Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Havacılık sektöründe rekabeti üst seviyelere çıkaran çeşitli kategorilerde verilen ödüller, bu yıl Kovid-19 salgını sebebiyle kısmen kesintiye uğradı. Ama yine de dikkat çeken bazı alanlarda ve bazı bölgeler için ödüller açıklandı. Mesela Avrupa’nın En hijyenik ve yolcu için en güvenli havayolları seçildi.

        Bu salgın sürecinde Skytrax’a göre Avrupa’nın en hijyenik iki havayolu; British Airways ve Lufthansa. Üstelik bu iki hava yolu dünyada ilk defa hijyen konusunda en güvenli hava yolları kapsamında 5 üzerinden 4 yıldız almış. İngiltere merkezli derecelendirme kuruluşu olan Skytrax bu sene geleneksel hale gelen ödüllerini veremedi. Eğer aşı ve diğer çalışmalarla salgın sürecinde hızla normalleşme olursa 2021’de gerçekleştirilecek Paris Airshow’da en iyi hava yolları töreni yapılacak.

        Neden En Hijyen Değiliz?

        Skytrax, en yüksek 5 yıldız üzerinden değerlendirme yaparak, Kovid-19 güvenlik derecesine göre Avrupa’da British ve Luftansa’ya 4 yıldız vermiş. Şirketler hijyen, güvenlik önlemlerinin etkinliği ve tutarlılığı ile havalimanı ve kabin ortamındaki yolcular için potansiyel riskler açısından değerlendirilmeye tabi tutulmuş. British Airways’in notu Londra Heatrow Havalimanı Terminal-5 üzerinden, Lufthansa'nın ise Frankfurt Havalimanı Terminal-1 üzerinden değerlendirilmiş. Yani havayolu-havalimanı eşleşmesinden bir sonuç ortaya çıkmış.

        REKLAM

        Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’nın eşleştiğini tahmin edebilirsiniz. Skytrax’ın salgın döneminde İstanbul Havalimanı’ndaki incelemelerine denk geldim. Daha önce bu köşede yazdığım üzere THY, bazı tartışmalardan dolayı Skytrax derecelendirmesinden çekilmişti. Bu sebeple eşleşme yaparak mı, yoksa tek başına İstanbul Havalimanı’nı mı incelediler, bilemiyorum. Fakat netice itibariyle Skytrax’ın Kovid-19 sürecinde en hijyenik hava yolları arasında THY yok. Onlar mı ödül vermedi, THY mi alamadı, ayrı mesele...

        Öte yandan ülkemizde THY dahil hiçbir hava yolumuz ve havalimanımız şu ana kadar temizlik veya hijyen konusunda öne çıkmış, ödül almış değil. Havacılık sektörümüzün topyekun olarak temizlik ve hijyen konusuna eğilmesi gerekir.

        OPET’in akar yakıt istasyonlarındaki tuvaletlerinin çoğunun havalimanı tuvaletlerinden daha temiz olduğu notu düşerek Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve özellikle Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) bu konuda görev düştüğünü hatırlatmış olayım.

        En Hijyen Nasıl Olunuyor?

        Kriterlerle göre hava yollarının dört yıldıza ulaşmak için ultraviyole (UV) sterilizasyonu ve kitlesel dezenfektan teknikleri kullanarak uçaklarında yüksek bir temizlik standardı elde etmesi gerekiyor. Ayrıca daha az temas temini ve geliştirilmiş gıda güvenliği önlemleri ile uçak içi ikram hizmetleri de ele alınıyor.

        İlgili hava yolları tarafından yönetilen havalimanı alanlarında, check-in sırasında, uçağa binişte, varışta temassız teknoloji ve sosyal mesafenin uygulanması derecelendirmeye tabi tutuluyor. Denetimlerin bir parçası olarak havalimanı ve uçak kabinindeki yüksek temas yüzeylerindeki bulaşmayı ölçmek için aktif olarak büyüyen mikroorganizmaları hızla ölçen bir süreç olan ATP testi kullanılıyor.

        Ayrıca Skytrax, kendi kontrol listesi ve güvenlik derecelendirme sistemini oluşturmak için IATA Sağlık Güvenliği Standartları Kontrol Listesi, ICAO CART Kalkış kılavuzu ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tavsiyelerine başvurmuş.

        Önce Avrupa Sonra Dünya

        Mevcut seyahat kısıtlamalarından etkilenen Skytrax, dikkatlerini başta Orta Doğu’nun havacılık sektörüne; hava yolu ve havalimanlarına vermeden önce derecelendirmelerini Avrupalı ​​taşıyıcılar arasında yaygınlaştırdı. Bu yılın sonlarında ise diğer bölgelerde değerlendirmelere başlamayı planlıyor. Yani yıl sonuna doğru Emirates, Qatar AirwaysA, Delta, Southwest gibi havayollarının da 4 veya 5 yıldız alma olasılığı var. Ancak seyahat kısıtlamaları kalkar ve ilgili şirketler de bu projeye destek verirse, Kovid-19 sürecinde yeni hijyen hava yolları tanışabiliriz.

        Pilot ihtiyacı sorun olacak!

        Pilot ihtiyacı sorun olacak!
        0:00 / 0:00

        Aşı konusundaki gelişmelere en hızlı tepki veren sektörlerin başında havacılık geliyor. Biontech ve Pfizer’in Koronvirüse karşı yüzde 90 koruma sağladığına dikkat çekilen aşı haberiyle birlikte THY, TAV, Pegasus gibi havacılık şirketlerimizin borsada hisseleri yükseldi.

        Aşı çalışmasının arkasındaki iki Türk bilim insanı; Özlem Türeci ve Uğur Şahin de dünya için ümit olurken, Türkiye ve Türk algısının küresel ölçekte değerlenmesine de önemli katkı sundular.

        Bu güzel gelişmelerle birlikte Kovid-19 etkisini kaybederse havacılık sektöründe ciddi hareketlenmeler olacaktır. Ancak bu sürecinde bazı sancıları olacağını söylemek mümkün. Şüphesiz ilk zirveye çıkacak ve en hızlı toparlanacak sektör havacılık olacak, ama kaybettiği bazı değerleri yerine koymakta zorlanabilir.

        Küresel salgında birçok pilot, kabin ekibi ve havalimanı çalışanı işinden oldu. Havayollarının salgın döneminde en çok tasarruf ettiği bölüm ise kokpit olarak öne çıktı. Avrupa’daki bazı hava yollarının personel giderleri yüzde 25-30 arasında değişirken, THY’de devletin de desteğiyle bu oran yaklaşık olarak yüzde 11 seviyelerinde gerçekleşiyor. Bu süreçte pilotlar arasında emeklilik, lisans kaybı, belli rahatsızlığı olanların istihdam sorunu gündeme geldi. Maaşlarında önemli kesintiler oldu. Hava yolu iflasları ve uçuşların askıya alınması sebebiyle tüm hava yolu çalışanları bu dönemde sıkıntı yaşamaya başladı. Ama kokpit ve kabin ekibi en fazla etkilenenler olarak öne çıktı.

        Aktif Pilot Sayısı Azalıyor

        Toronto merkezli Canadian Aviation Electronics (CAE) dikkat çeken bir araştırma yapmış. Dünya çapında havacılık endüstrisinin 2021 yılına kadar 27 bin pilota, 2029’a kadar da 264 bin yeni pilota ihtiyacı olacağına işaret ediliyor. CAE, bu yıl, aktif pilotların sayısının yıldan yıla yaklaşık 87.000 ila yaklaşık 300.000 arasında azaldığını, ancak bu rakamın 2021'in sonunda tahmini 374.000’e çıkacağını söylüyor.

        Dünya çapında ise havacılığın merkezi konumuna gelecek Asya-Pasifik en fazla yeni pilotlara ihtiyaç duyacak bölge olacak. Bu rakam 10 yılda yaklaşık 91 bin olacak. Bu da toplam talebin yaklaşık üçte birine denk geliyor. Kuzey Amerika’da 65 bin, Avrupa’da 42 bin, Orta Doğu’da 25 bin, Güney ve Orta Amerika 16 bin ve Afrika’da ise 4 bin yeni pilota ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor.

        Pilot Olma! Şirketler Borç İçinde!

        İngiltere Havayolu Pilotları Birliği (BALPA) Kovid-19 salgının sektörü büyük bir krize sokması nedeniyle pilot olmak isteyenler için sert bir uyarı yayınladı; “Pilot olma! Havayolları borcun içinde. İş yok.” Dernek, Avrupa’daki havacılık sektöründe çalışan 10 bin pilotun işsiz kaldığını bunlardan bin 600’ünün ise İngiltere’de olduğuna dikkat çekiyor. BALPA, eğitim sürecinde pilot adaylarının 100 bin Euro harcadığını ve borçlanarak pilot olmaya çalıştıklarına belirterek, adayların borç altına girmemelerini tavsiye ediyor.

        Diğer Yazılar