Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türk Hava Yolları (THY) filosuna yeni katılan Boeing 787 ve Airbus A350 geniş gövde uçaklarının kabininde daha iyi hava basıncı ve daha fazla nem oluşturma kabiliyetiyle seyahatlerde yolcular daha az kuruluk ve daha az yorgunluk hissediyorlar. Yeni model uçakların titreşim izolasyon özelliğiyle tasarlanan motor ve ekipmanlar da daha sessiz ve konforlu bir uçuş deneyimi sunuyor. Yolcular kadar bu uçaklarda görev alan pilotlar ve kabin personeli de çok iyi bir uçuş deneyim yaşıyor.

        THY’nin Dallas’a başlattığı ilk hat açılışı uçuşunu 787-9 ile yaptım ve yeni dönemin konforunu uzun uçuşta bir kez daha deneyimledim. Bu uçuşta görev alan pilotlarla sohbet ettiğimde uçağın performansına dikkat çektiler. İstanbul Havalimanı’ndan havalanır havalanmaz 30 bin feet’in üstüne çıktıklarını, uçağın normal seyrine devam edeceği yüksekliğe kısa sürede ulaştıklarını söylediler. Teknik tarafındakilerin de uçağın bakım periyotlarına ve maliyetlerine hayran olduğunu biliyorum. THY’nin filosunda yer alan 787 ve A350’ler yalnız yakıt ve işletme maliyetlerini azaltmakla kalmıyor, birçok açıdan avantajlar sunduğu için salgın sonrasının en gözde modelleri olarak öne çıkıyor.

        REKLAM

        Koridora Rahat Erişim

        THY’nin kabin içi tasarımı Boeing 777 uçaklarında yolcuların yarısından biraz fazlasına, A330 uçaklarında yolcuların 2/3’üne doğrudan koridor erişimi sağlıyor. Ancak yeni geniş gövde 787 ve A350’lerde uygulanan 1-2-1 koltuk dizilimi ile tüm yolculara doğrudan koridor erişimi sunuluyor. Business class kabinde koltuğun dış tasarımı mahremiyeti arttırırken, koridor bölümündeki koltuklarda hareketli mahremiyet panelleri yolcuların alanlarını kendilerine özel hale getirmelerine imkân sağlıyor.

        Fonksiyonlu Tam Yatabilir Koltuklar

        ‘THY Aurora Business Class’ koltuklar yolculara 193 cm’lik konforlu bir uyku deneyimi vadediyor. Tam dokunmatik ve titreşimli 9 butonlu kontrol paneli, IFE (kabin içi eğlence) sistemi aç/kapa kontrolü, rahatsız etmeyin seçeneği, kabin ekibi çağrısı, okuma ışığı kontrolü, dinlenme, taxi-take off-landing ve yatak pozisyonu özelliklerini yolcuların kullanımına sunuyor. B787 ve A350 uçaklarında tek dokunuşla ile yatak pozisyonu alma özelliği bulunuyor. Koltukların geniş camları kısmen kapatma gibi bazı dezavantajları olsa da yenilenen uyku setleri ve premium seyahat kitleriyle koltukların benzersiz tasarımıyla bütünleşince kusursuz bir business class deneyimi ortaya çıkıyor.

        Yemek Masaları Farklılaştı

        B777 ve A330 modellerinde koltuk konsolundan çıkan yemek masası, 787 ve A350’lerin Aurora koltuklarında ekranların altında, çok daha kolay erişilebilir şekilde konumlandırılmış. THY’nin ödüllü ikramları bu geniş yemek masasında yolcuların beğenisine sunuluyor. 51 cm genişliğindeki katlanabilir yemek masası ile yolcular yemeklerine daha rahat erişebiliyor ve daha konforlu bir çalışma deneyimi yaşıyorlar.

        REKLAM

        HD Geniş Ekran

        Business class’ta 10 dereceye kadar açısı ayarlanabilen 18” HD uçak içi eğlence ekranı ve 4” dokunmatik ekranlı kumanda, yolculara “Planet” eğlence sisteminin zengin içeriklerine koltuğun tüm pozisyonlarında maksimum konforla erişebilme imkânı sunuyor.

        Orta Konsol Masa Gibi

        Geniş kokteyl masası business yolculara uçağa yerleşmelerinden itibaren sunulan ikram ve ürünlerin yanı sıra kişisel elektronik cihazlarını da kolaylıkla konumlandırılabilecekleri bir genişlik sunuyor. THY filosuna katılacak diğer uçaklarda daha kaliteli bir business class algısı oluşturmak için, kokteyl masasını gerçek granit kullanarak iyileştirmeyi planlıyor. Ayrıca kişisel ayna ile yolcular koltuklarından kalkmadan kişisel bakımlarını yapabiliyor, konsol üzerinde yer alan kapalı saklama alanı ile de kişisel eşyalar güvenli şekilde saklanabiliyor. Koltuklarda sürekli olarak geliştirmeler devam ettiği için B787 ve A350’lerde saklama alanları kilit mekanizması da konmaya başlandı. Öğrendiğim kadarıyla bu tarz geliştirmeler devam edecek.

        Elektrik Güç Ünitesine Kolay Erişim

        Kapalı saklama alanı içerisindeki kolay erişilebilir güç ünitesi gerçekten konfor sunuyor. Elektronik cihazların evrensel priz ya da usb girişi ile şarj edebilmesi müthiş bir kolaylık sağlıyor. Orta konsol üzerinde kulaklık askısı olduğunu da özellikle hatırlatmış olayım. Ancak mevcut koltukların sürekli geliştirildiğini, tasarıma ilave özellikler kazandırılacağını belirtmiş olayım. Mesela kulaklık askısının şık bir abajur aydınlatma ile değiştirilmesi planlanıyor.

        REKLAM

        Hareketli Kol Destekleri

        Her biri hareketli iki kol desteği indirildiğinde 8 cm daha geniş oturma ve uyku alanı sunuyor. Diğer yandan engelli yolculara da koltuklarına daha rahat erişme imkânı veriyor.

        Bideli Lavabo ve Özel Aydınlatma

        B787-9 ve A350-900 business class kabinde yer alan lavabolar özel mod ışığı ile aydınlatılıyor. Business class tuvaletlerin bir tanesinde kişisel temizliğe imkân sağlayan bide özelliği eklenmiş. Boeing 787’lerde ilk bide veya taharet musluklu tuvaleti Japon All Nippon Airways (ANA) koymuştu. THY’de deneyimlemeye başladı.

        Ekonomi Sınıfı Yenilikleri Dikkat Çekiyor

        Ekonomi sınıfı kabinlerde THY ve Kibar Holding’in iştiraki olan yerli koltuk üreticimiz TSI Aviation Seats üretimi 44 cm genişliğinde 3-3-3 konfigürasyona sahip koltuklar bulunuyor. Koltuklar 78 cm’lik diz mesafesiyle yolculara rahat bir hareket ortamı sağlıyor.

        Ekonomide 13 inçlik HD video ekranı ve dokunmatik özellikli kumanda, uzun yolculukların sıkılmadan, keyifli ve eğlenceli geçmesi için tasarlanmış. Ekonomi koltukların dergi bölümü önüne yolcuların telefon ve cüzdan gibi eşyalarını koyabilecekleri 2 yeni cep koyulmuş. Böylece değerli eşyaların uçakta unutulmasının önüne geçilmesi hedeflenmiş. Bu detayın da önemli olduğunun altını çizeyim. 787 Dreamliner uçaklarda yolcu pencerelerinde güneşlik bulunmuyor. Pencereler, alt kısmında bulunan butonlar sayesinde yolcular tarafından veya ana panel üzerinden kabin ekiplerince kolaylıkla karartılabiliyor.

        Yeni Aydınlatma Uygulaması

        Seyahat deneyiminin uçuşun her safhasında, günün çeşitli zaman dilimlerine göre zenginleştirmek için THY’nin dizayn stüdyosu PriestmanGoode ile birlikte 16 farklı kabin aydınlatma senaryosu tasarlamış. Business class’taki gündüz aydınlatmasında, kabin genelinde kullanılan rose gold detayları yansıtacak şekilde sıcak tonlar kullanılıyor. Seyahat deneyimine keyifli bir farklılık katmak adına; iki özel aydınlatma senaryosu hazırlanmış: “Kapadokya Gündoğumu” ile yolcular kahvaltı/gündüz yemek ve içecek servisi için uyandırılıyor. Bu mod ile Kapadokya’nın gün doğumunun kabinde yolculara yaşatılması hedeflenmiş. Hikayesi bile güzel. Gün doğumundaki sıcak tonların yoğunluğu ve canlılığı ise gökyüzünün aydınlığını kabin boyunca yansıtıyor. Ekonomi sınıfı için tasarlanan “Turkuaz Dalgalar” ise, yolcuların Türkiye’nin güzel turkuaz sahillerine götürüyor ve yeşil, mavi ve turkuaz tonlarının değişimiyle kabin içi atmosferine benzersiz bir nitelik katıyor.

        Deneyimli ekip Dallas'a ilk uçuş

        Türk Hava Yollarının TK191 sefer sayılı uçuş koduyla başlattığı İstanbul - Dallas arasındaki uçuşlar haftada 4 gün karşılıklı yapılacak. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün ile birlikte ilk uçuşu yaptığımız bu hatta milli havayolumuz 30 business, 270 ekonomi olmak üzere toplam 300 yolcu kapasiteli Boeing 787-9 model uçaklarla sefer yapacak. İlk uçuş ise 22 business ve 155’te ekonomi sınıf yolcu olmak üzere toplam 177 yolcuyla gerçekleştirildi.

        İlk seferde 3 kokpit, 12 kabin ve bir de uçan aşçı görev yaptı. Daha önce de hat açılışlarında birlikte olduğum mesul kaptan pilot Mürsel Gökalp, kaptan Tuğkan İnan ve pilot Umut Çakır kokpitte, yine hat açılışlarında sık karşılaştığım THY’nin ilk uçuşlarda deneyimli ekiplerinden kabin amirleri; Burcu Ankaralı, Esen Altuntaş, Esra Kaya, Okay Özer, kabin personelleri; Nazlı Torun, Cemre Ayşe Utkan, Emine Parlak, Funda Özden, Serkan Soyipek, Çağrı Altunel, Volkan Orhan, Bilge Özbay ve uçan aşçı Eyüp Sezen ise kabinde Dallas’a ilk uçuş heyecanını yaşadılar.

        Emekliliğine az bir süre kalan mesul kaptan pilot Mürsel Gökalp, yaklaşık 30 yıl önce Hava Kuvvetleri subayı olarak NATO çatısı altında Dallas’ta görev yapmış. Dolayısıyla onun için bu uçuş daha da heyecanlı geçti. Bu duruma İstanbul’dan havalandığımızda kaptan da anonsuyla özellikle dikkat çekti. Kaptan Gökalp ile daha önce de Kolombiya’nın başkenti Bogata hattının açılışını yapmıştık. Kabin personelinin yarıdan fazlasıyla hat açılışlarını birlikte yaptık. Bazılarıyla ise COVID-19 salgınından önce Meksika Cancun’a ilk uçuşu gerçekleştirmiştik. Dolayısıyla Dallas’a THY ile ilk uçuşta mürettebat tanıdık yüzlerdi. İlk uçuşların deneyimli uçucularıyla yol aldık.

        REKLAM

        Dünyanın en çok ülkesine uçan THY, ABD’de Dallas’la birlikte sefer düzenlediği uçuş noktası sayısını 11’e çıkarmış oldu. Dallas, Texas eyaletine bağlı Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük 4’ncü şehri. Yüzyılın başlarında petrolün bulunması ile şehir bölgenin en önemli sanayi ve ticaret merkezi konumuna gelmiş. Ayrıca şehirde çiftçilik de önemli geçim kaynağı. Dünyanın en büyük havalimanları listesinde üst sıralarda yer alan Dallas Fort Worth Uluslararası Havalimanı 1973 yılında hizmete girmiş.

        THY’nin Dallas seferleri kış sezonunda haftada 4 gün olmak üzere İstanbul’dan TK191 uçuş koduyla Pazartesi, Çarşamba, Cuma, Pazar saat 14:10’da kalkış, Dallas’a 18:55’te varış, Dallas’tan ise TK192 uçuş koduyla Pazartesi, Çarşamba, Cuma, Pazar 20:25’te kalkış ve bir gün sonra 15:50’da İstanbul’a varış şeklinde olacak. Yaz sezonunda gelişmelere bağlı olarak uçuşlar günlük olarak yapılması ve frekans artışı da planlanıyor.

        İlk uçuşun anısına yolculara Dallas görselli magnet dağıtılırken, yemek menü kartı da yine Dallas temalı olarak hazırlanmıştı.

        İlk uçuş için Dallas Havalimanı’nda yapılan törende AK Parti Milletvekili Dr. Ravza Kavakçı Kan, THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, THY Satış Başkanı (2. Bölge) Kerem Sarp, Pazarlama Başkan Vekili Ali Arif Gezmişoğlu, Amerika Kıtasından Sorumlu Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Mustafa Doğan, THY Houston Müdürü Ziya Öztürk ve havalimanı yetkilileri yer aldı. İlk uçuş anısına Dallas Fort Worth Havalimanı’nın hazırladığı pasta kesildi.

        Diğer Yazılar