygulamayı bir ayrıcalık sunmuyor.

        Mobile Passport

        Özellikle Amerika’ya seyahat edenlerin kullanması gereken bir uygulamadır. Çünkü uygulama tamamen ABD tarafından yönetiliyor. Dünyada en zor pasaport kontrol geçişinin olduğu ABD’de bu uygulama hayatınızı kurtarabilir. Sebebine gelince çok ilginç bir durum ortaya çıkıyor. Bu uygulama ABD Gümrük ve Sınır Koruması servisinin resmi sitesi. Bu uygulamayla uzun kuyrukları daha kısa sürede geçebiliyorsunuz.

        FlightRadar

        Çok yaygın kullanılan FlightRadar ile dünyanın her yerinde gerçekleşmekte olan uçuşları harita üzerinde gerçek zamanlı olarak izleyebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir uçuşa dokunarak, rota bilgilerine, tahmini varış süresine, hava yolu şirketine, uçuş bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca FlightRadar’ın arama çubuğu ve filtreleme seçeneklerini kullanarak istediğiniz bir uçuşu arayabilir (uçuş numarası, havayolu şirketi, konuma göre) uçuş bilgilerine ulaşabilirsiniz. Mesela bir yolcuyu karşılamak için havaalanında bekliyorsunuz, fakat uçağın iniş süresinden haber değilsiniz. Bu uygulama sayesinde uçağın yerini öğrenebilir, erkenden havalimanına gidip uzun saatler beklemek zorunda kalmazsınız.

        XXXX

        Seyahatin 5 altın kuralı

        1- Seyahat için check-list yapın

        Seyahat planınız belli olduğunda birkaç gün önceden bir liste çıkarın. En azından bir ‘check-list’iniz olsun. Bu sayede yapacaklarınızı öncelik durumuna göre sıralayabilir ve hiçbir şeyi unutmazsınız. Pasaport, kimlik, ehliyet, fırsat bulup okuyamadığınız kitaplar, gözlüğünüz, ipad, varsa ilaçlarınız gibi pek çok küçük ama önemli detay bir seyahatin ve tatilin olmazsa olmazlarıdır. Listeyi çıkardıktan sonra valiziniz de yavaş yavaş hazırlamaya başlayabilirsiniz. Acil hazırlanan valizlerde hep bir eksik olur. Birkaç dakikanızı ayırarak hazırlayacağınız bu liste ve acele etmeden hazırlayacağınız valizle rahat bir yolculuk yaparsınız. Seyahat esnasında karşılaştığınız eksiklikler ve sorunları da bu listenize not ederseniz bir sonrakilerini daha rahat gerçekleştirirsiniz.

        2- Önceden Check-in yapın

        Havalimanına gitmeden önce check-in yapmayı unutmak konforsuz bir şekilde uçmanıza, hatta uçamamanıza neden olabilir. Seyahatiniz daha başlamadan olumsuz bir şekil alabilir. Uçağa biniş işlemlerinizi erkenden yaptırarak, biniş kartınızı (boarding pass) temin etmeniz, her şeyden evvel uçakta uygun koltuğu seçmeniz anlamına geliyor. Uzun uçuşlarda koltuk önemli. Ayrıca bagajınız olsa bile artık havayolları online check-in için özel kontuvar açıyor veya otomatik bagaj teslim sistemiyle işinizi kolaylaştırıyor. Online check-in ile uçuş gecikme riski yaşadığınız anlarda bile yerinizin yedekte bekleyen bir başka yolcuya verilmesinin de önüne geçmiş olursunuz. Online check-in havayolu şirketine, “Ben geliyorum” demektir.

        3- Gereken eşyaları alın

        Seyahatte yanınıza sadece ihtiyaç duyacağınız eşyaları alın. Bunun içinde yolculuk programını iyi gözden geçirin. Gereksiz eşyalarla doldurulmuş bavul ve çantaları taşımak, boşaltıp, doldurmak sizi yorar. Uçak yolculuğunuz esnasında yanınıza alacağınız el bagajınızı ve uçak altına vereceğiniz bagajı da iyi ayrıştırın. Uçak içinde kaliteli vakit geçirmek için el bagajınıza almanız gereken bir eşyayı, diğer bagajınıza koymak gibi bir hataya düşmeyin. Her hâlükârda bagajlarınızın %25’inin boş kalmasına özen gösteren. Tıka basa dolu el bagajı ve valizle yola çıkmayın.

        4- Havalimanına erken gidin

        Havalimanlarına her zaman erken gitmeyen özen gösteren. Zira erken gitmenin bir çok avantajı söz konusu. Özellikle tatil zamanlarında daha da erken gidin. İstanbul Havalimanı gibi devasa bir terminalden yolculuk yapacaksanız ve ilk defa kullanacaksanız kesinlikle iç hat yolculuklarında 2 saat, dış hatlarda ise 3 saat önce orda olun. Böylece kalabalıktan kaynaklanan olası bir duruma karşı önleminizi almış olursunuz. Bir yolcunun gecikmesi bazen tüm uçuş operasyonuna engel olabildiğini de unutmayın.

        5- Doğru Kıyafetleri Seçin

        Yolculuklarda kendinizi iyi hissedeceğiniz rahat, bol kıyafetleri tercih edin. Giysinin kumaşının bedeninizi rahat ettirecek kumaşlardan olmasına dikkat edin. Yüksek topuktan ve açık ayakkabıdan uzak durun. Rahat ve kapalı ayakkabılar giyin. Seyahat esnasında ayaklarınızın kan basıncı sebebiyle şişeceğini düşünerek esneye bilen ayakkabıları tercih edin. Havayoluyla seyahatlerde her mevsimde kat kat giymeye özen gösterin. Tek parça kalın veya ince giyinmeyin. Duruma göre çıkarıp, giyeceğiniz kıyafetleriniz olsun.

        Diğer Yazılar