Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rekor konusunda adını duyuran maceracı Türk Ümit Sabancı bir rekor daha kırarak adını Guinness Dünya Rekorları arasına yazdırdı. Tarifeli yolcu uçaklarıyla dünyayı en kısa sürede “46 saat 23 dakikada” turlama rekoru artık ona ait.

        Rekor kırma sürecinin neredeyse her anında haberleştik. 9 Ağustos’ta başlayıp 11 Ağustos’ta biten bu rekora uçan yolculuğu merakla bekledim. Geçen ay da Farnborough Airshow için Londra’ya gittiğimde bu rekoru nasıl kıracağına dair tüm detayları bana anlatmış, heyecanını paylaşmıştı. Guinness yetkilileriyle görüşmüş, uçuş rotasını izah etmiş, bu şekilde dünya rekoru kıracağını onaylatarak hazırlıklara başlamıştı. Planladığı gibi oldu ve rekoru kırdı.

        Bu satırları yazdığımda ise Ümit Sabancı rekoru kırmanın keyfini Los Angeles’ta yaşıyordu. Uçakla dünya turu rekoru kırmak için seyahatinin başlangıç noktası Los Angeles olduğu için bitiş noktası da yine aynı şehir oldu. Ümit Sabancı ince hesaplar neticesinde tarifeli havayollarıyla dünyayı en kısa sürede nasıl turlayacağını planlayıp, rekorun sahibi oldu.

        Dünyayı en kısa sürede uçakla turlama rekoru nasıl kırıldı?

        Önceden uçuş ve meydanlarda bekleme süreleri dahil tüm anların hesabını yapan Ümit Sabancı, rekor uçuşun başlangıç noktası olarak seçtiği yer olan Los Angeles Havalimanı’na yaşamını sürdürdüğü Londra’dan geçti. Toplam 3 bacaktan oluşan uçuşun ilk bacağını Katar Havayolları ile Los Angeles - Doha (Katar) arasında gerçekleştirdi. İkinci bacak uçuşunu yine Katar Havayolları ile Doha - Brisbane (Avustralya) arasında yaptı. Son bacak olan Brisbane - Los Angeles uçuşunu Quantas Havayolları’yla yaparak rekor uçuşunu tamamlamış oldu.

        REKLAM

        Hali hazırda tarifeli havayolları ile bu rotadan daha kısa uçuş mümkün görünmüyor. Keşfeden birisi olursa ve Ümit Sabancı’dan önce davranırsa yeni rekorun sahibi olabilir. Ancak Guinnes’in koyduğu bazı önemli kriterler olması sebebiyle pek mümkün gibi görünmüyor. Detayları aşağıda göreceksiniz.

        Ümit Sabancı rekor konusunda tecrübeli bir isim. 2017 yılında 24 saatte 13 ülke gezerek Guinness Dünya Rekorları'na adını yazdırmış, ben de kendisini Airport programımda ağırlaşmıştım. Yeni bir rekoru için de 9 Ağustos’ta yola koyuldu. Uçuş planı üzerine konuştuğumuzda daha önce bunu başarmış birileri varsa onlardan daha iyi plan yaparak işe koyulmanın rekorun özünü oluşturduğunu anlatmıştı. Hatta çalışmalar yaparken bir Guinness rekorunun yanlış hesaplandığını da ispat ederek, iptal ettirdiğini söyledi.

        Ümit Sabancı artık bir rekor kırma meraklısı olmuş. Hatta eşine bile bunun hobisi olduğunu izah ederek destek istemiş. Maceracı ruhunu seyahat ve problem çözme kabiliyetiyle birleştirip rekor kırmak üzere yola koyulan bir isim.

        Gelelim Guinnes kurallarına göre rekor kırma olayına. Dünyanın etrafını çeşitli araçlarla dönmek için çeşitli rekor denemeleri ve kategorileri olduğu gibi her birinin de kendi içinde kuralları var. Guinness’in belirlediği birtakım şartları yerine getirilerek rekor kırılıyor. Seyahatin tek yönde batıya veya doğuya gerçekleşmesi gerekiyor. Ayrıca başlangıç noktasına da bütün meridyenlerin geçilerek gelinmesi gerekiyor. Toplamda yapılan uçuş mesafesinin de 37.000 km’den fazla olması lazım. En önemli husus ise herkesin bilet alabileceği tarifeli havayolları ile bu rekorun kırılması. Özel uçak veya charter seferleriyle rekor kırılması söz konusu değil. Ayrıca Guinness uçakla dünya turu rekoru için 50 saat limiti var. Yani 50 saatin altındaki her süre rekor olarak kabul ediliyor. Ümit Sabancı da çeşitli uçuş hatlarını, havayollarının seferlerini uzun süre inceleyip, üzerinde çalışarak çıkardığı uçuş planına göre 46 saatte, 3 uçak değiştirerek bu rekoru kırabileceğini keşfetmiş. Yani önce beyin terletmek gerekiyor.

        REKLAM

        Tabii önceden kâğıt üzerinde çalıştığınız, havayolu ve havalimanı yetkilileri kanalıyla detaylarını incelediğiniz dünya turu uçuşu pratiğe döküldüğünde bilinmezlikleri de içinde barındırıyor. Başlangıç noktasından yola çıkarken, aktarma yapılabilecek uçuşlar ve havalimanlarında olası gecikmeler veya problemlere de çözüm üretmek, buna göre bir de alternatif plan yapmak gerekiyor.

        Böylesine bir rekoru kırabilmek için uçuşlar arasındaki beklemek sürelerini iyi ayarlamak, makul zaman dilimi koymak en önemli ayrıntılardan birisi. Ümit Sabancı 2017 yılındaki ilk rekoru sebebiyle hesap ve planlamada uzmanlaşmış. Ama dünya turu uçuş rekoru için de iki aydan fazla araştırma yapmış. Ancak ilginç bir sürprizle de karşılaşmış. Zira Guinness Dünya Rekorları kayıtlarına göre bir İngiliz, 1980’de toplam 44 saat uçuş yaparak bu rekorun sahibi olmuş. Bu uçuşta 8 uçak ve 7 aktarma ile dünya turu rekoru kırıldığı kaydedilmiş. Dolayısıyla Ümit Sabancı yeni bir rekora imza atabilmek için 44 saatin altına inmesi gerektiğini görmüş. Ancak uzun süre araştırmasına rağmen 42 yıl önceki uçuştan yıllar sonra süreyi bir türlü 46 saatin altına düşürememiş. Günümüz imkânlarıyla süreyi aşağıya çekemeyince aklına bir kurt düşmüş. Üstelik o rekoru bu zamana kadar başkası da kıramamış. 2022 yılında 18 - 20 saat non stop uçuşlara rağmen kırılamayan bu rekorda bir problem olmalı diye düşünmüş. Hatta bu rekoru kırma konusunda çalışmaktan vazgeçmeyi bile düşünmüş. Bu rekorun nasıl kırıldığına dair sorular beynini kurcalamış ve Guinness’e mektup yazıp, 42 yıl önce kırılan bu rekorun doğruluğu konusunda endişeleri olduğunu belirtmiş. Yaklaşık iki hafta sonra Guinness ekibi bir cevap yazarak, 44 saatlik rekorun kaldırıldığını bildirmiş. Ümit Sabancı’nın rekor konusundaki başvurusunun da kabul edildiğini vurgulayarak, başlangıç olarak 50 saat süre limiti belirlendiğini iletmiş. Akabinde planladığı 46 saatlik uçuş rotasını onay için Guinness’e göndermiş. Uygunluğu onaylanmış. Ve bu rekor böyle kırılmış.

        İngiltere’de yaşayan Ümit Sabancı bir rekor kırma meraklısı olduğu için yeni plan veya onun deyimiyle bulmacasını Çin’de gerçekleştirmek istiyor. Covid-19 yasaklarının tam anlamıyla kalmasıyla birlikte dünyadaki en gelişmiş hızlı tren hatlarına sahip Çin’de hızlı trenleri kullanarak bir günde trenle yapılabilecek en uzun mesafeye seyahat etme rekorunu kırmak için çalışıyor. Bilgi topluyor. Planı şöyle; 24 saatte trenle 5.400 km yolculuk yaparak bu alanda rekorun sahibi olmak. Ben de kendisine bu ilginç yolculuğunda başarılar diliyorum. Yakında kendisini Airport’ta ağırlayıp, uçakla dünya turu rekorunun hikâyesini de ekrana getireceğim.

        Diğer Yazılar