Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kuşkusuz Kovid-19 salgını her alanda alışkanlıklarımızı değiştirdiği gibi seyahatlerde de yeni önlemler almamızı zorunlu hale getirdi. Hükümetler ve ilgili düzenleyici otoriteler seyahat kısıtlamalarına devam ediyor. Ama diğer taraftan önlemlerle yolculuklar, uçuşlar da devam ediyor. Bir yandan virüsün mutasyona uğramasına rağmen aşıların getirdiği olumlu hava ile 2021’de havacılık sektörünün canlanması bekleniyor. Maske, dezenfektan ve sosyal mesafe normal yaşamda olduğu gibi sağlıklı yolculuğun en önemli parçası olmaya devam ediyor. Kovid-19 salgın sürecinde sağlıklı seyahat yapabilmeniz için bu döneme özgün 7 önemli tüyo vereceğim.

        • 1) Hafta içi seyahat edin

        Seyahatlerin yoğunlaştığı gün ve saatlerden kaçının. Her zaman kalabalık ortamlardan uzak durun, tenha yerleri tercih edin. Seyahatlerinizde evden çıkışla başlayan kalabalıktan kaçınma durumunu tüm alanlarda uygulaya bilmek için daha fazla zamana ihtiyacınız olacağını unutmayın. Havalimanlarında yolcuların fazla olmadığı alanlarda uçağınızı bekleyin. Gideceğiniz rotalarda da daha sakin yerler seçmeye dikkat edin. Uçuş tercihlerinizi yoğunluğun az olduğu hafta içi yapacak şekilde ayarlayın. Yapılan araştırmalarda en yoğun uçuş günü Cuma en az yoğunluğun yaşandığı günün. Salı olduğunu unutmayın

        REKLAM
        • 2) Uzun uçuşlara dikkat

        Uzun uçuşlarınızda mutlaka ara durakların olmasına özen gösterin. Uçuş planınızı da buna göre yapın. Uçacağınız havayolunun hijyen ve sağlık konusunda ne kadar titiz olduğuna araştırın. Hijyen sertifikası olanları tercih edin. Bu dönemde öncelikli tercihiniz sağlıklı, güvenli uçuş olsun. Daha ucuz seyahat etmek için bu hususları göz ardı etmeyin. Daha fazla ülkeye uçan, daha fazla uçuş ağı (network) olan şirketleri araştırın. Uçuş ortakları var mı, kimler mutlaka araştırın. Alternatif “B” planınız olsun.

        • 3) Kapsamlı seyahat sigortası yaptırın

        Kovid-19 döneminde seyahat sigorta, sağlık sigortası, uçuşum güvende sigortası ve siber güvenlik sigortası daha önemli hale geldi. Seyahat planı yaparken mutlaka gideceğiniz ülke ve güzergaha göre gerekli ve bazı durumlarda zorunlu olan sigortaları araştırın. Artık bazı ülkeler sağlık sigortasının Kovid-19’u kapsamasını şart koşuyor. Bu yüzden sağlık sigortanızın yurtdışını kapsayıp kapsamadığını mutlaka inceleyin. Bu süreçte uçuş kısıtlamaları, sefer iptalleri de olabileceğinden hem konaklayacağınız yerleri hem de uçuşlarınızı güven altına alacak sigortayı mutlaka yaptırın. Tatil sigortası, seyahat sigortası adı altında çeşitli kuruluşların paketleri var. Kıyaslama yaparak size uygun olanı tercih ederken yurtdışında sorun çıkarmayacak sigorta şirketlerinden işlem yapın. Kapsamlı seyahat sigortasıyla uçuş iptallerinden, kayıp bagajlarınızdan ve iptal edilen tatillerinizden dolayı mağdur olmazsınız.

        • 4) Bir sağlık paketiniz olsun

        Seyahat öncesi hazırlayacağınız çantanıza rutin olarak kullandığınız ilaçları koyacağınız gibi bu dönemde ve gittiğiniz ülkenin durumuna göre ihtiyaç duyabileceğiniz ilaçları da mutlaka bulundurun. Ülkelere göre ilaç temininin çeşitli zorlukları olduğunu unutmayın. Birçok ülke bazı ilaçları reçetesiz vermiyor. Hatta ihtiyaç duyacağınız gözlük camlarını ve numaralı günlük lensleri bile reçetesiz vermeyen ülkeler söz konusu. Sağlık paketinizi veya önemli ilaçlarınızı mutlaka sürekli yanınızda tuttuğunuz çantaya koyun. El bagajınızda olsun. Uçak altına vereceğiniz bavulunuza koyacağınızı ilaçları bu durumu göz alarak ayırt edin. Bazı havalimanları kuralları gereği, aktarma yapan yolcuların transit geçiş güvenlik noktasından 100 ml üzeri sıvılarına izin vermemektedir. Bu kurala poşetli ve kapalı olsalar bile duty free ürünleri dahil. Bu sebeple uçuşlarınızdan önce aktarma yapacağınız havalimanının uygulamalarını kontrol etmeniz gerekiyor.

        REKLAM

        Ayrıca sağlık paketiniz içinde yer alacak dezenfektanlar dahil diğer tüm sıvılar Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) belirlediği limitlerde olması gerekir. Tek pakette 100 ml, toplamda 1 litreyi geçmemesi lazım. Ancak bazı durumlarda havalimanı güvenlik kontrollerinde ilaçlarınızın reçetesi de istenebilir. Hazırlıklı olun. Bu tarz risklere karşı bazı ilaçlarınız uçak altı bagajınızda yedeği olsun. Dezenfektan konusunda ise endişeli olmayın. Başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere birçok havayolu, uçuşta yolcularına el dezenfektanı veriyor.

        • 5) Su bu dönem daha önemli

        Uçuşlarda su tüketimi çok önemlidir. Özellikle uzun uçuşlarda susuz kalınması jet lag etkisini artırmakta, bedenin gidilen ülkeye göre adaptasyonunu zorlaştırmaktadır. Kovid-19 salgın döneminde ise su seyahatlerde iki kat daha önemli hale geldi. Bağışıklık sisteminin bozulmaması için bedenin su kaybı yaşamaması lazım. Değişmeyen bu seyahat gerçeğine daha az çay, kahve ve alkol tüketimi yapılarak uyulması gerekiyor. Çünkü uçmak dehidrasyona (sıvı kaybı) neden olabiliyor. Uçaktaki nemin düşük olması, yolculuk esnasında yoğun hareketlilik, stres de dehidrasyon riski doğurabilir. Böylece bağışıklık sisteminde artan viral ve bakteriyel enfeksiyon riskine kadar pek çok soruna sebebiyet vermemek için kısa aralıklarla su tüketilmesi iyi olacaktır. Bunun için mutlaka yanınızda su bulundurun.

        • 6) Pencere kenarını tercih edin

        Airport Programı’mda izleyicilere 3 soru yöneltip, Habertürk TV sosyal medya hesapları üzerinden cevaplarını almıştım. Mini anketimizde, “Uçakla seyahatlerde hangi koltuğu tercih edersiniz?” Sorusuna yüzde 74,3 gibi yüksek bir oranla “Pencere kenarı” cevabı geldi. Salgın döneminde pencere kenarını uzmanlar da tavsiye etmeye başladı. Çünkü araştırmalar, pencere kenarının havadaki bakteri ve virüslere karşı daha korumalı olduğunu söylüyor. Eğer sık sık lavaboya gitme, arada bir kan dolaşımını rahatlatmak için koridorda tur atma ihtiyacınız yoksa pencere kenarında uçmaya özen gösterin.

        • 7) Meyve ve sebze tüketin

        El bagajınızda meyve ve sebze mutlaka olsun. Hem sağlıklı beslenmek için hem de seyahat esnasında en güvenilir besin kaynağı olduğu için meyve ve sebze tüketimi önemli. Ancak gittiğiniz ülkelerde eğer meyve ve sebze alacaksanız mutlaka bedeninizin alışık olduğu türleri tercih edin. Temiz olmalarına özen gösterin. Yıkamak gerekiyorsa kullanacağınız su da önemli. Bu sebeple paketli suyla temizlik veya soyularak tüketeceğiniz yiyecekleri temin etmeniz icap eder. Her halükârda yurtdışı seyahatlerinde alışık olduğunuz meyve ve sebzelerden uzaklaşmayın. Deneyeceğiniz veya tadacağınız meyve ve sebzelerin vücut ritminizi bozmaması için tüketiminde özenli davranın.

        Uçan otobüs Skybus

        Uçan otobüs Skybus
        0:00 / 0:00

        İnsansız ve otonom sistemlerin gelişimi her alanda hızla ilerliyor. Fakat en fazla konuşulan ise havacılık sektöründeki gelişmeler oluyor. Uçan otomobiller pazarında yeni ürün ve projelerle rekabet giderek yoğunlaşırken, GKN Aerospace bambaşka bir konseptle, “Uçan otobüs” ile sektörün karşısına çıktı.

        İngiltere merkezli çok uluslu havacılık ve uzay firması GKN Aerospace, havacılık endüstrisinde sürdürülebilir projeler üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda şirket Skybus adını verdiği 30-50 kişi arası yolcu kapasitesine sahip olan elektrikli uçan otobüs projesini duyurdu. GKN Aerospace, Skybus elektrikli uçan otobüs projesini Swanson Aviation, Pascall-Watson ve Connected Places Catapult firmalarıyla çok yönlü ve ortak yürütüyor.

        Uçan otomobil konseptinde bugüne kadar çıkan projeler genelde 4 veya 5 kişi kapasiteliydi, ancak elektrikli uçan otobüs projesinin 50 kişi yolcu kapasitesine kadar çıkabilecek tasarıma sahip olması önemli bir gelişme. Şu an Skybus’la ilgili herhangi bir özellik açıklanmadı. Prototipinin ne zaman yapılacağıyla ilgili henüz bir bilgi de yok. Ancak uçan otomobil dünyasındaki çalışmalara Kovid-19 sürecinin engel olamadığını söyleyebiliriz.

        İngiltere’de ‘Future Flight Challenge’ adı verilen etkinlik için geliştirilen bu proje oldukça dikkat çekici. Bu etkinlik için hükümet 125 milyon Sterlin ayırırken, sektördeki firmalar da 175 milyon Sterlin gibi önemli bir bütçe oluşturmuş. Salgından önce başlatılan projeye devlet de ciddi destek veriyor. Amaç, yeni elektrikli ve otonom hava araçları sınıflarını mümkün kılan entegre havacılık sistemlerinin geliştirilmesi.

        Skybus projesi yolcuların daha rahat nasıl seyahat edebilecekleri konusunda bir seçenek sunuyor. Son zamanlarda dikey iniş-kalkış (e-VTOL) yapabilen elektrikli uçan otomobillerde de seviye gittikçe yukarı tırmanıyor. Kara trafiğinin dünya çapında giderek yoğunlaşmasına da bu tarz projelerin ve havacılığın çare olacağı beklentisi var. Hem seyahat sürelerinin kısaltılması hem de kara taşımacılığındaki sıkışıklığın azaltılması için çalışılıyor.

        Diğer Yazılar