Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İç ve dış siyasette ilginç çelişkiler içerisinde süren bir hayat var.

        Bazen bunları anlamak ve bir yere oturtmak çok zor oluyor.

        Şahsen bu çelişkileri izleyip, buradan doğan garip enerjiyi ve körelmeyi tespit etmeye çalışıyorum.

        Kısa kısa yazayım belki sizin de dikkatinizi çeker bundan sonra.

        ...

        ABD, Ukrayna’da Rus işgalinin sona ermesi için tüm Avrupa’yı domine ediyor, yaptırım üstüne yaptırım açıklıyor. Her gün Avrupalı bir liderle görüşüyor Biden. Gelin görün ki, Türkiye’nin başarılı diplomasisi ve İstanbul’da yapılan epey yol kat etmiş ateşkes görüşmesine tek kelimeyle destek vermiyor.

        Biden yönetimi hala Türkiye’ye mesafeli. Oysa Rusya'ya karşı en çok Türkiye'ye ihtiyacı var, bunu bir türlü anlamıyor.

        Avrupa, Ukrayna krizinde Türkiye’nin oynadığı rolü alkışlıyor. NATO içinde ne kadar önemli olduğunu söylüyor. Ziyaret üstüne ziyaret yapıyor ülkemize. Ancak aynı ülkeler savunma sanayinde hala bize ambargo uyguluyor, AB müzakerelerini devam ettirmiyor, ticaret ve vize konularında verdiği sözleri tutmuyor. Garip çelişkiler içinde devlet başkanları Ankara’yı ziyaret etmekten de vazgeçmiyor.

        Avrupa, Rusya’nın Ukrayna’da saplandığı bataklıkta debelenip güç kaybetmesinden son derece memnun. ABD ise bu savaşın daha uzun sürmesi için elinden geleni yapıyor. Ama bir yandan Ukrayna için ellerinden gelen her şey yaptıklarını söylüyorlar.

        Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy de bu çelişkiyi bir türlü görüp pozisyon almıyor. Ölen Ukraynalı, yıkılan Ukrayna olmaya devam ediyor.

        Hükümet, Ukrayna-Rusya savaşında diplomasi başarısına her gün yenisini ekliyor. Son ateşkes görüşmeleri savaşın bitmesi için önemli ilerleme olarak kayıtlara geçti. Lakin Hükümet buradaki devlet aklını, stratejik davranışı, bütüncül iletişimi hala iç siyasete yansıtamıyor. Dışarıda bu kadar başarılı içeride neden bu dağınıklık var, bu çelişkiyi bir türlü görmüyor AK Parti.

        İktidar çevresi ülkede yaşayan insanların % 70-80’nin ekonominin kötü yönetildiğine inandıklarını bir türlü kabul etmek istemiyor. Bu oran kendi tabanının da durumdan memnun olmadığını gösteriyor. Memnuniyetsizliği dış politikadaki başarılarla gidereceğini düşünen yöneticiler var. Oysa ekonominin reel yönetimi de, iletişim biçimi de halen en ciddi sorun olarak devam ediyor ama buna gerekli müdahaleyi yapamıyor bir türlü.

        6 Muhalefet lideri geçtiğimiz Pazar günü bir araya geldi. Kutuplaşma ve siyasi gerilimlerin bitirilmesi için olumlu bir adım.

        Ancak yol haritası, ilkeler metni, Cumhurbaşkanı adayının belirlenme şekli, parlamenter sisteme geçiş mekanizması gibi birçok hayati konu önümüzdeki günlerde açıklanacak.

        Muhalefet seçimlere az bir zaman kalmasına rağmen bir türlü yavaş hareket ettiğini fark etmiyor. Ayrıca tabanlarındaki farklı talepleri de dikkate almıyor. Bu çelişkili hal ile ezber söylemlerle iktidarın ne kadar kötü olduğunu anlatmaya devam ediyor. Bu çelişki yüzünden siyasetin tıkandığını da görmüyor.

        Diğer Yazılar