Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havacılık sektörü birçok yeniliğe ve gelen yeni kurallara uyum sağlamaya çalışıyor. Bunlardan birisi de tüm uçuş boyunca uçakta takılması zorunlu olan maskeyle birlikte yiyecek-içecek tüketme alışkanlıklarındaki değişim. Birçok havayolu kısa uçuşlarda ücretsiz ikram vermeyi kaldırmış olsa dahi ön siparişle uçuşta yiyecek-içecek sunulacak ve uçak içinde pakette ikram satışı devam edecek.

        Uçuşlarda korana virüs salgını sonrası getirilen kurallar dahilinde ikramlar kutular içinde sunulacak. Uçaklarda açık yiyecek ve içecek olmayacak. Buraya kadar tamam. Asıl önemli olan husus ise bu yiyecek ve içecekleri yolcuların nasıl tüketeceği!

        Türk Hava Yolları dış hatlarda 2 saat üstündeki uçuşlarda sandviç ve meyve suyu ikramı verecek. 4 ve 8 saat üzeri uçuşlarında ise ikramda çeşitlilik olacak. İki saat altındaki tüm uçuşlarda ise sadece su verilecek.

        Business veya ekonomi sınıfında yan yana oturan yolcuların aynı anda yemek yememesi için uçakta uyarı anonsları yapılacak. Yolcular kendi aralarında anlaşarak, maskeyi çıkarıp sırayla yemek yiyecek. Aynı anda 2 yolcunun da maskesini çıkararak riski arttırmasının önüne geçilecek.

        REKLAM

        THY, “ER uçuşu” olarak tanımlanan 8 saat üstü yolculuklarda 2 defa pakette ikram verecek ve her ikram öncesi anons yapılacak.

        Hem THY’nin ekonomi sınıfında, hem de AnadoluJet uçuşlarında ilk önce pre-order (ön sipariş) ile isteyen yolcuya ikram verilmeye başlanacak. Daha sonraki adım ise uçak içinde ikram satışı yapmak.

        THY uçaklarında verilecek hijyen setlerinde 4 saate kadar olan uçuşlarda 1 maske, 2 adet antiseptik mendil olacak. 4 saat üzeri uçuşlarda 2 maske ve 50 mililitrelik el dezenfektanı bulunacak. 8 saat üzeri uçuşlarda ise 3 maske ve el dezenfektanı konulacak. Yolcu ihtiyaçlarına göre de ilave hijyen kiti verilecek.

        Diğer taraftan THY tamamen temassız bir yolculuk için de çalışmalar yapıyor. Online check-in, yolcunun kendisinin bagajını teslim etmesi, uçağa biniş kartını okutarak binmesi gibi... Kiosklarda yeni TC kimlik kartıyla biniş kartı alınıyor, ancak sistem koltuk atamasını otomatik olarak yapıyor. Önce cam kenarı ve koridor koltukları veriliyor. Orta koltuğa chek-in için izin verilmiyor. Bu sebeple online check-in esnasında koltuğunu seçemeyenlerin yani sadece orta koltuklarda yer kalması durumunda yolcuların havalimanlarında yer hizmetleri çalışanlarıyla temas kurması gerekiyor.

        Yeni normallerin en kaba 7 yolcusu

        Korona virüs salgını sonrası yeni normal kurallarla başlayan uçuşlarda nelerle karşılaşacağınızı ne kadar biliyorsunuz? Gündemi takip etmeyen, havacılıktaki gelişmelerden habersiz olan, seyahat esnasında ne yapacağını bilmeyerek normal gibi davranan ve Covid-19 salgınının bittiğini düşünen yolcular en büyük problem olacak. Siz ne kadar bilinçli yolcu olursanız olun, karşınızdaki yolcunun kurallara uymaması sizi de tehlikeye atacaktır. Herhangi bir tehlike olmasa bile uçuşunuzu kalitesiz hale getirecek, şüphelerinizi arttıracaktır.

        Havayoluyla seyahatte 50’den fazla yeni uygulama hayatımıza girdi. Birçok kural değişti. Seyahatin hemen her aşaması şekillendi. Ancak bu kuralları uygulayan havayolu ve havalimanlarının çabalarıyla iş bitmiyor. Yolcuların da bizatihi dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü “ilginç” profilli yolcular yeni dönemde en fazla dikkat etmemiz gereken hususların başında geliyor. Asya Pasifik bölgesindeki yolcular havada ve yerdeki uyarılara uyan bir karaktere sahip, ama dünyanın birçok yerinde bu kuralları delmeye çalışanlar olduğunu da unutmayın. Bu hafta korona virüslü yeni dönemde havalimanlarında karşımıza çıkacak en kaba yolcu profillerini araştırdım. Hem onlardan birisi olmamak, hem olanlara dikkat etmek için buyurun...

        1-Sosyal mesafeyi korumayan yolcu

        Uçuşun her adımında sosyal mesafeyi korumayan yolcular en kabalar olarak ön plana çıkacak. Bilinçli yolcu profillerinden tepki görecek ilk kişiler bunlar olacak. Sohbet etmek, yardım istemek, bir şey sormak gibi gerekçelerle muhatap olacağınız bu yolcu tiplerine dikkat edilmesi gerekecek. Uçuş zincirinin her halkasında sosyal mesafe kuralına uymamakta direnen, ayrıca maske kullanımında da hassas olmayan yolcular seyahati kabusa döndürmeye bir numaralı adaylar. Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında görev yapacak ‘Hijyen Uzmanları’nın en önemli görevlerinden birisi sosyal mesafeyi ve maske kullanımını ihmal edenleri uyarmak olacak. Özellikle havalimanlarında sıra bekleme esnasında bu yolcularla diğer yolcu ve havalimanı çalışanları arasında sürekli bir uyarı konuşması ortaya çıkacak. Ama en zoru bu profilde yolcularla aynı uçakta uçmak. Uçak içinde sosyal mesafe uygulamak ne kadar zor olsa da, hiçbir şey olmamış gibi, eskisi gibi davranan karakterler en kaba tipler olarak karşımıza çıkacak.

        2-Maske takmayan yolcu

        Maske takmadan havalimanına girmek, uçağa binmek yani uçak yolculuğu yapmak yasak. Bu dünya çapında alınan kesinleşmiş bir kural. Ancak bazı yolcular maske değiştirme veya kontrol edilmediğini düşündüğü noktalarda, uçak içinde maskesiz karşımıza çıkabilecekler. Maskesiz yolcuların kontrolü zor bir durum. Bu durumda havalimanında veya uçakta uzun süre maskesiz seyahat eden kişiler kaba yolcu profilinin en önemli adayı olacaklar. Kendi sağlığını düşünmediği gibi diğer yolcuları da riske atan bu kişilerle tartışmadan görevlileri haberdar edin.

        3-Uçak içine bagaj sokmaya çalışanlar

        Havacılığın yeni normallerinde uçak içine el veya sırt çantası dışında kabin boyu bagaj alınmasına izin verilmiyor. Böylece uçağa binişler ve inişler daha hızlı oluyor. Daha az temas gerçekleşiyor. Check-in kontuarında biniş kartı işlemleri esnasında görevliler gerekli uyarıları yapıyor. Uçağa biniş esnasında da kontroller yapılıyor. Ancak bu konuyla alakalı yer hizmetleri yetkilileri ile tartışan, bagajının küçük olduğunu iddia eden ve o bagajı uçağa sokmak isteyen yolcu profilleri uçuşların başlamasıyla kendilerini de gösterdi. Bu tip yolcular yüzünden havalimanında yeni tartışmalar doğal hale gelecek. Ancak kuralları zorlayan bu yolcular, diğer yolcular tarafından tepki görecek ve kaba yolcu profili olarak ön plana çıkacak. Onlardan birisi olmayın.

        4-Adres soran yolcu

        Havalimanlarında diğer bir yolcuya kapı numarası, uçuş saati, tuvalet gibi yerleri soran yolcular da hoş karşılanmayacaklar arasında yer alacak. Maske zorunluluğu yüzünden konuşmaların pek anlaşılmaması bir şeyler soran kişilerin diğer yolculara sosyal mesafeyi ihmal ederek daha fazla yakınlaşması kaba bir davranış olarak karşımıza çıkacak. Bilinçli yolcular da bu durumdan rahatsız olacak.

        REKLAM

        5-Ağır kokulu yemek getiren yolcu

        Türkiye’de THY iç ve dış hatlarda 2 saatin altındaki uçuşlarda uçaklarda ikram vermeyecek. Bazı ülkelerde ise 4 saatin altındaki uçuşlarda ikram vermeyeceğini ilan eden şirketler de oldu. Ben de ufak bir el çantası yapın ve atıştırmalık yiyeceklerle uçun önerisinde bulundum. Hatta bazı havayolları da yolcularının kendi yiyeceklerini getirmesini önermeye başladı. ABD’de korona virüsten önce de uçaklara kendi yiyeceğiyle binen yolculara çoğu kere şahit oldum. Yaygın bir durum. Uzun uçuşlarda bazı yolcuların etrafa koku saçan yiyecekleri uçağa yemek getirmelerinin vermiş olduğu rahatsızlık da biliniyor. Dolayısıyla yeni dönemde seyahatte yanınıza alacağınız yiyecekler paketli gıdalar, kısa sürede bozulmayacak ürünler ve kuruyemiş vs. olmalı. Havalimanında uçuş öncesinde, güvenlikten geçtikten sonra ihtiyacınız olan yiyecek ve içecekleri temin edebilirsiniz. Ancak uçak içine diğer yolcuları rahatsız edecek boyutta ağır kokan yiyecekler sokmak diğer yolcuların uçuş kalitesini düşürecektir. Bu tarz, etrafını düşünmeyen ağır kokulu yiyecekler getiren yolcular elbette kaba yolcu olarak anılacaktır.

        6-Siperlikleri aşmaya çalışanlar

        Yolcu ve havalimanı çalışanları arasındaki sosyal mesafeyi korumak amaçlı tasarlanan siperlikleri, plastik veya cam bölmeleri aşmaya çalışanlar kaba bir davranış sergilemiş olacaktır. İlk örneklerine de şahit olmaya başladık. Mesela bilet işleminizi kontuarda çalışan yer hizmetleri yetkilisi ile yaparken veya havalimanındaki danışmalara soru sorarken ya da pasaport polisinin sorusuna cevap verirken aradaki iletişimin sağlanamamasından kaynaklı yakınlaşan yolcular olacak. Bu yakınlaşma her ne kadar yetkililer tarafından önlense de diğer yolcular bu yakınlaşmadan rahatsız olacaktır. Böyle bir kabalığı lütfen sergilemeyin.

        7-Koltuk uyarıları üzerine oturan yolcu

        Havalimanlarının bekleme salonlarında, yiyecek ve içecek alanlarında sosyal mesafenin korunması için bir dolu, bir boş şeklinde bir tasarım uygulandı. Oturma alanlarına uyarılar kondu. Sandalye ve koltukların üzerine açık ve net şekilde oturmayın uyarısı Türkçe ve İngilizce olarak yazıldı. Buna rağmen buralara oturanlar kaba yolcular olarak görülecek. Bu kurala uyan yolcularla uymayanlar arasında da tepkiler sebebiyle tartışmalar olacak. Ne kadar yorulmuş olsanız da kaba olarak anılmamak için bu kurala mutlaka kendi sağlınız için uyun!

        Skylife Dergisi tarih oluyor!

        Korona virüs salgını sonrasında havacılık sektöründe birçok alışkanlık bir daha geri dönmemek üzere tarih olacak gibi görünüyor. Dijitalleşme sürecinden yeterince etkilenen yazılı basın, yeni dönemde gazeteleri ve dergileriyle de uçaklarda, özel yolcu salonlarında yer almayacak. Aynı zamanda havayollarının uçak içi dergileri (in flight) de yeni dönemle birlikte tarihe karışacak.

        THY’nin seksenli yıllardan bu yana uçak içinde çeşitli isimlerle yer alan, son yıllarda THY’nin yükseliş dönemine Skylife ismiyle eşlik eden ve her ay yaklaşık 300 bin adet basılan dergisi de artık olmayacak. Son iki yıldır kötü yönetilen, reklam almakta zorluk yaşayan, içeriği maliyetler sebebiyle neredeyse tamamen yabancı yazar ve fotoğrafçılara emanet edilen ve baskı kalitesinde belli aralıklarda sorunlar ortaya çıkan Skylife Dergisi’nin imdadına da korona virüs yetişti. Son dönemlerde içeriği çok bozulan, konumunu kaybeden ve kurumsal bültene dönen Skylife artık THY uçaklarında olmayacak.

        Bir dönem şirketlerin reklamlarıyla görünmek için yarıştığı Skylife, son dönemde reklam için aynı ilgiyi görmüyordu. Skylife Dergisi’nin reklamlarından sorumlu şirketin, ilgili olduğu birkaç şirketin reklamı yer alıyordu. Yine son yıllarda Skylife Dergisi’nin uçaklara yüklenmesinde de sorunlar yaşanıyordu. Derginin 3 ayrı şirket tarafından; içerik, reklam ve baskı şeklinde idare edilmesi, Kurumsal İletişimin Başkanlığı’nın bu 3 şirketi yönlendirmede başarılı olamaması çeşitli sorunlara sebep oluyordu.

        THY Kurumsal İletişim Başkanlığı çatısı altında yayın hayatına devam eden Skylife ana dergiyle birlikte Skylife Business ve Anadolujet uçakları içindeki Anadolujet Magazine dergileri de bir dönemi kapatmış olacak. Son sayıları Mart 2020’de yayınlanan uçak içi dergilerle ilgili olarak bakalım THY yönetimi nasıl bir karar alacak? Yeni dijital modellerine mi karar verilecek, yoksa tamamen mi rafa kaldırılacak?

        Öte yandan THY, akıllı telefon ve tabletler üzerinden gazete ve dergilere sınırsız erişim sunan PressReader uygulamasıyla yolcularının ihtiyacını karşılıyor. Çeşitli dergi ve gazeteleri dijital ortamda okuyucuya sunan mobil uygulamada bakalım THY’nin dergilerine yer olacak mı?

        Diğer Yazılar