Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son yıllarda oluşan yüksek taleple düşük bütçeli yani low-cost olarak ifade ettiğimiz havayolları hareketlendi. Ülkemizde bunun en önemli örneği Pegasus Havayolları ve Türk Hava Yolları’nın alt markası AnadoluJet olarak ön plana çıkıyor. Bu iki şirketimiz üs olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanıyorlar. Ancak Türkiye’de henüz uzaklara uygun fiyatlarla uçuran havayolu yok. Olması da zor. Çünkü ülkemizde uçuş izinleri almak, farklı coğrafyalara uçabilmek tamamen kamunun kontrolünde. Avrupa’da ise easyJet ve Ryanair uygun rakamlı uçuşlarla bayrak taşıyıcı havayollarıyla yarışıyor, hatta ciddi anlamda rekabetçi bir piyasa oluşmasını sağlıyor.

        Salgın sonrasında yolcular havayollarını sadece hızlı bir ulaşım aracı olarak görmeye başladı. Uçak içinde konfor, kaliteli uçuş, en iyi hizmet gibi kavramlar az değer görmeye başladı. Küresel ekonomik krizin de neden olduğu bu durum düşük maliyetli havayollarının önünü açtı.

        Ancak ucuz taşımacılık dünya genelinde bu hava yollarına zaman zaman şüpheyle bakılmasına sebep oluyor. Ucuz biletin kötü hizmet ve emniyet sorunu oluşturacağı düşünülüyor. Fakat gerçekler böyle değil! Düşük bütçeli havayolları da iyi hizmet ve iyi ürünler sunuyor.

        Bunun yanı sıra düşük maliyetli hava yolları dünya genelinde dar gövdeli uçaklarla operasyon yapan, daha ucuz maliyetli uçaklarla sefer düzenleyen, çalışanlarına daha az maaşlar veren hava yolları olarak da biliniyor. Ancak bazı düşük maliyetli hava yolları var ki; onların filolarında bayrak taşıyıcı olarak tabir ettiğimiz network taşıyıcılarının filolarında olmayan geniş gövdeli uçaklar bulunuyor. Bunun yanı sıra düşük bütçeli şirketler bazı bayrak taşıyıcı havayollarından daha fazla noktaya da uçabiliyorlar.

        REKLAM

        Geçtiğimiz günlerde Kuzey İrlanda Belfast merkezli yeni havayolu Fly Atlantic 2024’te transatlantik uçuşlara başlayacağını duyurdu. Şirket yolcularına merkezi Belfast’tan ABD ve Kanada’ya uçma kolaylığı sağlayacak. Bir düşük maliyetli havayolu için en zor operasyon uzun, transatlantik uçuşlar olarak bilinir. Daha öncesinde transatlantik uçuşları deneyen Norwegian, uzun rotaları kapattı. WOW Air ise 2019’da iflas etti. Bu nedenle transatlantik uçuşlar düşük maliyetli havayolları için bir risk oluşturuyor. La Compagnie ve Primera Air’de uzun rotaları başaramayan düşük bütçeli havayolları olarak biliniyor.

        Evet ülkemizde uzağa uygun rakamlarla uçan havayolu yok, hatta bazı havayollarını izin sürecinde yaşadığı zorluklara bakılırsa böyle bir ihtimalde yok, ama dünyada uzun uçuşları başarabilen ve bu hizmette en iyi operasyonu veren şirketler var. İşte uzun uçuşta en başarılı 8 düşük bütçeli havayolu:

        1-Scoot - Singapur

        Dünyanın en iyi havayolları arasında bulunan Singapure Airlines’ın düşük bütçeli havayoludur. 2012’de ilk uçuşunu gerçekleştiren havayolu Singapur merkezli olarak orta ve uzun rotalarda seferler icra ediyor. Changi Havalimanı’nı üs olarak kullanan havayolu 2017’de Singapur Airlines’ın ikinci bir düşük bütçeli markası Tigerair’ı aktif hale getirmesinden sonra daha çok business low-cost modeline geçiş sağladı. Bu geçişin ardından da uçak filolarındaki yüksek standart devreye girdi. Bir düşük maliyetli havayolundan daha fazlası oldu. 40 adet Airbus A320 ailesi uçağı ve 20 adet geniş gövde B787 Dreamliner uçağı ile ulusal bir havayolunun ulaşamayacağı filo kalitesine ve genişliğine sahip.

        2-Jetstar Airlines - Avustralya

        Dünyanın önde gelen bir diğer havayolu Avustralyalı Qantas’ın alt markası Jetstar Airlines 2003 yılında kuruldu. Qantas bu şirketi rakibi Virgin Avustralya’nın Virgin Blue isimli alt markasını kurmasının şirket için bir tehdit olarak gördüğü için gökyüzüne çıkardı. Qantas bu markasını tatil havayolu olarak konumlandırdı. Şirketin filosunda resmî sitesindeki rakamlara göre 61 adet A320 ve A321 model uçak ve 11 adet B787 Dreamliner uçağı bulunuyor. Jetstar Airlines Avustralya’yadaki yolcuların yaklaşık yüzde 10’unu taşıyor. Mealbourne Havalimanı’nı üs olarak kullanan şirket salgın sonrası yüzde 90 doluluk oranıyla uçuşlarını icra ediyor. Bu filo yapısı ve ülkeye seyahat eden yolcu sayısındaki pastadan yüzde 10’unu alması düşük maliyetli bir havayolu için önemli rakam olarak ön plana çıkıyor.

        REKLAM

        3-Westjet- Kanada

        1996’da 3 ortak tarafından kurulan Kanada merkezli havayolu düşük bütçeli şirketler arasında en önemlilerden biri. Şirket ilk olarak 3 uçak ve 220 çalışanla kuruldu. Havayolunun resmî sitesindeki filo sayısına göre şu an 163 uçağı bulunuyor. Bu uçaklar B787-8, B787-9, B737 MAX, B787 Dreamliner olarak ön plana çıkıyor.

        Özellikle Boeing uçaklarını tercih eden şirket, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Karayipler ve Avrupa’da 100'den fazla noktaya uçuyor. En önemli uçuşları Toronto ve Vancouver’dan Paris, Amsterdam, Dublin ve Londra olarak biliniyor. Bu uçuşlar uzun menzilli B787’lerle icra ediliyor. Westjet bölgesindeki birçok zorlu rakibe rağmen operasyonlarını kusursuz sürdürüyor.

        4-French bee - Fransa

        Paris Orly merkezli French bee 2016’da kuruldu. Yeni bir şirket olmasına rağmen havacılık sektöründe hep ilklere imza attı. Salgın döneminde kuyruk rüzgârı sayesinde A350-900’le 16 bin 129 km ve 16 saat 49 dakika sürede Paris’ten Papeete’ye uçarak en uzun uçuş rekorunu kırdı. Şirket bunun yanı sıra filosunda sadece A350 uçakları bulunduran ilk havayolu olma özelliğine sahip. Dünyada koltuk ve mil başına en az miktarda CO2 salınımı yapan şirket olması da bir diğer önemli özelliği. Bu kadar kısa uçuş hayatında, bu kadar önemli ilklere imza atmak kuşkusuz bir havayolunun en iyiler arasında olmasını gerektirir. Havayolu; New York, Miami, Los Angeles, Tahiti, La Reunion ve Dominik Cumhuriyeti gibi önemli tatil ve eğlence merkezlerine uzun uçuşlar icra ediyor.

        5-Air Asia X _ Malezya

        Malezya Kuala Lumpur merkezli Air Asia 1993 yılında kuruldu. 255 uçakla 165 rotaya sefer icra ediyor. Bağlı havayolları Thai Air Asia, Indonesia Air Asia, Filipinler Air Asia’nın sırasıyla Bangkok–Don Mueang, Jakarta–Soekarno-Hatta, Manila–Ninoy Aquino havalimanlarında üsleri bulunurken, kardeş havayolu Air Asia X uzun mesafeli uçuşları icra ediyor. AirAsia X; uçak görünümü, üniformalar, bilet sistemleri ve yönetim tarzlarıyla Air Asia’yla aynı sistemde yönetiliyor. Şirket Malezya’daki Kuala Lumpur Havalimanı’ndan Avustralya’daki Gold Coast Havalimanı’na ilk seferini gerçekleştirerek faaliyete başlamıştır. AirAsia X şu anda 12 Airbus A330-300 geniş gövde uçağından oluşan bir filo ile Asya, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki noktalara uçuyor.

        REKLAM

        6-ZIPAIR - Japonya

        ZIPAIR Japonya Narita merkezli düşük bütçeli bir havayolu olarak uzun uçuşlarla ön plana çıkıyor. Ülkenin ulusal bayrak taşıyıcısı Japan Airlines’ın alt markası olarak hizmet veriyor. Şiket Japan Airlines’tan kiraladığı uçaklarla uçuşlarını icra ediyor. Tokyo’dan Seul, Bangkok, Singapur, Honolulu ve Los Angeles’e sefer düzenliyor.

        Havayolunun 4 adet B787-8 model uzun menzilli uçağı bulunuyor. Japon düşük maliyetli havayolu Zipair, 5 yıl içinde filosunu 10 uçağa çıkarmayı planlıyor. Havayolu kuyruğunda olan büyük Z harfi logosunu Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Ukrayna savaşında sembol olarak kullandığı Z harfinden sonra yeşil bir geometrik desenle değiştirerek kullanması bekleniyor.

        7-LEVEL – İspanya

        LEVEL, 2017’de Barselona El Prat Havalimanı merkezli kurulan düşük maliyetli bir havayoludur. Şirket; Iberia, British Airways, Aer Lingues ve Vueling’in ana şirketi olan International Airlines Group'a (IAG) bağlıdır. Taşıyıcı, Barselona El Prat Havalimanı’ndan Boston, San Francisco, Los Angeles, New York, Santiago de Chile ve Buenos Aires’e direkt uçuşlar düzenliyor. Uçuşları filosunda bulunan 7 adet A330-200 model geniş gövde uçaklarla icra ediyor.

        8-Cebu Pasific - Filipin

        Filipinli havayolu Cebu Pasific havacılık sektörüne 1996 yılında girdi. Şirket kuruluşundan bu yana 150 milyondan fazla yolcu uçurdu. İç ve dış hat yolcu sayısına göre ülkenin en fazla yolcu taşıyan havayolu konumunda bulunuyor. Havayolunun filosunda 46 adet A320, 6 adet A330 ve bölgesel uçuşlarda kullanılan 15 adet ATR-42 model uçakları bulunuyor. 23 yaşında olan ATR-42 uçaklarından dolayı şirketin filo yaşı 10’dur. Cebu Pacific, geçtiğimiz mayıs ayında üçüncü A330 neo’yu teslim aldığında, Güneydoğu Asya’da sürdürülebilir havacılık yakıtı kullanımını operasyonlarına dahil eden ilk düşük maliyetli havayolu şirketi oldu. Manila merkezli havayolu 62 rotaya uçuş düzenliyor.

        Kötü kokan yolcuyla nasıl mücadele edilir?  

        Kötü kokan yolcuyla nasıl mücadele edilir?  
        0:00 / 0:00

        Yalnız seyahatlerinizde yanınızdaki yolcu önemlidir. Uçuşunuzun nasıl geçeceğini o belirleyebilir. Keyifli veya sıkıntılı bir yolculuk bazen yandakine bağlı olabilir. Aşırı alkollü, çok yer kaplayan, havacılık kurallarını bilmeyen, gürültü yapan ve kötü kokan yolcular bu sıkıntılı yolcu tiplerinin başında gelir. Kötü koltuk arkadaşlarından kurtulmak da tecrübesiz yolcular için zordur.

        Ayrıca kötü kokan bir yolcunun yanındaysanız haklarınız nelerdir? Koltuğunuzu değiştirebilir misiniz? Şikâyet edilen yolcu olmamak için ne yapılmalı? Uçakta neden herkes ayakkabısını çıkarabileceğini düşünüyor?

        Mesela yanınızdaki yolcu kötü kokuyorsa ne yapasınız? Bu aralar uçak içinde kötü kokan yolcular hakkında yapılan şikayetler dikkatimi çekmeye başladı.

        Kısa süre önce Türk Hava Yolları'nın İstanbul-New York uçuşunda böyle bir hadise meydana geldi. Ekonomi sınıfında seyahat eden bir kadın yolcu yanındaki yolcunun kötü koktuğunu ve o koltukta oturmak istemediğini kabin ekibini bildirdi. Uçakta sadece bir adet orta koltuk boş bulunabildi ve alternatif olarak bu koltuk gösterildi. Kadın yolcu iki erkek yolcunun ortasına oturmayı kabul etmedi. Bunun üzerine kabin ekipleri duruma yardımcı olmak için 23-24 derecedeki uçak içi sıcaklığını 21 dereceye düşürdüler. Koku biraz hafifledi. Ancak bir süre sonra kadın yolcu gelip tekrar şikâyette bulundu. Kabin amirinin yanındaki deodorantı nazik bir dille yolcuya sunmasıyla kriz çözüldü. Sizin başınıza böyle bir durum gelse ne yaparsınız? Bu hafta yanınıza oturan kötü kokulu yolcularla nasıl mücadele etmeniz gerektiğine dair 5 tüyo vereceğim.

        REKLAM
        • 1) Koridor kenarı tercih edin

        Ekonomi sınıfında uçuyorsanız ve kokuya karşı bir hassasiyetiniz varsa koridor kenarı koltuk tercih edin. Orta koltuk ise kırmızı çizginiz olsun. Eğer cam kenarında oturursanız kokan yolcudan kaçmanız mümkün olmayacaktır. Fakat koridor kenarını seçerek kötü kokan yolcudan kaçmanız mümkün. En azından ara sıra koridorda gezerek kokudan uzaklaşmış olursunuz.

        • 2) Öğütülmüş kahve isteyin

        Kabin ekibine durumu nazikçe bildirin. Yerinizi değiştirme, bir çözüm bulma imkânı yoksa öğütülmüş kahve isteyin. Öğütülmüş kahvenin iyi bir koku giderici olduğunu unutmayın. Ayrıca bazı uçaklarda koku giderici bulunur. Özellikle kabin ekibinin uçağın lavabolarında kullandığı koku gidericileri sıkıntılı durumlarda yolcuların da yardımına yetişir.

        • 3) Maske takmak önemli

        Salgınla birlikte uçuşlarda maske kuralı hayatımıza girdi. Maske takmak sıkıcı, ama faydaları da var. Bunlardan biri de yanınızda kötü kokan yolcudan biraz da olsa kurtulmanıza yardımcı olması... Yanınızdaki yolcu çok kötü kokuyorsa oturduğunuz zamanlarda maske takıp tuvalete gittiğinizde rahatlamak için çıkarabilirsiniz. Maske sayesinde kokan yolcudan biraz da olsa kurtulursunuz.

        • 4) Mutlaka kolonyanız olsun

        Uçuş esnasında yanınızda bulunduracağınız kolonya hem hijyen açısından hem de bu tür kötü koku sorunlarında size yardımcı olur. Kolonya veya benzerleri dışarıdan gelen kötü kokuları azaltır. Yolculuklarınızda mutlaka bu tarz ürünler bulundurun. Dezenfektan olarak da kötü kokularla mücadele için de işinize yarayacaktır. Kolonyanızdan yanınızdaki kötü kokan yolcuya da ikram edin. Böylece hem kokunun etkisini azaltırsınız hem de rahatsız olduğunuzu belli etmiş olursunuz.

        • 5) Kabin ekibinden yardım isteyin

        Yanınızdaki yolcunun kokusu ile uçuşu tamamlayamayacağınızı anladığınızda son çare olarak kabin ekiplerine ricada bulunabilirsiniz. Ekiplere uçağın boş olan herhangi bir koltuğuna geçmek istediğinizi söylemeniz gerekir. Ancak kabin ekiplerine bunun sebebini belirtirseniz onlar size daha fazla yardımcı olacaktır. Kabin ekibine bu durumu söylerken kötü kokan yolcunun yanında söylememeye gayret edin. Tuvalete kalkın ve koridorda gördüğünüz ekiplerden herhangi birine durumu iletin. Bu durumda uçağın boş olması tek kurtuluşunuz olacaktır.

        REKLAM

        Havayolları kötü kokuluları uçuşa almayabilir

        Çoğu havayolunun taşıma sözleşmesinde diğer yolcuları kokusuyla rahatsız edenleri uçuşa almayabileceği yer alır. Mesela ABD Federal Havacılık Dairesi FAA’ya göre diğer yolcuların güvenliği ve sağlığı bir yolcunun kötü kokusundan etkileniyorsa ilgili kişi uçağa alınmayabilir. Biletiniz olması her şartta o havayolunun sizi taşıyacağı anlamına gelmiyor. Havayolu ile yolcu arasında taşıma sözleşmesi bilet alırken devreye girer. Bilet satın alındığında bu sözleşme şartlarını okuyun veya okumayın yolcu tarafından kabul edilmiş olur. Kötü kokmak gibi bir hadise söz konusu olduğunda havayolu sizi uçurmayabilir. Ancak yolcunun rahatsızlığı sebebiyle koku söz konusu olunca başka prosedürler devreye giriyor.

        Kabin personeli koku için ne yapabilir?

        Kokulu yolcunun uçuştan önce tespit edilmesi kabin personeli için daha avantajlı bir durum. Uçaktan çıkarabilir, uçuşuna engel olabilir. Ancak uçuşa geçildiğinde kokan bir yolcu için yapılan şikayetler işi zorlaştırır. Çünkü kabin ekibi havada uğraşmak, mücadele etmek istemez. Dolayısıyla kokan bir yolcu varsa uçağınız kalkmadan önce şikayetinizi yapıp, çözüm arayın. Kokan bir yolcunun yanında olduğunuz zaman durumu fark ettirmeden kabin ekibine bildirin. Şikâyetin kaynağı olduğunu belli etmeyin.

        Uçakta kokunun kaynağı olmayın!

        Uçakta kokunun bir numaralı kaynağı ayaklar. Ayakkabıların çıkarılması en önemli meseledir. Uçakta ayakkabı çıkarmak da bir hak değildir. First ve business class’ta verilen kişisel seyahat bakım çantası (amenity kit) içinde yer alan çoraplar, ayakkabısını çıkaran yolcunun ayağının kokmasını engellemek içindir. Eğer ayakkabılarınız kokuyorsa ve uçakta da ayakkabılarınızı çıkarıyorsanız bazı basit önlemleri alın. Mesela uçuşa terlikle gidin. İlla ayakkabınızla uçuşa gidecekseniz ve uçuş esnasında da çıkaracaksanız bir gece veya uçuştan 7-8 saat önce ayakkabılarınızın içine koku giderici özelliği olan kullanılmış yeşil çay poşetleri, limon kabuğu, kabartma tozu veya kokulu yağlar koyun.

        REKLAM

        Uçuştan önce kuru fasulye yemeyin. Ancak THY uçaklarında ve lounge’larda Turkish Do&Co’nun ikram ettiği kuru fasulyenin gaz yapmaması için gerekli tedbirlerin alındığını hatırlatayım. Uçuştan önce yiyeceğiniz kuru fasulye ve bazı sebzeler uçakta artan kabin basıncı nedeniyle vücutta daha gazlı hale gelir. Bağırsak yolundaki gazın etkili bir şekilde genişlemesi ise rahatsız edici şişkinliğe neden olur. Bu sebeple uçuşlarda bol su içmek ve gaza neden olabilecek yiyeceklerden kaçınmak gerekir.

        Kokunun kaynağı olmamak için şunları yanınızda bulundurun

        Vücut mendilleri,

        Küçük terlemeyi önleyici veya deodorant,

        Kolonya, parfüm veya tıraş losyonu,

        Diş fırçası ve macunu,

        Dezenfektan jeli veya mendili,

        Yedek çorap.

        Dünyanın ilk 6'ncı nesil savaş uçağı B-21 Raider'ın özellikleri!

        Dünyanın ilk 6'ncı nesil savaş uçağı B-21 Raider'ın özellikleri!
        0:00 / 0:00

        Northrop Grumman ve ABD Hava Kuvvetleri dünyanın ilk altıncı nesil uçağı olarak tanımladıkları B-21 Raider (Akıncı) ile adeta gösteri yaptılar. İnsanlı ve insansız uçuşlar yapabilme kabiliyeti 6’ncı nesil uçakların en önemli özelliklerinden birisi olduğu için B-21 Raider’ın çok yönlü kullanım ve karmaşık görevleri yerine getirmek üzere tasarlandığı belirtiliyor. Aynı zamanda da havadaki nükleer güç olacak.

        Aslında dünya B-21 Raider ile teknolojide yeni bir çağa da geçmiş oluyor. İnsanlı savaş uçakları F-35 ile zirve yaparken, silahlı insansız hava araçları da ulaştıkları başarılarla savaşlarda oyun değiştirici oldular. B-21 veya diğer 6’ncı nesil uçaklar ise insanlı ve insansız uçakların karışımı olacak. Havada liderlik, komuta gücü de 6’ncı nesillerde olacak.

        Northrop Grumman B-21 Raider’ı ABD hava gücünün en önemli yapı taşı olmak üzere geliştirilmiş. Gelişmiş veri, sensör, silah entegrasyonu, yeni yetenekler ve değişimlere uyum sağlayacak esneklik yapısıyla lider bir hava aracı olacak. Ayrıca elbette altıncı nesillerin yine en önemli özelliği ve yeteneği olan gizlilik de en gelişmiş haliyle bu modeli farklı kılacak.

        B-21 bombardıman uçağı tahmin edileceği üzere aynı zamanda uçan bir bilgisayar, yapay zekâ küpü, veri deposu, elektronik karıştırma ve aynı zamanda bir komuta merkezi olarak ağ oluşturma yeteneğine sahip olacak. Dijital bir ekosistem tarafından desteklenen B-21 hizmette olduğu sürece yeni yeteneklerle donatılabilecek.

        ABD’nin güvenliği için tasarlandı

        B-21 Raider, ABD Hava Kuvvetlerinin yaşlanan bombardıman uçağı filosunun yerini alması için geliştirilen yüksek teknoloji hayalet bombardıman uçağıdır. Uzun menzilli, dayanıklı, konvansiyonel ve nükleer mühimmatın bir karışımını taşıyabilecek.

        ABD’nin halihazırdaki bombardıman kuvvetlerinin sadece yüzde 10’u, gelişmiş düşman hava savunmasını delme yeteneğine sahip. Yeni bir bombardıman uçağı, potansiyel düşmanları caydırmak, müttefiklere güven vermek ve ABD güvenliğini yüksek seviyede tutmak için önemli.

        100 Adet ABD için üretilecek

        ABD Hava Kuvvetleri B-21’den en az 100 uçak almayı planlıyor. Ama bu rakamın 200’e çıkabileceğine dair beklentiler var. Programın gizliliği nedeniyle fazla detay açıklanmıyor. Northrop Grumman, gizli, uzun menzilli taarruz uçağını geliştiren, yapan ve modernize eden dünyadaki tek şirket durumunda. B-2 Spirit hayalet bombardıman uçağı, beşinci nesil müşterek savaş uçağı F-35, X-47B ve Global Hawk gibi en gelişmiş insanlı ve insansız hava araçlarında imzası bulunuyor.

        İlk uçuş 2023’te

        Northrop Grumman, B-21 Raider’ı Hava Kuvvetleri ile ortaklaşa Palmdale, California tesisinde görücüye çıkardıktan sonra gözler 2023’te yapılacağı açıklanan ilk uçuşa çevrildi.

        B-21 Raider hakkında 5 önemli detay

        • 1- Altıncı Nesil: Yeni nesil gizlilik teknolojisi, gelişmiş ağ oluşturma yetenekleri ve açık sistem mimarisi ile geliştirilen B-21, üst düzey tehdit ortamı için optimize edilmiş, görev durumuna göre insanlı ve insansız olarak uçuş yapabilecek. İş başında hava filosunun komuta merkezi olacak.
        • 2- Çok Yönlü ve Gizli: ABD hava gücünün önümüzdeki yıllarda bel kemiği olacak. B-21, veriler, sensörler ve gelişmiş silahlarla yeni, farklı bir yetenek ve esneklik sunacak. Konvansiyonel ve nükleer yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Çok çeşitli savunma sistemleri ve doğrudan saldırı yeteneği ile gökyüzündeki en etkili uçaklardan biri olacak. B-21 Raider, dünyanın herhangi bir yerindeki hedefi kontrol altında tutabilecek. Görünmezlik özelliği, gelişmiş uzun menzilli hassas vuruş yeteneklerine ek olarak, geniş bir sistemiyle de istihbarat sağlayacak. Gözetleme, keşif, elektronik saldırı ve çok alanlı ağ oluşturma yetenekleri olacak.
        • 3- Dijital Bombacı: B-21 aynı zamanda dijital bir bombardıman uçağı olacak. B-21 Raider, Northrop Grumman’ın California, Palmdale’deki fabrikasında son montaj ve test aşamaları bulunuyor, ama en önemlilerinden birisi olarak dijital tarafı ve yazılımları dikkat çekiyor.
        • 4- Bulut Teknolojisi: Northrop Grumman ve Hava Kuvvetleri , B-21 yer sistemleri verilerinin bir bulut ortamında tutacak. Güçlü bulut tabanlı dijital altyapı sayesinde daha düşük maliyetli bakım yapılabilecek.
        • 5- Açık Mimari: Gelişen tehditler ve yeni oluşumlar karşısında B-21 sürekli kendini yenileyebilecek. Bu amaca uygun tasarlanmış ve önceki nesil uçaklar gibi blok yükseltmeleri yaşamayacak. Açık mimariyle inşa edilmiş olması yeni teknolojilere, yeteneklere, silahlara, çevik yazılım yükseltmeleri ve donanım esnekliğine imkan sağlıyor. Böylece B-21 Raider yıllar boyunca sürekli olarak gelişmeler karşısında yenilenmiş olacak.

        Diğer Yazılar