Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Artvin’de yol kenarına kurduğu tezgahta yöresel ürünler satan bir vatandaşla sobanın başına konuşuyoruz. Bir yandan kestane pişiriyor, bir yandan da bana siyasi analizler yapıyordu:

        “Burada CHP’li belediye var. Fakat gördüğüm o ki bu gidişle Cumhurbaşkanlığını Erdoğan yine alacak. Muhalefet bir türlü toparlanamadı. Fakat parlamentoda muhalefete oy vereceğiz.”

        Antalya’da uzun yıllar AK Parti’de görev almış ancak sonra siyasetten ayrılmış bir restoran sahibi, dalından topladığı mandalinaları ikram ederken dert yanıyor:

        “Burada yaptığı hatalardan dolayı milletvekilliğinin çoğunu kaybetti AK Parti. Ancak bundan ders çıkarttığını söyleyemem. Hala benzer hatalar yapıyor teşkilat. Reis bu sefer seçilir bana bana göre. Ancak mevcut vekillerin bir kısmını kaybedecek.”

        ORTAK BİR KANAAT OLUŞTU SANKİ

        İstanbul’da aynı gün konuştuğum Üsküdarlı esnaf da, lüks bir alışveriş merkezinde karşılaştığım muhalefet çevresinden avukat da, Ankara’da görev yapan gazeteci arkadaşım da hep aynı şeyi söylüyor: Cumhurbaşkanlığını Erdoğan yine alır ama parlamentoda büyük kayıp verecek iktidar partileri.

        Son 20 günde gittiğim Rize, Trabzon, Artvin, Sakarya, İzmir, Antalya, Ankara’da yüz yüze görüştüğüm onlarca kişiden aynı şeyleri duydum.

        REKLAM

        Bir anket değil benimki tabii. Ancak gelen onlarca mail, yüzlerce sosyal medya mesajı, yolda tanıyıp durduranlar… Sanki anlaşmışlar gibi aynı cümleleri kuruyorlar.

        Belki ortak Whatsapp gruplarında aynı şeyi konuştular diyeceğim ama çok farklı şehirlerde, çok farklı gelir gruplarından, mesleklerden insanların bir araya gelmesi imkansız.

        LOKAL KÖRLÜK YAŞAYANLAR YANILACAK

        Bu ihtimali güçlendiren önemli bulgularımdan birinin AK Parti’ye oy vermiş ama gidişattan şikayetçi olan insanların da aynı cümleyi kurmaları oldu.

        Bu kanaatlerimi saha araştırmasına güvendiğim anket firmalarının sahipleriyle de paylaşıyorum. Genel olarak benzer bir durum gördüklerini söylüyorlar.

        Aslında siz de birkaç çarşı pazar dolaşsanız ve bu kanaati sorsanız benzer yanıtlar alabilirsiniz.

        Ancak “lokal körlük sendromu” yaşayanlar, etrafında konuşulanlara bakıp, kesin olarak Erdoğan’ın ve AK Parti’nin kazanacağını ya da kesin olarak Erdoğan’ın ve AK Parti’nin kaybedeceğini söyleyebilirler.

        Ben o kanaatte değilim.

        SEÇMEN DENGE KURMAYI SEVER

        Türkiye’de seçmenin sıkıntılı zamanlarda olağanüstü bir denge kurma yeteneğinin olduğunu unutmayalım.

        Eskiden belediye seçimlerinde bunu yapardı. Başkanı bir partiden seçer ama iktidara sarı kart göstermek için İl Genel Meclisi’nde başka partilere oy verirdi.

        Cumhurbaşkanlığı ve parlamento arasında kuracağı dengede de bunu yapabilir.

        MUHALEFET VE İKTİDARIN KENDİLERİNE SORACAĞI SORULAR

        Burada muhalefetin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekir:

        REKLAM

        Ülkede % 85 enflasyon varken, nasıl olur da iktidar partisinin oyları artar, muhalefet partilerinin düşer?

        Bunun açıklaması şudur: Millet muhalefetin tutumundan, politikalarından ve kargaşa halindeki görünümünden rahatsız. O nedenle devleti onlara teslim etmiyor.

        AK Parti’nin de şunu düşünmesi gerek:

        Millet neden parlamentoda AK Parti’ye bir ders vermek istiyor? Nerede hata yaptı? Ne yanlışı var? Sorun nerede?

        Dediğim gibi 1 Aralık 2022 itibariyle sahadaki durum budur.

        Önümüzdeki aylarda nasıl değişir bilemem.

        Seçim yaklaştıkça daha sık sahada olmaya ve milletin nabzını tutmaya devam edeceğim. O zaman değişen durumu yazarım.

        Diğer Yazılar