Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 5 Şubat'ta pistten çıkan Pegasus Havayolları kazasında Habertürk ekranlarında yaklaşık 3 saat kalarak bu olayı değerlendirmiştim. Havalimanı yönetiminin eksikliğine, Havalimanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ) tarafından yönetilemediğine ve uçağı kullanan pilotların tecrübesizliğine, kokpitteki ekip planlamasına dikkat çekmiştim.

        Bunları zaten havacılığı az çok bilenler için görünen gerçeklerdi. Nitekim kazaya dair ön raporda da bu detaylara dikkat çekiliyor. Kaza inceleme heyeti başka teknik detayları da kayda almış. Mesela havalimanını fiziki durumu, yönetimi başından sonuna tuhaflarla dolu...

        Türkiye’de Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olmayan bu meydanın bu haliyle fazlasıyla sorunlu olduğunu defalarca vurguladım. Kaza anında da dikkat çektim. Daha önceki hadiselerde de meydan otoritesinin beceriksizliğine, yönetimdekilerin iş bilmezliğine vurgu yapmıştım. Mevcut haliyle ve devletin şaşı bakışı sebebiyle de bu meydanda değişim olmazsa sorunlar da bitmez.

        Savunma Sanayi Başkanlığı’ndaki (SSB) Sabiha Gökçen Havalimanı acilen Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çatısı altına girmelidir. İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen arasındaki rekabete, havayollarının tercihine müdahale edilmeden açık ve net kriterler konarak yönetilmelidir. Arkadan dolanarak iş yapılmamalıdır.

        REKLAM

        Hatta kamu kurumlarının da bu meydana hak ettiği önemi, değeri vermediğine özellikle dikkat çekmiştim. Zaten tablo da ortada dünyanın en büyük havalimanlarından birini kısa sürede bitiren Türkiye, 6 yıldır Sabiha Gökçen’deki pistleri yapamıyor. Tuhaf değil mi?

        Kamu otoriteleri, havayolu ve havalimanı noktasında ne kadar çok rekabeti engelleyecek adım atar, kaide ve kuralları hiçe sayarak trafik akışına müdahale ederse sektöre o kadara zarar vermiş olurlar. Zaten böyle durumda doğru düzgün hesap verme mekanizması olmayan şirketlerdeki yöneticilerden kimin ne kadar başarılı ve başarısız olduğu da anlaşılamaz.

        Kamuda havacılık konusunda koltuk işgal edenler ya vizyonsuz ya da gerçekleri anlatacak cesaretleri yok. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bu duruma düşürülmesi toplamda Türk sivil havacılığına zarar veriyor. Türk Hava Yolları başta olmak üzere tüm sektör de bundan etkileniyor. Sadece Sabiha Gökçen’i işleten şirket veya burayı merkez olarak kullanan Pegasus ile Anadolujet gibi havayollarımıza zarar verildiği düşünülmesin!

        Evet, uçak kazasında havalimanının, yönetiminin de ciddi payı olduğu rapor edilmiş. Elbette bu durum düzeltilmesi lazım. Ancak kaza inceleme heyeti pilotların, havayolunun ve hava trafik kontrollerinin de hatalı olduğunu belirtiyor. Bir uçak kazasında operasyonda yer alan tüm kademeler hatalıysa gerçekten bir tuhaflık var demektir. Çünkü asıl sorumlu yazılamamıştır. Öyle anlamak icap eder.

        Havalimanını, havayolunu, pilotu, hava trafik kontrolünü denetleyen kamu otoritesinde sorun var demektir. Daha vahimi kamu, sektöre müdahale ederek, trafik akışlarına, ticarete karışarak, kontrol ve denetim mekanizmasını çalıştırmayarak kazaya sebep olmuştur. Raporda hatalı olarak anılanlardan daha çok yukarılara bakmak lazım.

        Bu sebeple rapordaki “Pist ıslaktı, şimşek çakmıştı” gibi detaylara takılmayın. Uçaklar, açık havada, çarşaf gibi denizlerde süzülmüyor! Asıl sorumlulara, sistemdeki hatalara ulaşmak gerekiyor. Kazaların önü de ancak bu şekilde alınabilir.

        Kim olursan ol PCR'sız gelme…!

        Kim olursan ol PCR'sız gelme…!
        0:00 / 0:00

        Dünyada neredeyse testsiz, PCR’sız uçuşlar yapılmazken Türkiye’nin kapısı herkese, her ülkeye açıktı. “Kim olursan ol, yeter ki gel.” Sloganıyla turizmin çarklarına su taşındığı sanılırken, kontrolsüz seyahatler sebebiyle yurtdışından bolca Kovid-19 taşındı. Bazı ülkeler testleri, kısıtlamaları gündemlerine almasalar bizimkilerin aklının ucundan denetim, kontrol geçmiyordu.

        Halbuki Türkiye iç dinamikleri olan, bir başından diğerine 2 saatlik uçuş yapılabilen, böyle günlerde kriz iyi yönetilebilirse kendine yetebilen bir ülke. Mesela bu yılın temmuz ve ağustos aylarında her türlü sıkıntıya rağmen havayolları, otellerimiz ve seyahat acenteleri doluluk oranlarında 2019’u yakaladı. Kontrolsüz bir şekilde kapıların yurtdışına açılması ve içeride denetimlerinin kaldırılmasıyla zorunlu olarak yeniden eve kapandık.

        Kovid-19 yeni modelleriyle çeşitli ülkelerde artmaya devam edince bizim yetkililerimiz; Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu Üyeleri ve diğerleri çok geç de olsa uyandı. En azından bir PCR testini gündemlerine aldılar. İngiltere ve İngilizlere bu noktada teşekkür edelim.

        Koronavirüs’ün mutasyon geçirdiğinin ve daha hızlı yayıldığının İngiltere de tespit edilmesinin ardından birçok ülkeyle birlikte Türkiye de yurtdışından gelenler için negatif PCR testinin ibraz edilme şartı getirmek zorunda kaldı. Bu karar da alelacele bir şekilde ve düşünmeden alındı. Havayollarıyla, Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile tartışılmadan, konuşulmadan alındığı için 28 Aralık tarihi, 30 Aralık olarak değiştirildi. Koronavirüs’ün ne olduğunu anlamadan; “Toplu, cemaatle namaz kılınabilir” fetvası veren hocalara benzer bir tablo ortaya çıktı.

        Netice itibariyle yabancı şirketlerle, Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus gibi havayollarımızla yurt dışından Türkiye varışlı uçuşlarda tüm yolcular PCR testi sonucunu ibraz edecek. Uygulama 30 Aralık’tan itibaren başlayacak. Halbuki Türkiye’de havalimanlarında uzun süredir Kovid-19 testi yapılıyor. Neden? Çünkü Türkiye’den yurtdışına gidecek olanlardan çoğu ülke PCR testi istediği için havalimanlarında test yapacak üniteleri hem de Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemeleriyle hayata geçirdik. Öyle ki birçok ülke vatandaşı Türkiye’ye testsiz gelirken kendi ülkesine PCR testi yaptırarak dönmek durumunda kaldı!

        Peki Türkiye’yi, ülkemizi niçin bu kadar değersiz hale getirdik? Esenyurt’ta “Uganda Güzeli” seçecek organizasyonlara imza atacak boyutlara ulaştık. “Kim olursan ol gel” diyerek herkese kapıları açtık? Sadece PCR testi istenmeyen Koronalı günlerde değil, bizden vize isteyen ülkelere mütekabiliyet dahi uygulamadan, sorunlu ülkelere bile kapıları açan ucuzcu, kaidesi, kuralı olmayan kalitesiz yaklaşımı bakalım ne zaman terk edeceğiz? Bu yaklaşımla çok turist gelir, kalitesizi gelir, bazıları da gelir gitmez. Turizm gelirimiz de düşmeye devam eder.

        Ne yıldı ama…!

        Havacılık sektörü 2020’de çok ilginç bir yıl yaşadı. Sektör hiçbir şekilde öngöremeyeceği, hayal edemeyeceği bir krizle karşı karşıya kaldı. Bundan önceki hiçbir krizle karşılaştırılamayacak salgın, havacılık sektörünü baştan aşağıya değiştirdi. Neredeyse tüm ezberler bozuldu. Taşlar yerinden oynadı.

        12 Ocak 2020’de “Seyahat edenler, bu hastalıklara dikkat!” başlığı altında Çin’de görülen bir virüs sebebiyle özellikle Çin’e gideceklerinin dikkat etmesi gerektiğinin altını çizmiştim. Hatta o dönem hastalığın ne olduğu bilinmiyordu. Kovid-19 ismi daha duyurulmamıştı. Yazımda Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu virüsle ilgili yaptığı açıklamaya dikkat çekmiştim.

        Benim bu uyarı yazımdan yaklaşık 20 gün sonra havayolları harekete geçip Çin uçuşlarını durdurdular. Ben de yazımdaki uyarıma uyarak, o tarihten şimdiye yurtdışına seyahat etmedim. Bir uçağın fabrika çıkış törenine, yurtdışında önemli bir etkinliğe üstelik özel iş jetiyle gidip-gelmek için davet edildim. Gitmedim. Sadece yurtiçinde salgın kurallarına uyarak sınırlı sayıda seyahat ettim. Netice de az seyahat etsek de unutamayacağımız bir yılda yaşadık.

        OCAK

        Ukrayna uçağı İran’da düşürüldü

        REKLAM

        Ocak ayı kaza haberleriyle başladı. Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı’ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düştü. Uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmadı. İran Genelkurmay Başkanlığı, 11 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının “Hassas askeri bir noktanın” üzerinden geçerken “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü açıkladı.

        Pegasus uçağı pistten çıktı

        Birleşik Arap Emirlikleri Sharjah Havalimanı’ndan İstanbul'a gelen Pegasus Havayollarına ait uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistten çıktı. TC-CCK tescilli Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının pistten çıkmasının ardından yolcular slide patlatılarak şişme kaydırak ile uçaktan tahliye edildi.

        Kobe Bryant helikopter kazasında öldü

        Dünyaca ünlü basketbolcu Kobe Bryant ve 13 yaşındaki kızı Amerika’nın California Eyaleti’nde meydana gelen helikopter kazasında öldü.

        ŞUBAT

        AtlasGlobal’in uçuşları durduruldu

        Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Şubat ayında bir daha uçamayacak olan AtlasGlobal Havayolları'nın uçuşlarını durduruldu. Daha önce yaşadığı sorunlar sebebiyle uçuşları aksayan Atlas, 21 Aralık 2019’da 4 uçak ve 5 destinasyonla uçuşlara yeniden başlamıştı. 12 Şubat 2020’de ise çalışanlarıyla toplantı yapan şirket yönetimi iflas sürecinin başlayacağı duyurdu. 14 Şubat günü ise SHGM tüm uçuşlarını durdurdu.

        747 süpersonik hıza ulaştı

        British Airways, New York’tan Londra'ya en hızlı uçuşunu gerçekleştirdi. Emekliliğe ayrılan Boeing 747 Jumbo jet süpersonik hıza ulaşarak rekor kırdı. British Airways,'in New York’tan Londra'ya gerçekleştirdiği seferde Boeing 747, 4 saat 56 dakikada bu rotayı tamamlayarak rekor kırdı. Flightradar'a göre uçak bu seferi yaklaşık 2 saat önce tamamladı ve uçuş süresinde 1,327km / s hıza ulaştı.

        PHASA-35 güneşle havada

        Güneş enerjisiyle çalışan, Kalıcı Yüksek İrtifa Güneş Uçağı (PHASA-35) ilk uçuşunu Avustralya’da gerçekleştirdi. PHASA-35, bir yıl boyunca havada kalma potansiyeline sahip. 35 metrelik kanat açıklığına sahip, güneş enerjili uçak, yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın eseri olarak ortaya çıktı.

        REKLAM

        G700 ilk uçuşunu yaptı

        General Dynamics iştiraki olan Gulfstream Aerospace Corp. Gulfstream G700 jetinin ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Sektördeki en geniş, en yüksek, en hızlı ve en yüksek menzile sahip olacağı iddiasıyla G700 ilk uçuşunu Savannah / Hilton Head Uluslararası Havalimanı’nda yaptı. Eğer G700 başlayan uçuşlar sonrası bu kriterleri karşıladığı oranda bayrağı Bombardier 7500’den almış olacak.

        MART

        Kovid-19 uçakları yere indirdi

        Kovid-19 sebebiyle tarihte hiç olmayacak bir şekilde uçaklar yere indi. Şirketler kapasitelerini düşürmeye başladı. Avrupa’da Lufthansa filosundaki 763 uçaktan 700'ünü yere indirdi. Air France, kapasitesini yüzde 90 azalttı. Amerika’da Delta Airlines kapasitesini yüzde 70 azaltıp, 600 uçağını uçuştan çekti. Uzak Doğu’da Singapur Hava Yolları kapasitesini yüzde 50’ye indirdi. Türkiye’de THY, Pegasus, SunExpress gibi şirketlerimizde uçaklarının büyük kısmını yere indirdi. Operasyon sayısını azalttı. Havacılık küresel diğer şirketlerin de benzer önlemleri almasıyla durma noktasına geldi. Ülkelerde tahliye uçuşları başladı.

        Koronavirüslü en uzun uçuş

        Birçok ülke virüs yüzünden kapılarını kapattı. Dünya ilginç günler yaşamaya başladı. Fransız Polonezyası’nın havayolu Air Tahiti Nui, koronavirüs nedeniyle ABD’nin Fransa’ya yasak getirmesi sonucu zorunlu olarak dünyanın en uzun uçuşunu gerçekleştirdi. Havayolu, Papeete’den Paris’e 15 bin 715 km’yi, Boeing 787-9 Dreamliner ile 16 saat 20 dakikada uçarak yeni rekorun sahibi oldu. Ayrıca bu uçuş Papeete’nin Fransız toprağı sayılmasından dolayı en uzun iç hat uçuşu oldu.

        REKLAM

        Türkiye ve havacılıkta ilk Kovid ölümü

        ABD’li uçak üreticisi Boeing’in merkezi Seattle’da koronavirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti. Boeing’in Everett’deki tesislerinde Kovid-19 virüsünün bulaştığı 787 Dreamliner müfettişi hayatını kaybetti. 18 Mart ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 nedeniyle Türkiye'de ilk ölümün gerçekleştiğini söyledi.

        Yolcu uçakları kargo taşımaya başladı

        Bazı havayolları krizi bir nebze de olsa hafifletmek için yetkili makamların onayı ile yolcu uçaklarını kargo uçaklarına dönüştürdü. Ülkemizde de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yolcu uçaklarıyla kargo taşınması için düzenlemeler yaptı. Türk Hava Yolları yolcu uçaklarıyla kabinde kargo taşımaya başladı.

        NİSAN

        Wuhan’da ilk uçuş

        Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (Eurocontrol) Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye hava trafiğinin yüzde 91 düşüş yaşadığını duyurdu. Koronavirüsün ilk görüldüğü merkez olarak bilinen Çin’in Hubei eyaletinin başkenti Wuhan’da 76 gün süren Kovid-19 karantinası 8 Nisan’da sona ererek, ilk iç hat uçuş yapıldı. İlk uçak Wuhan Tianhe Havalimanı’ndan Güney Çin’in Hainan Eyaleti’ndeki Sanya kentine, yaklaşık 11 hafta sonra uçuş gerçekleştirdi. Aynı gün 8 Nisan’da Türk Hava Yolları, yeni tip Koronavirüs salgını nedeniyle yurt dışında kalan vatandaşların tahliyesi için 59 ülkeye 195 uçuş gerçekleştirerek yaklaşık 25 bin kişinin ülkeye dönmesini sağlayacak çalışmayı başlattı.

        REKLAM

        ICAO’da Kovid-19 Hareketi

        Kovid-19 salgınının küresel ölçekte hissedilen ciddi etkileri üzerine Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) nisan ayında “Havacılığı Kurtarma Çalışma Kolu” kurdu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Birleşmiş Milletlerin (BM) yanı sıra çeşitli ulusal ve bölgesel havacılık idarelerinin başkanları da çalışma koluna destek sağladı.

        23 Nisan’a özel uçuş

        Türk Hava Yolları’nın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100’ncü yılı kapsamında özel bir uçuş gerçekleştirdi. Milli havayolunun filosundaki Boeing 777-300ER, gökyüzünde “Ay ve Yıldız” çizdi. THY uçağı 23 Nisan günü Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan özel bir uçuş için havalandı. 23 Nisan 1920 tarihine atfen sefer sayısı TK1920 oldu.

        MAYIS

        Karaçi’de PİA uçağı düştü

        Sadece mayıs ayının değil, Kovid-19 sürecinin de en önemli hadisesi Karaçi’de Pakistan Havayollarına ait yolcu uçağının düşmesi oldu. Uçakta mürettebatla birlikte 99 kişi bulunuyordu. Sadece iki kişi kurtuldu. Pakistan Sivil Havacılık Ajansı, Lahor’dan Karaçi'ye giden Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA) uçağının Karaçi Jinnah Havalimanı’na inişe geçtiği sırada düştüğünü duyurdu. Bu olaydan sonra havayoluna sahte pilot istihdam etmesi sebebiyle ilk uçuşu yasağını Avrupa getirdi. Yapılan araştırmalar sonrasında birçok pilotun lisansı iptal edildi.

        REKLAM

        En temiz havalimanları

        Koronavirüsten sonra hayatımızın her alanına giren temizlik ve hijyen önem kazandı. Bu kapsamda temiz havalimanları belirlendi. Her zaman olduğu gibi Asya Pasifik Bölgesi ön plana çıktı. Japonya “en temiz ödülleri” toplamaya devam etti. Türkiye’den hiçbir meydan listeye giremedi. Son 2 yıldır Tokyo Haneda Havalimanı, “World’s Cleanest Airports” yani “Dünya’nın En Temiz Havalimanı” seçiliyordu ve yine öyle oldu.

        Yeni Normal için hazırlıklar

        Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), ülkelerin Kovid-19 salgınının küresel etkileri nedeniyle ortaya çıkan havacılık güvenliği risklerini ele almalarına yardımcı olmayı amaçlayan yeni bir el kitabı yayımladı. Üye devletleri bu yeni el kitabından yararlanmasına teşvik etmek için bir "ICAO Devlet Mektubu" çıkarıldı. Uçuşlarda yeni normal dönemi başladı.

        HAZİRAN

        THY’den yeni normallerle ilk uçuş

        THY yeni normallerle ilk uçuşunu 1 Haziran’da bir dizi kuralla yeniden başladı. THY, Airbus 330 uçağıyla İstanbul-Ankara arasında yaptığı ilk uçuşa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’yla birlikte ben de katıldım. Kovid-19 döneminde yeni normallerle ilk uçuş tecrübemi yaşadım.

        ICAO’dan yeni kurallar

        Havayolları ve havalimanları Koronavirüs sürecinde gerçekleştirilecek kuralları bölgesel olarak uygulamaya başladılar. ICAO’nun yayınladığı “Take-off” isimli rehberle uygulanacak yöntemler devreye girdi. Kovid-19 Raporu ve Kılavuz İlkeleri niteliğindeki Take-off rehberi; Konseyin Havacılık Kurtarma Görev Gücü (CART) tarafından hazırlandı.

        REKLAM

        İstanbul’dan aynı anda 3 uçak havalandı

        Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Hüseyin Keskin’in çabalarıyla İstanbul Havalimanı’nda üçüncü bağımsız pist devreye alındı. Böylece 3 uçak aynı anda iniş ve kalkış yapabilecek duruma geldi. Dünyada çok az meydanda olabilen bu operasyon kabiliyeti Avrupa’da sadece Amsterdam Schippol Havalimanı’nda uygulanabiliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yer aldığı tören sırasında Türk Hava Yolları (THY) filosundaki üç uçak TK1453, TK1923 ve TK2023 sefer numaraları ile aynı anda havalanarak, operasyonun nasıl yapılacağını göstermiş oldu.

        Yeniden 737 MAX sertifikasyonu

        ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), yeniden Boeing 737 MAX’in test uçuş sürecini başlattı. Uçuş izni verilmesi yolunda önemli bir adım oldu.

        TEMMUZ

        Bombardier şezlonglu iş jeti

        Kanadalı Bombardier yeni iş jeti Global 5500'ü ilk müşterisine teslim etti. 16 yolcu kapasiteli jette 3 farklı yaşam alanı bulunuyor. Koltuğu şezlonga dönüşen iş jeti, rahat iç mekân ve konforuyla birlikte 10 bin km’den fazla menzile ulaşabiliyor.

        Qantas son 747’ye veda etti

        Avustralyalı Qantas Havayolları, son Boeing 747 jumbo uçağına 22 Temmuz’da veda etti. Şirket yaklaşık 50 yıldır hizmet veren son jumbo jetin uçuşunu merkezi Sidney'den Los Angeles’a icra etti. Sidney’den havalanan son B747’nin gökyüzünde ülkenin temsili kanguru ikonu çizmesi vedayı anlamlı hale getirdi.

        IATA, Kovid-19 salgınının yolcu talebine olan etkisini ele alan yeni tahminin yolcu talebinin 2024 yılına kadar 2019 seviyelerine dönmeyeceğini açıkladı. Bu yıl yüzde 55 düşmesi beklenen yolcu sayısının, 2021 yılında, 2020'ye göre yüzde 62 artması öngörüldü.

        REKLAM

        Merakla beklenen Türkiye’nin yeni insansız hava aracı (İHA) Bayraktar AKINCI TİHA üçüncü testi uçuşunu başarıyla yaptı.

        AĞUSTOS

        İsrail ile BAE arasında tarihi uçuş

        İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki normalleşme anlaşmasıyla ilgili görüşmeleri yapacak İsrailli ve ABD'li yetkililerden oluşan heyeti taşıyan İsrail’e ait ilk ticari yolcu uçağı Abu Dabi’ye indi. Tel Aviv'den havalanıp Suudi Arabistan hava sahasını kullanan İsrail hava yolları El Al'a ait 971 sefer sayılı Kiryat Gat adlı yolcuğu uçağı, Abu Dabi Uluslararası Havalimanı’na teker koymasıyla yeni bir dönem başladı.

        Japonya’dan ilginç özür

        Japon Havayolları, 35 yıl önce düşen uçakla ilgili özür diledi. Boeing 747 tipi yolcu uçağıyla aynı sefer sayısı ve rotasına sahip bir uçağın kazanın yıldönümüne yakın saatlerde birden kaza bölgesi semalarında belirmesi Japonya'da günün konusu haline geldi. Japon Hava Yolları uçak kodlama hatasından kaynaklı olduğunu söylediği olay nedeniyle kazada ölenlerin yakınlarından özür diledi. 12 Ağustos 1985'te Osaka’ya gitmek üzere Tokyo’dan kalkan Japon Havayolları’na ait JL 123 sayılı uçuş, kabin basıncının aniden düşmesi sonucu kalkıştan kısa bir süre sonra dağlık bir arazide düşmüştü. Havacılık tarihinde tek bir uçağın karıştığı en fazla ölümlü bu kazada 524 kişi hayatını kaybetmişti.

        İkinci Akıncı TİHA havada

        13 Ağustos’ta Baykar Savunma tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirdiği duyurulan Bayraktar AKINCI TİHA’nın (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) ikinci prototipi havalandı. Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’nda yer alan Bayraktar AKINCI Uçuş ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen ilk uçuş testi başarıyla tamamlandı. “Sistem Doğrulama ve Tanımlama Testi” kapsamında ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın yönetiminde gerçekleştirilen test uçuşunda 1 saat 2 dakika havada kaldı. Gökyüzünde gerçekleştirilen testlerin ardından saat 18.30’da piste teker koyan Bayraktar AKINCI TİHA’nın üçüncü uçuş testi de başarıyla tamamlanmış oldu. Ağustos’ta Baykar yetkilileri CEZERİ’nin de ilk uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi.

        REKLAM

        EYLÜL

        İlk uçan arabamız Cezeri havalandı

        Baykar Savunma tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri , ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. Türk mühendislerinin tasarlayıp ürettiği, 230 kg’lık ön prototip uçuş testlerinde 10 metre yükseldi. Uçuş testleri 11 Eylül 2020 Cuma günü başladı. İlk testlerde güvenlik halatlarına bağlı olarak havalanan Cezeri , 14 Eylül 2020’yi 15 Eylül 2020’ye bağlayan gece güvenlik halatlarıyla yapılan test uçuşlarının başarılı ilerlemesi üzerine halatsız olarak havaya kalktı. Tamamen otonom olarak uçan ve akıllı uçuş sistemine sahip olan Cezeri Uçan Araba, aynı gece yapılan iki farklı uçuşu başarıyla tamamladı.

        TEKNOFEST Gaziantep’te Yapıldı

        Gaziantep’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020, dolu dolu geçen etkinliklerle yapıldı. Festivalde, 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına başvuruda bulunan 100 binin üzerinde gençten yaklaşık 5 bini finalist olarak yarıştı.

        Bayraktar TB2’leri dünya tanıdı

        Eylül ayında şiddetlenen Ermenistan-Azerbaycan arasındaki savaşta Baykar Savunma’nın Bayraktar TB2’sini dünya daha yakından tanımış oldu. Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında yaşanan son hadisede Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine gelişen çatışmalarda Baykar Savunma’nın özgün tasarımı Bayraktar TB2 insansız hava aracı (İHA) sistemleri dengeleri değiştirmeye başladı. Bayraktar TB2’lerle Karabağ’da dünyayı şaşırtan gelişmeler oldu.

        REKLAM

        EKİM

        THY ilk A350’sini teslim aldı

        Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları (THY), toplamda 25 adet sipariş verdiği A350-900 uçaklarının ilkini teslim aldı. 5’i opsiyonlu toplam 30 adet siparişten ilki Toulouse'da teslim alınarak İstanbul'a getirildi.

        Berlin Havalimanı açıldı

        Uzun yıllar çeşitli sebeplerden açılışı ertelenen ve Almanya’da adı skandallarla anılan Berlin-Brandenburg Havalimanı 9 yıl gecikmeyle hizmete girdi. Almanya’nın başkenti Berlin’in yakınlarında inşa edilen, açılışı yılan hikayesine dönen ve 14 yılda tamamlanan Berlin-Brandenburg Havalimanı’nın (BER) açılmasıyla başkentin kuzeyinde bulunan Berlin-Tegel Havalimanı ise 8 Kasım’da kapandı. Berlin-Schönefeld Havalimanı ise BER’e dahil edilerek 5'inci terminal olarak hizmet vermeye başladı.

        Turkish Cargo Avrupa’nın en iyisi seçildi

        Salgın nedeniyle çevrimiçi olarak yapılan Air Cargo News 2020 ödülleri sahiplerini buldu. Yılın kargo şirketi ile Amerika'nın en iyi kargo şirketi ödülünü American Airlines Cargo alırken, Türk Hava Yolları’nın hava kargo markası Turkish Cargo Avrupa’nın en iyi kargo taşıyıcısı seçildi.

        Airbus yeni iş jetini tanıttı

        Airbus Corporate Jets, ACJ TwoTwenty iş jetini piyasaya tanıttı. Airbus’ın Bombardier kökenli en yeni ailesi A220'lerden geliştirilen iş jeti tanıtımdan sonra 6 sipariş aldı. Altı yaşam alanına sahip iş jeti 18 yolcu kapasiteli olacak. Airbus Corporate Jets, yepyeni bir pazar segmenti olan “The Xtra Large Bizjet” konseptinde ACJ TwoTwenty iş jetini piyasaya sürdü. Yeni model ağır ve uzun menzilli iş jeti kategorilerinin gereksinimlerini karşılayan esnek bir kabin kataloğunu içeriyor.

        REKLAM

        KASIM

        Ermenistan Türk İHA’lara teslim oldu

        Azerbaycan ordusu karşısında ağır kayıplar veren ve son olarak Şuşa'yı kaybeden Ermenistan, Dağlık Karabağ’da teslim oldu. Ermenistan Kelbecer, Ağdam ve Laçın'dan daha sonra Dağlık Karabağ'ın tamamından çekildi. Ermenistan’ın Azerbaycan karşısında ağır yenilgisi sonrasında dünya Bayraktar TB2’leri konuşmaya başladı.

        IATA’dan Kovid-19 Aşı Kılavuzu

        Kasım ayı Kovid-19 aşılarıyla bütünleşti. Kovid-19 aşısı için güzel haberler verilirken, IATA, taşıma, depolama ve dağıtım konusunda bir kılavuz hazırladı. Aşı ve İlaç Lojistiği ve Dağıtımı Kılavuzu, küresel lojistik operasyonu için hükümetlerle sektöre önerileri içeriyor. Kılavuz, şimdiye kadar üstlenilen en büyük ve en karmaşık küresel lojistik operasyonunun ne olacağı konusunda hükümetler ve lojistik tedarik zinciri için öneriler sunuyor.

        Qantas 100 yaşına girdi

        Avustralyalı Qantas 100 yaşına giren üçüncü havayolu oldu. Şirketin temelleri 16 Kasım 1920’de Winton, Queensland’da atıldı. KLM ve Avianca’dan sonra Qantas da 100'ncü yaşını kutladı. Bugün itibarıyla dünyada 100 yıllık geçmişe sahip üç havayolu bulunuyor.

        ARALIK

        737 MAX'a yeniden uçuş onayı

        Boeing geçirdiği sıkıntılı 20 aydan sonra ilk B737 MAX’i müşterisini teslim etti. ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) tarafından uçuşuna onay verilen 737 MAX uçakları gökyüzüyle buluşmaya başladı. Böylece 2019 mart ayından bu yana yerde yatan B737 MAX uçakları gökyüzüyle buluştu. American Airlines, 12 Aralık’ta ilk B737 MAX-8 model uçağını teslim aldı. Test uçuşuyla bir ilke imza atan havayolu, 20 aydan sonra bir havayoluna teslim edilen ilk 737 MAX operatörü oldu. Ayrıca Brezilyalı havayolu Gol, Boeing 737 MAX'lerin dünya çapından yeri indirilmesinden aylar sonra ilk ticari uçuşu gerçekleştiren havayolu oldu.

        REKLAM

        Falcon 6X fabrikadan çıktı

        Fransız Dassault Aviation’ın son montaj ekibi, şirketin en yeni ve en gelişmiş uçağı olan Falcon 6X'i dünyaya göstermek için 14 Aralık’ta Charles Lindbergh Hall'daki tesislerinden çıkarttı. Bordeaux-Merignac'da gerçekleştirilen törenle Dassault Havacılık yeni ve en gelişmiş uçağı Falcon 6X uçağını tanıttı. Patronların dikkatini çekecek olan yeni jetin 10.200 km menzile ve maksimum Mach 0.90 hıza ulaşabileceği açıklandı.

        İstanbul Havalimanı’na Skytrax’tan “5 yıldız”

        İstanbul Havalimanı, uluslararası alanda en önemli havacılık kuruluşlarından Skytrax’in değerlendirmesine göre “5 Yıldızlı Havalimanı” oldu. İstanbul Havalimanı, Kovid-19 salgınına karşı aldığı önlemler sayesinde “5 Yıldızlı Kovid-19 Önlemli Havalimanı” ödülünün de sahibi olarak her iki ödülü aynı anda alan dünyadaki iki havalimanından birisi olarak da dikkat çekti.

        TEI’den ilk milli helikopter motoru

        Türk mühendislerinin milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye’nin ilk helikopter moturu TEI-TS1400 motoru Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’ye (TUSAŞ) teslim edildi. TUSAŞ’ın Gökbey helikopterini TEI-TS1400 havalandıracak.

        Türkiye’nin en hızlı İHA’sı Göksungur

        TUSAŞ, geliştirdiği Göksungur’un Türkiye’nin gökyüzündeki en hızlı İHA’sı olacağını duyurdu. Saatte yaklaşık 1600 km süratle uçabileceği kaydedilen insansız hava aracı F-16 ve F-4 savaş uçaklarında kullanılan Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri ile de donatılacak. Göksungur’un radarda kendisini F-16 savaş uçağı gibi gösterip, radarları aldatacak donanıma sahip olacak şekilde tasarlandığı açıklandı.

        Diğer Yazılar