Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        “Kraliçe Elizabeth’le karşılıklı el sallamışlığımız var” cümlesini buraya yazarken bile içimden kendi kendime “Hadi oradan” diyorum. Ama kendimi bile inandırmakta zorlandığım bu cümle yüzde 100 doğru!

        20 yıl önce hayatımda çıktığım en uzun yolculuğun sonunda daha önce adını bile duymadığım küçük bir İngiliz şehrinde buldum kendimi. Ne dilini ne yolunu bildiğim bu şehirde, Aylesbury’de, ünlü bir pizza restoranı zincirinin mutfağında İngilizce konuşamıyordum ama ‘perfect’ bulaşık yıkıyordum. İşe başladığımın ikinci ya da üçüncü haftası restoranın önündeki cadde Birleşik Krallık bayraklarıyla süslendi. İşe gelirken daha önce hiç görmediğim kalabalıktı kaldırımlar. Restoranın müdürü Rod’un bana söylediklerinden tek anladığım ‘Queen’ kelimesiydi. Birkaç saat sonra Innes beni mutfaktan dışarı çağırdı. Rod, Innes, garson Paul, Kate, şef Hakim ve ben restoranın camından caddeden geçen atlı muhafızları izlerken. Bana tamamen şeffaf gibi gelen arabasının içinde, tahttaki 50. yılı nedeniyle ülkede tura çıkan, Kraliçe II. Elizabeth’i gördüm. Başında kırmızı bir şapka, kaldırımda ellerinde bayraklarıyla kendisine tezahürat yapan, İngilizleri o meşhur el sallama hareketiyle selamlıyordu. Tam restoranın önünden geçerken hayat bir an yavaşlatılmış çekimde akmaya başladı. Kraliçe birkaç metre ötemden geçip el sallarken ben, altımdaki pötikareli pantolon ve ‘Daltonlar’ın tişörtünü andıran enine mavi-beyaz kalın çizgili tişörtüme bakıp “Kraliçe’nin karşısına da böyle çıkmasaydım” keşke diye düşünüyordum.

        Dün Kraliçe II. Elizabeth’in öldüğü haberini aldığımda o birkaç saniyeyi düşündüm... Ve hala kendimi bu ‘gerçek üstü’ anı yaşadığıma inandıramadım: “Ben ve Kraliçe ne alaka!”

        REKLAM

        “TANRI MERHAMETLİ KRALI KORUSUN”

        Şu anda İngiltere’de yaşayanların 60 milyondan fazlası hayatları boyunca tahtta Kraliçe II. Elizabeth’ten başkasını görmemiş. Adına kimisinde ona faşist, kimisinde parazit kimisinde ise ‘iyi bir kız’ denilen şarkılar yapılmış. Filmleri çekilmiş. Netflix’teki ‘Crown’ dizisi halen tüm dünyada ilgiyle izleniyor, yeni sezonları merakla bekleniyor.

        Bu sabah itibarıyla tüm İngiltere, ‘Kraliçe’siz bir hayatın nasıl olacağını konuşuyor. Ulusal marştaki ‘God save the Queen’ (Tanrı Kraliçe’yi korusun) dizesi şimdiden ‘God save our gracious King’ (Tanrı merhametli Kralımızı korusun) oldu bile.

        Paraların üzerindeki resimler değişecek yavaş yavaş... Meşhur ‘kırmızı posta kutuları’nın üzerindeki ‘ER’ (Elizabeth Regina-Kraliçe Elizabeth) harfleri bir süre sonra ‘CR’ (Charles Rex-Kral Charles) olacak.

        007 James Bond ‘hayatında ilk kez’ ‘Kraliçe’nin değil ‘Kral’ın hizmetinde olacak.

        Pasaportlarda artık Kraliçe’nin adı değil Kral’ın adı olacak. Pasaport bürosu ‘Her Majesty’s’ değil ‘His Majesty’s’in bürosu bundan böyle...

        Posta pullarından polislerin şapkasındaki sembollere kadar bir dolu simge ‘Kraliçe’den ‘Kral’a dönecek.

        Kraliçe II: Elizabeth 1956 yılında annesiyle Corgi'lerini gezintiye çıkarmış.
        Kraliçe II: Elizabeth 1956 yılında annesiyle Corgi'lerini gezintiye çıkarmış.

        İLK CORGI’Sİ 18. YAŞ DOĞUMGÜNÜ HEDİYESİ

        Murat Bardakçı dün akşam Habertürk TV’de gelecek yüzyılda İngiltere’de bir ‘Kraliçe’nin tahta geçmesinin çok zor olduğunu söylüyordu, Kraliyet Ailesi’nde taht sırasını anlatırken.

        Birleşik Krallık’ı nasıl tutkal gibi bir arada tuttuğu, Kral III. Charles’ın bunun başarıp başaramayacağı konuşuluyor şimdiden...

        Kız kardeşinden oğluna, gelininden kocasına ailenin karıştığı onlarca skandalı ustaca yöneten, özellikle son yıllarda İngiliz halkı nezdinden sempatisini arttıran Elizabeth artık yok!

        Herkes şimdi ne olacak diye merak ediyor... Kraliçesiz ülke ne olacak, aile ne olacak, tacı ne olacak, şapkaları, çantaları, broşları ne olacak?

        Bense çok sevdiği ‘corgi’ cinsi köpekleri ne olacak diye merak ediyorum...

        Öyle ya 4 çocuğu, 8 torunu, 12 torununun çocuğu olan Kraliçe II. Elizabeth çok sevdiği köpekleri için “Benim Corgi ailem” diyordu.

        Kraliçe geride 4 köpeğini bıraktı... Candy ve Muick adlı 2 Corgi, Sandy adlı bir Corgi-Dachschund kırması ve çok değil Ocak 2022’de aileye katılan Lissy adlı Cocker Spaniel...

        Aslında ‘Corgi’lerin Kraliyet Ailesi’ni girişleri 1933 yılında olsa da Kraliçe Elizabeth’in ‘Corgi Ailesi’nin ilk üyesi, 1944’te, 18. yaş günü için hediye edilen Susan oldu. Kraliçe, Susan’ı o kadar çok seviyordu ki evlendiğinde balayına onu da götürdü.

        Kraliçe, 2016 yılında Corgileri'yle Vanity Fair dergisi için ünlü fotoğrafçı Annie Leibovitz'e poz vermişti.
        Kraliçe, 2016 yılında Corgileri'yle Vanity Fair dergisi için ünlü fotoğrafçı Annie Leibovitz'e poz vermişti.
        REKLAM

        KRALİÇE'NİN İLK VE DE SON AŞKLARI OLDULAR

        ‘Kraliçe’nin tahttaki 73 yıllı boyunca Susan’dan türeyen 30 Corgi’si oldu. 'Enerjileri' nedeniyle çok sevdiği söylenen Corgi’leri birçok fotoğrafta hep Kraliçe’nin yanında kadrajda yer aldı.

        Nisan 2018’de hayatını kaybeden Willow, Susan’ın soyundan gelen son Corgi’si oldu Kraliçe’nin. Bir süre sonra sahibi hayatını kaybettiği için sahiplendiği Whisper adlı Corgi de ölünce Kraliçe 78 yıl aradan sonra ilk kez Corgi’siz kaldı. Arkasında genç bir köpek bırakmaması için yeni ‘yavru’ Corgi almaması tavsiyesine uyacaktı ancak araya pandemi girdi. 2021’de York Dükü, Kraliçe’ye bir Corgi bir de dorgi yavrusu hediye etti. Ancak dorgi Fergus 5 ay sonra ölünce çok üzülen Kraliçe’ye bu kez 95. yaş günü için bir yavru Corgi, Sandy, daha geldi.

        Şimdi birçok insan Kraliçe’nin ardından geride kalan Corgi’lerine ne olacağını düşünüyor. “Kraliçe hayvanları çok seviyordu özellikle köpeklere tapıyordu. Onlar, O’nun ilk aşklarıydı ve son aşkları da oldu” diyen Kraliyet biyografi yazarı Ingrid Seward, köpekleri akıbeti için Newsweek’e açıklamalarda bulunmuş. Kraliyet Ailesi’nden resmi bir açıklama gelmemiş olsa da Seward, Kraliçe’nin geride kalan Corgi’lerine Prens Andrew’un bakabileceğini belirtiyor: “Çünkü onları Kraliçe’ye Andrew hediye etmişti.”

        Dün sosyal medyada Corgiler ne olacak diye atılan tivitin haddi hesabı yok!

        Kraliçe'nin ölümü, dünyanın dörtbir yanında farklı yankılandı. Ondan nefret edenler var, çok sevenler var. 'Kraliyet' adını duymak bile istemeyenler ya da 'Tanrı Kraliçe'yi korusun' diye dua edip Buckhingam Sarayı'nın önüne çiçekler bırakan, mum yakanlar var. Kraliyet Ailesi'nin İngiltere halkına maliyetini hesaplayıp "Kişi başı 1 pound'un üzerinde yıllık 100 milyon pound yük" diyenler de var turizm üzerinden yılda 20 milyar pound getiriyorlar diyenler de... İngiltere'de doktora yapan bir arkadaşıma üniversiteden mail yollamışlar bugün, "Yaşananlardan çok etkilendiyseniz mental sağlık ekibimiz her zaman desteğe hazır" diyorlarmış.

        Hayatı boyunca topu topu birkaç saniye 'el sallaştığım' Kraliçe'nin Corgiler'i için 3 bin kilometre mesafede oturmuş ben bile dertleniyorsam üniversitenin yardım teklifi az bile olmuş!

        Diğer Yazılar