Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun. Atatürk’ün kurucu vizyonuyla TBMM’nin açılışını kutlayan 23 Nisan Cumhuriyetimizin kuruluşu esnasında savaştan dolayı yetim ve öksüz kalan çocukları hatırlamak ve onları da sisteme dahil etmek için 1929 yılında Çocuk Bayramı ilan edilmişti.

        Böyle özel ve çocuklara adanmış bir günde ülkemizde zor koşullarda hayata tutunmaya çalışan ve kendi ülkelerindeki iç savaş nedeniyle göçe zorlanan mülteci çocuklara dikkat çekmek istedim. Sevgili üniversitem İzmir Ekonomi Üniversitesi geçtiğimiz günlerde bu mağdur çocukların maruz kaldıkları nefret söylemine karşı “Çocuk Gibi Bak” isimli bir öğrenci projesi başlattı. İletişim Fakültesinin farklı bölümlerinden 18 kişilik bir ekip bu sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde özellikle sosyal medyayı kullanarak mülteci çocuklarla ilgili farkındalık ve empati sağlayan aktiviteler planladı.

        İletişim Fakültesi’nin proje için yaptığı ön araştırmada en çok okunan iki ulusal gazetede yer alan Suriyeli çocuklar hakkında çıkan 400 haberin içeriği incelendiğinde sadece 239’unun olumlu olduğu ortaya çıkmış.

        Olumsuz haberler ise dilencilik, başıboş çocuklar, çocuk suçları gibi konulara ağırlık vererek çocuklara karşı olumsuz bakış açısını toplumda iyice yaygınlaştırmaktaymış.

        Yine aynı araştırmada “Suriyeli çocuklar” anahtar kelimesiyle incelenen 1822 tweet arasında herhangi bir olumlu paylaşıma rastlanmamış. İzmir’in farklı üniversitelerinde bulunan 60 öğrenciye yöneltilen “Suriyeli denilince aklınıza ne geliyor?” sorusuna da benzeri şekilde olumsuz yanıtlar gelmiş. Genelde “dilenci, evsiz, yoksul ve kirli” yanıtları verilirken mülteci çocuklara karşı çok az sempati duyulduğu açık bir şekilde ifade edilmiş. Uzun lafın kısası, suçsuz, evlerinden, okullarından ve ailelerinden zorla kopartılan bu çocuklara karşı toplum olarak önyargılıyız.

        FOTOĞRAFÇILIK ATÖLYESİ

        Projeyle ilgili beni en çok etkileyen gelişmelerden biri görev alan öğrencilerin mülteci çocuklarla zaman geçirdikçe bu etkileşimlerin kendilerini de dönüştüren bir deneyim haline gelmesi. İlerleyen günlerde bir fotoğrafçılık atölyesi ve sokak oyunları şenliği de düşünülen etkinlikler arasında.

        Öğrencilerin kendi önyargılarının kırılması, her toplumun sağlıklı bir şekilde işlemesi için gereken bireyler arası dayanışma da projenin ilk başarılarından. Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre son 5 yılda çocuk mülteci sayısı yüzde 80 artmış. Dünya nüfusunun üçte birini oluşturan çocuklar mültecilerin yüzde 51’ini oluşturmakta. Bu rakamları basit bir şekilde ifade etmek gerekirse dünyadaki her 200 çocuktan biri mülteci.

        23 Nisan Bayramı savaş yüzünden yetim ve öksüz kalan çocuklara armağan edildiğine göre, günümüzde farklı savaşlardan etkilenerek ülkemizde hayata tutunmaya çalışan çocuklara karşı tutumlarımızı ve önyargılarımızı tekrar değerlendirelim ve hep birlikte “çocuk gibi bakalım”.

        Diğer Yazılar