Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya’nın Türkiye uçuşlarına ne zaman izin vereceği üst düzeye ziyarete rağmen netlik kazanamadı. Vaziyet heyet üyelerinin yüzlerine de yansımıştı. Rus yetkililer, Türkiye uçuşlarını ağustos sonu eylül başı gibi başlatmak istediklerini dün yapılan görüşmede gündeme getirmişler. Buna gerekçe olarak vaka sayısıyla birlikte, Türkiye nüfusunun yarıdan fazlasının bu tarihe kadar aşılanabileceğini ileri sürmüşler. Başka sebeplerde var…

        Türk heyeti de sunumlarla Rusya’yı bu kararında ısrarcı olmaktan vazgeçirmeye çalışmış. Türkiye’de yerinde incelemeler yapıp, uçuşların ne zaman başlayacağına öyle karar vermeleri konusunda mutabık kalınmış. Yani mutabık kalınan net bir uçuş kararı, turist gönderme takvimi, tarihi yok.

        Ancak konuştuğum kaynaklar Rusya’nın 1 Eylül’de Türkiye’ye turist gönderme ve uçuşları açma planının halen daha geçerli olduğunu söylediler. Bu tarihin ağustos ayının başına çekilmesinin bile zor olacağı belirtiliyor. Zira Rusya hem iç turizmini desteklemek hem de Mısır ile anlaşması çerçevesinde turistlerini buraya gönderme planlarını yapmış durumda. Mısır’ı destekleyecekler. Tur operatörleri de programlarını iç turizmi hareketlendirmek için Soçi, Kırım ve Mısır’da Kahire, Hurgada, Şarm eş-Şeyh merkezlerine göre yapmışlar.

        REKLAM

        Dolayısıyla haziran bir yana sürpriz bir gelişme olmazsa Türkiye için temmuz, ağustos da kayıp gibi… Rusya domates yasaklarında olduğu gibi uçuş kısıtlamalarında da benzer taktiği uygulayacak görünüyor. Kısa vadede uçuşlar açılmayacak. Rus turistleri bir süre özleyeceğiz. Hatta Rus yetkililerin dünkü görüşmede Türk heyetini kırmamak için müzakerelere devam ederek, ağustos sonuna kadar oyalama taktiği uygulayacakları belirtiliyor. Neden mi?

        Çünkü konu sadece Kovid-19 vakaları değil. Bölgedeki siyasi gelişmelerinde yansıması var. Türkiye’nin bilinçsiz davranması, günübirlik hareket etmesi, vizyon koyamamasının sıkıntılarını yaşayacağız.

        Mesela Türkiye’nin Ukraynalılara PCR testini kaldırmış olmasına rağmen Ruslardan PCR testi istemeye devam etmesi can sıkmış. Rusların daha fazla aşılı olmasına rağmen Ukrayna’ya karşı Türkiye’nin tavrı da gelişmelerde etkili olmuş. Türkiye’nin Rus aşısı Sputnik V’yi kullanmak için istekli olmamasının da bu sürece katkısı söz konusu.

        Bu yılın başında virüs yayılmaması için tedbirler almayarak, bilinçli davranıp bugünleri düşünerek hareket etmediğimizden kendimizi sıkıntıya attık, şimdi turist dileniyoruz. Rusya, bu konuları görüşmek için Türkiye’den heyet gitmesine sıcak bakmamış. Buna rağmen görüşme gerçekleşti, fakat netice çıkmadı.

        Ayrıca farz edelim bir ay sonra Rusya uçuşları başlayacak, bu durumda bile gelecek turistte ve gelirde kayıp olacaktır. Pazarı tartışmalı hale getirirseniz hem az müşteriniz olur hem de malınızı değerinde satamazsınız.

        Halbuki Rusya, 1 Haziran’a kadar uçuş yasağı koymuş, gelişmelere göre de değerlendirme yapacağını açıklamıştı. Haziran’a şurada 10 gün kaldı ve Rus turistlerin ne zaman geleceğinden haber yok. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve görüşmede yer alan diğer heyet üyeleri de bu konuda net bir şey söyleyemiyor.

        Türkiye’de Kovid-19 vakaları hızla yükselirken, kötü tablonun bu yaz sezonunda turizm için ağır darbe anlamına geleceğini defalarca yazdım.

        İngiltere, Almanya ve Rusya en fazla turist beklediğimiz ülkeler, ancak bu kadar vaka sayısı olan ülkeye turist çekmede sorunlar yaşayacağımız belliydi. Şimdi başka bahaneler aramaya gerek yok. Mutlak ikinci planda kalan konuların etkisi vardır, ama asıl mesele salgın sürecini ve etrafını yönetememek.

        Netice itibariyle Rus turistin turizm sezonunun en yoğun olduğu temmuz ve ağustos aylarında Türkiye’ye gelebilmesi için çaba sarf edilmesi gerekiyor. Takviminde en az 15-20 gün önceden belli olması lazım ki insanlar program yapabilsin. Türkiye’de olduğu gibi bugün karar verip, 2 gün sonra tam kapanmaya geçerseniz çarşı karışır.

        Rusya’nın uçuş yasaklarına karşı elimizdeki pazarlık malzemeleri bakalım nasıl devreye sokulacak. Sputnik V aşısının hızlıca tedariki, Rus turistlerden PCR testi istenmemesi ve diğer siyasi ilişkilerle haziran sonu temmuz başı gibi uçuş yasakları kaldırılabilirse büyük başarı olur.

        Çöp toplamayı bilmeyen, ama çöp ithal eden Türkiye…

        Çöp toplamayı bilmeyen, ama çöp ithal eden Türkiye…
        0:00 / 0:00

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı ve verdiği lisanslarla Türkiye yurtdışından çöp ithal ediyor. “Sıfır Atık” kampanyası yapan bakanlık yetkilileri, belediyeler şovdan biraz arınıp, kaynağında ayrıştırarak, bilinçli çöp toplamayı öğrenmesi gerekiyor. Mesela İstanbul’da Başakşehir Belediyesi’nde böyle bir şeye halen daha şahit olmadım, olacağına dair haber de almadım. Sorsan “Sıfır Atık” öncüsü. Diğerlerinin de farkı yok.

        Çöp önemli, ama ithal çöp çok daha önemli. Türkiye’nin İthalat cephesi zaten yeterince karışık olduğu için ithal edilen çöpün de doğru düzgün muameleye tabi tutulacağını kimse beklemesin. Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da çöpe ehemmiyetsiz yaklaşım sergilediği için her şey gelmiş. 2B Plast şirketi Almanya’dan Türkiye’ye 400 konteyner geri dönüşüm çöpü, kibar adıyla atığı getirmiş. Ama konteynerler açılmış bir de ne görülsün, gelenler geri dönüşümsüz çöpmüş.

        Bizdeki geri dönüşüm çöp işini çok becerdik, kaldı Alman’ın İngiliz’in çöpü., Öncelikle İstanbul’un göbeğinde oturanların çöplerinin adam gibi toplanması için bir çözüm bulunması lazım.

        İngiltere’deki plastik atıkların da önemli kısmını Türkiye ithal edip, uygunsuz şekilde imha ediyormuş. Bunun derdi de İngilizleri almış. Bizim ilgililer, vatandaşlar sorun etmiyor, ama İngilizler kızgın. Kızmasalar bizim de haberimiz olmayacak. Geçen yıl İngiltere’deki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye’ye ihraç edilmiş, ama bunlar yeniden dönüşüm yerine yol kenarları, tarlalar ve su kaynaklarına atılmış veya yakılmış. İngilizler de bunu dert etmiş. Benim tek merakım da şu; Bizim böyle dertlerimiz ne zaman olacak?

        Türk Telekom – Turkcell ile arayı kapatıyor…

        Türk Telekom – Turkcell ile arayı kapatıyor…
        0:00 / 0:00

        Geçen yılın telekomünikasyon sektöründeki rakamlar ortaya çıktığında Türk Telekom’un gelirleriyle Turkcell’e yaklaştığını, hatta liderliği zorladığını yazmıştım. Dolayısıyla bu senenin ilk çeyrek rakamlarına da bakmak gerekiyor. Ama tahminlerim beni yanıltmıyor. Buyurun her iki şirketin kendini önde göstermeye çalıştığı detaylara değil direk neticeye bakalım.

        Türk Telekom 2021’in ilk üç ayında yüzde 20,4 büyüme ile 7,6 milyar lira gelir elde ettiğini açıkladı. Turkcell de bu senin ilk üç ayında, toplam gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5 artırarak 7,8 milyar TL’ye çıkardığını ilan etti.

        Tablo bu şekilde gelişmeye devam ederse Türk Telekom kısa bir aradan sonra liderliği tekrar Turkcell’den geri alabilir. İlk çeyrekte aradaki fark 200 milyon TL, ama TT’nin büyüme hızı yüksek. İkinci bilemediniz üçüncü çeyrekte işler karışabilir…

        Diğer Yazılar