Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        COVİD-19 sonrası geri dönüşler yaz sezonuyla birlikte hızlanınca sektörde ciddi sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Uçuşlar iptal oluyor. Havalimanları tıklım tıklım. Rötarların ardı arkası kesilmiyor. Kayıp bagajların sayısı her geçen gün artıyor. Bir çok meydanda personel grev yapıyor. Uzun kuyruklara çare bulunamıyor. Bazı havalimanları havayollarına sefer sayılarını azaltması için baskı yapıyor. Diğer yandan salgın vakalarındaki artış da devam ediyor. COVİD-19 sonrası içinde bulunduğumuz dönemde yaşanan kaos havacılık sektörünün başını ağrıtmaya devam ediyor.

        Özellikle Avrupa ve ABD en çok sorun yaşayanların başında geliyor. Diğer taraftan uzun süre seyahat edemeyen insanlar ise her şeye rağmen havalimanlarına akın etmeye devam ediyor. Böyle bir ortamda seyahat edeceğiniz ülkeyi, bölgeyi ve bağlantılı uçuyorsanız aktarma noktalarını iyi seçin. Karar vermeden önce de kesinlikle araştırma yapın.

        Bu kaotik ortamda seyahat etmek zorunda kalanlar bazı tedbirler alarak kısmen de olsa problemlerin dışında kalmaları mümkün. Her ne kadar yaşanan kriz sizin elinizde olmayan nedenlerden kaynaklansa da uçuşunuzu katlanabilir hale getirmek sizin elinizde. Ben de bu hususa dikkat çekmek istiyorum. Uçuşunuzun kötü geçmemesi için ipuçları vereceğim.

        1-Havalimanına erken gidin

        REKLAM

        Havalimanlarına vardığınız zaman ekstra bir kuyruk size bekliyor olacak. Bunun yanı sıra bu kuyruklardan çok ağır ilerleyenine denk gelirseniz seyahat stresinizi başlatmış oluyorsunuz. Havalimanına geç geldiğiniz zaman kendinizi terminallerdeki karmaşanın içinden bulursunuz. İçinde bulunduğumuz kaos ortamında havalimanında bulunma süresine ilave süre koymak gerekir. Büyük meydanlardan seyahat edecekseniz kesinlikle erken gidin, bu meydanları aktarmalı uçuşlarda kullanacaksanız da bağlantılı uçuş saatleriniz arasındaki mesafeyi dönemi dikkate alarak ayarlayın. Ayrıca uçuş yaptığınız havalimanıyla ilgili yapılan duyuruları resmi sitelerden mutlaka takip edin.

        2- Mobil uygulamaları kullanın

        Havayolları bu kaos döneminde çeşitli sebeplerden bir çok uçuşunu iptal edebiliyor. Rötar sayısı da tarihin en üst seviyesinde seyrediyor. Özellikle Avrupa’ya seyahat ediyorsanız veya Avrupa’dan her hangi bir yere uçuyorsanız daha dikkatli olmanızda fayda var. Seyahat ettiğiniz havayoluyla ve havalimanlarıyla ilgili bilgiler özellikle içinde bulunduğumuz dönemde bir hayli önem kazandı. Bu bilgilere hızlı ulaşmak için mutlaka mobil uygulamaları telefonlarınıza, mobil cihazlarınızda bulunsun ve sık sık kontrol edin. Bildirimlerinizi de açık tutun. Uçuşunuz iptal edilebilir veya ertelenirse doğrudan uygulama üzerinden ilk bilgiye siz ulaşmış olursunuz. Ayrıca yeni gelişmeleri, seyahat planlarını ve yeniden rezervasyonlarınızı uygumalar üzerinden daha hızlı ve sorunsuz yaparsınız. Böylece çağrı merkezleriyle, müşteri hizmetleriyle uğraşmaz, danışmalarda, masa önlerinde veya kontuarlarda saatlerce beklemek zorunda kalmazsınız. Ayrıca, Avrupa’dan veya başka bir yerden Türkiye’ye döneceğiniz zaman Türk Hava Yolları uçağının meydana varışını FlightAware ve Flightradar gibi uygulamalar üzerinden takip edebilirsiniz.

        3-Sabah erken saatlerde uçun

        Yoğun sezonda uçuş seçerken dikkatli olmakta fayda var. Uçuşunuzun erken saatlerde seçilmesi durumunda gecikmeleri ve iptalleri daha kolay aşabilirsiniz. Uçuşlar domino şeklinde olduğu için erken uçuşlarda yaşanan gecikmeler öğleden sonra veya akşam uçuşlarına yansıyor. Bunun yanı sıra hava durumu da öğlenden sonra değişiklik gösterir ve hava muhalefeti uçağınız zamanında operasyon yapmasına engel olabilir. Veya bu ortamda hava muhalefeti de bir başka sebep olarak karşınıza çıkarabilir. Sabah erken saatlerde uçuşlar ertelense dahi sorun çözüldüğünde ilk uçan siz olursunuz. Veya gün içinde başka bir sefer bulma imkanınız daha da kolaylaşır. Krizi yönetme zamanınız olur.

        4-Direkt uçuşları tercih edin

        Gideceğiniz yere direkt uçma fırsatınız varsa bunu kesinlikle kaçırmayın. Muhtemelen aktarmalı uçuşlardan bir miktar pahalı olacaktır, ama bu ortamda risk almaktan iyidir. Çünkü aktarmalı uçuşlarda havalimanlarındaki kaos kaynaklı bekleme süreleriniz uzayabilir, hatta uçuş iptalleri yaşama meselesi de söz konusu olabilir. Eğer bağlantılı uçuş yapmak zorunda kalırsanız iki uçuş arasındaki zamanı iyi ayarlamalısınız. Varacağınız zaman ile devam edeceğiniz ikinci uçuşunuzun arasında en az 3 saatlik bir zaman ayırın. Eğer gideceğiniz yere bir şekilde direkt uçama şansınız yoksa, alternatif güzergahları, farklı opsiyonları mutlaka araştırın. Bağlantılı uçuşa her açıdan hazırlıklı olarak yola çıkın.

        5-Bekleme süresini göze alın

        Havalimanlarındaki kaos nedeniyle bekleme süreleri uzun saatler alabiliyor. Özellikle ertelenen, geciken, iptal olan uçuşların arasındaki bekleme sürelerini keyifli geçirmeye çalışın. Film vs. hazırlıklarınızı yapın. Cihazlarınızın önceden şarj edin, yedek güç kaynağı mutlaka yanınızda olsun. Bozulmayan atıştırmalıklarınız yanınızda olsun. Yanınızda su şişesi bulundurun. Bir seyahat yastığı ve gerektiğinde battaniye olarak kullanılabileceğiniz şeyleri yanınızda getirin. Küçük çocuklarla seyahat ediyorsanız onları meşgul etmek için kitap, oyuncak ve mobil tabletleriniz olsun.

        6- Az çantayla seyahat edin

        Havalimanlarının kaosla uğraştığı bu ortamda çok çantayla uçmak en riskli durum. Mümkünse bu dönemde kabin içine alacağınız valizle seyahat edin. Uçak altına bagaj vermemeye özen gösterin. Zira bazı meydanlarda kayıp bagaj oranı arttığı gibi bagaj tesliminde de ciddi zaman kayıpları yaşanıyor. Kabin içi bagajla seyahat ederek hem kendinizi stresten arındırmış olursunuz, hem de bu dönemde sektöre bir nebze de olsa katkı sunmuş olursunuz. Mesela THY ile Londra’ya yaptığım son seyahatimde ben kabin bagajı kullandım. Zira hiçbir şey seyahatinizi havayolunuzun bagajınızı kaybetmesinden daha fazla mahvedemez. İlla uçak altına bagaj vermeniz gerekiyorsa bu durumda gittiğiniz yerde önem arz eden eşyalarınızı her ihtimale karşı el bagajınıza sığdırmaya çalışın.

        Kısa süre önce Londra Heathrow Havalimanı’nda iş yükü o kadar korkunç hale gelmişti ki, Delta Havayolları, Londra’dan Detroit’e yolcusuz, sadece 1000 civarında kayıp bagaj taşıyarak uçtu. Ayrıca her uçuşta önemli olan, ama bu dönem daha kıymetli hale gelen bir bilgiyi daha hatırlatayım. Havalimanına gelmeden önce bavullarınızdaki geçmiş seyahatlerden kalan tüm etiketleri, barkodları sökün. Valizlerinizi teslim etmeden önce hem bir fotoğrafını çekin hem de kolay tanıyabileceğiniz bir işaret koyun, üzerinde iletişim bilgilerinizin yer aldığı etiket bulundurun. Bavulunuzu teslim ettikten sonra da üzerindeki etiketin doğru basıldığını kontrol edin.

        Yoğun dönemin en yoğun havalimanları

        Yoğun dönemin en yoğun havalimanları
        0:00 / 0:00

        Her yıl dünyanın en yoğun havalimanları nisan ayında açıklanıyor. Takip edip, sizlerle de paylaşıyorum. Ancak salgın döneminde en yoğun havalimanları listesi alt üst oldu. Bazı havalimanları uçuşa kapatıldı bazıları yarı kapasite çalıştı bazıları ise ülkemizde olduğu gibi önlemleri sıkı tutarak uçuşlara hiç ara vermedi. Gelinen noktada havacılık sektörünün 2019 rakamlarını yakalamaya başlamasıyla havalimanlarındaki en yoğunlar konsepti de normal bir hal aldı.

        Atlanta Hartsfield-Jackson Havalimanı, 2021’de yolcu sayısı bakımından dünyanın en yoğun havalimanı olarak pandemi öncesi konumunu yeniden kazanmıştı. 2020 yılında havalimanı tarihinde ilk defa ilk sırada yer alamamıştı. İstanbul Havalimanı ise salgın döneminde uluslararası yolcu bakımından en yoğun ikinci havalimanı olmuştu. Fraport-TAV’ın işlettiği Antalya Havalimanı 2021’e göre yolcu sayısında en çok artış yaşayan havalimanı olarak dikkat çekti. Bu kapsamda temmuz ayında dünyanın en yoğun havalimanları belli oldu. Atlanta Hartsfield-Jackson’un yine ilk sırada yer aldığı sıralamada, İstanbul Havalimanı bir basamak yükseldi ve dördüncü oldu.

        Havacılık istatistikleri hazırlayan OAG verilerine göre, temmuzda dünyanın en yoğun havalimanlarında geçen aya göre epeyce değişiklik oldu. Atlanta, geçen aya kıyasla yüzde 4 artışla 4,8 milyon koltukla dünyanın en yoğun havalimanı olmaya devam etti. Atlanta aynı zamanda Temmuz 2019’daki en yoğun havalimanıydı. Dubai International, geçen aya göre yüzde 28’lik bir kapasite artışı ile ilk 10’da ikinci sırada yer aldı. Dallas Fort Worth bu ay bir basamak gerileyerek üçüncü sıraya, İstanbul Havalimanı ise bir basamak yükselerek dördüncü sıraya yükseldi.

        REKLAM

        İşte dünyada temmuz ayının en yoğun havalimanları:

        1-Atlanta Hartsfield-Jackson-Koltuk sayısı: 4,783,194

        2- Dubai Havalimanı-Koltuk sayısı: 4,092,656

        3- Dallas Dallas/Fort Worth Havalimanı-Koltuk sayısı: 3,915,588

        4- İstanbul Havalimanı-Koltuk sayısı: 3,794,620

        5- Londra Heathrow-Koltuk sayısı: 3,786,717

        6- Chicago O'Hare Havalimanı-Koltuk sayısı: 3,784,326

        7- Denver Havalimanı-Koltuk sayısı: 3,748,097

        8- Tokyo Haneda Havalimanı-Koltuk sayısı: 3,686,418

        9- Los Angeles Havalimanı-Koltuk sayısı: 3,643,223

        10- Guangzhou Havalimanı-Koltuk sayısı: 3,506,371

        Avrupa’da ise yaşanan olumsuzluklar listede yeni şekillenmelere sebep oldu. Havalimanlarında personel bulamayan, havalimanlarına sınırlı sayıda yolcu kabul eden ve grev nedeniyle uçuşların aksadığı havalimanları en yoğunlar arasında birer basamak düşüş yaşadı. Uzun yıllar Avrupa’nın en yoğun havalimanı Londra Heatrow, Amsterdam Schipol, Paris Charles De Gaulle ve Frankfurt havalimanları yolcu kaybı yaşadı. Londra Heatrow listede 3,7 milyon koltukla ikinci sıraya geriledi ve liderliği az bir farkla İstanbul Havalimanı’na kaptırdı. İstanbul Havalimanı Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak önemli başarıyla imza attı. Listede İstanbul Havalimanı haziran ayında dördüncü sıradayken liderliği kaptı.

        İstanbul Havalimanı gibi önemli yükselişe imza atan bir diğer havalimanı ise Palma de Mallorca oldu. Bu havalimanı Akdeniz’in en önemli tatil beldelerinden biri olduğu için bu dönemlerde listede yer alıyor. Yaz sezonunun bitmesiyle önemli düşüş yaşayarak en yoğunlar listesinin dışında kalacak. Bunun yanı sıra listede yerini koruyan iki havalimanı dikkat çekiyor. İspanya’nın Madrid Adolfo Suarez-Barajas Havalimanı ve Barselona Havalimanı bir ay öncesine göre altıncı ve yedinci sıralarda devamlılıklarını sürdürdüler.

        REKLAM

        İşte Avrupa’da temmuz ayının en yoğun havalimanları:

        1-İstanbul Havalimanı-Koltuk Sayısı: 3,794,620

        2-Londra Heathrow-Koltuk sayısı: 3,786,717

        3-Paris Charles de Gaulle-Koltuk sayısı: 3,435,844

        4-Frankfurt Havalimanı-Koltuk sayısı: 3,283,756

        5-Amsterdam Schipol-Koltuk sayısı: 3,153,056

        6-Madrid Adolfo Suarez-Barajas-Koltuk sayısı: 2,842,670

        7-Barselona Havalimanı-Koltuk sayısı: 2,513,388

        8-Palma de Mallorca-Koltuk sayısı: 2,255,809

        9-Londra Gatwick-Koltuk sayısı: 2,187,340

        10-Münih Havalimanı-Koltuk sayısı: 2,093,231

        Diğer Yazılar