Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Gündelik yaşamımız bir yıldır virüs nedeniyle perişan.

        Müslümanlar için çok önemli olan Ramazan ayı, ikinci kere yine virüs yüzünden tatsız tuzsuz geçiyor.

        Öyle gözüküyor ki Ramazan Bayramı da yine kısıtlar, yasaklar ve kaygılarla geçecek.

        61 Bini geçen vaka sayısı yüzünden dünyada artık en riskli ülkelerden biriyiz.

        Bu sorunu, önlemlerle çözemeyeceğimiz artık kesinleşti. Aşı olmadan bu illetten kurtulamayacağız.

        RAMAZANDA BU KONULARA DİKKAT

        Hiç olmazsa bu Ramazan ayında, bu Pandemi ortamında dikkat etmemiz gereken birkaç konuyu yazmak istedim.

        1. Bir yandan hastalıklar, ölümler, ağır vakalar, bir yandan daraltılmış hayat şartlarımız yüzünden psikolojimiz iyice bozuldu. Bir de siyasi, ideolojik ve politik tartışmaları abartarak daha fazla psikolojimizi bozmayalım.

        2. Siyasi liderlerimiz tabanlarına, taraftarlarına, sevenlerine çağrı yapsın. Hiç olmazsa bu Ramazan diğer partilere asgari saygı gösterelim, kötü sözden kaçınalım.

        3. Her gün bir yakımızın hastalık ya da ölüm haberini alıyoruz. Bir çoğuyla helalleşemeden göçüyorlar bu dünyadan. En azından bu Ramazan küs olduğumuz, kalbini kırdığımız insanları arayıp helallik alalım, gönüllerini kazanalım. Bu kısa hayat insan kalbini kırmaya değmez.

        4. On binlerce insan işsiz, geçim sıkıntısı had safhada, binlerce aile Ramazan’da ekonomik zorluk çekiyor. Karınca kararınca onlara yardım eli uzatalım. Yalnız reklamını yapmayalım, sağ elin verdiğini sol el bilmesin.

        REKLAM

        5. Zengin iftar sofralarına oturmayalım sakın. Bilin ki binlerce insan o sofralara oturamıyor bugün. Ramazan, kanaatkar olmayı, aç yatan komşuyu, fakir insanı almayı öğütler bize. Bunu ihmal etmeyelim.

        6. Ramazan nedeniyle gittiğiniz camilerden selfiler çekip, paylaşmayın. İbadete gittiyseniz bunu gösterişe dönüştürmeyin. Camiye turistik geziye gittiyseniz bunu ibadet ediyormuş gibi sunmayın.

        7. Ramazan’da oruç tutan insanlara saygılı olun. Karşısında yemek yemeyin, bir şey içmeyin. Bunu, inancını yaşayan bir insana saygı olduğu için yapmayın.

        8. Oruç tutmayan insanlara müdahale etmeyin. İbadet Allah ile kul arasında olan bir ilişkidir. Kimse bu ilişkinin arasına giremez, sorgulayamaz.

        9. Ramazan’da kendinize vakit ayırın. İçe dönün. Muhasebe yapın. Hatalarınızı, yanlışlarınızı gözden geçirin. Bunları düzeltmenin yolunu bulun.

        10. Her gün birkaç değer verdiğiniz insanı arayın, halini sorun, sohbet edin. Onlara kıymet verdiğinizi gösterin.

        Diğer Yazılar