Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Her ne kadar önceden adayımızı belirleme çalışmaları yapıyoruz deseler de, son açıklamayla HDP birden tüm dikkatleri üzerlerine çekti.

        Şaşırdık mı? Şahsen şaşırdım.

        O yüzden bu hamlenin arka planını anlamak için gün boyu konuyu bilenlerle konuştum durdum.

        Buna HDP içinden bazı isimler de dahil.

        KARAR HERKESİ ŞAŞIRTTI

        CHP bu hamleyi anlamaya çalışıyor. Çünkü Kürt seçmen için epey planları vardı ve yatırım da yapmışlardı.

        6’lı masanın bazı üyeleri, “İyi oldu, artık rahat ederiz” modunda.

        HDP içinde bazılarının kararı coşkuyla alkışlamadığını gördüm.

        HDP tabanı ise, partilerine kapatma davasından sonra bir de Hazine yardımına blokaj konmasından dolayı öfkeleri zirvedeydi. Şimdi aday çıkartmayı coşkuyla karşılıyor.

        HDP adayının kadın olacağı kesin. Kimin olacağına dönük yoğun ve heyecanlı bir çalışma başladı bile.

        Peki HDP neden bu kararı aldı? Tüm spekülasyonlar havada uçuşuyor.

        Sadece HDP içinden isimler değil, bu denklemi bilen siyasetçi, kamuoyu araştırmacıları ve bölge aktörleriyle konuştum. HDP’nin aday çıkarma stratejisini 7 maddede özetleyebiliriz.

        HDP HAMLESİNİN 7 NEDENİ

        1. HDP, 6’lı Masa'ya çok kızgın. Yerel seçimlerde onların desteği ile büyükşehirlerin birçoğunu CHP kazandı. Buna rağmen seçimden sonra hem yeterince işbirliği yapmadılar, hem de “vebalı” gibi HDP’den kaçtılar görüşündeler.

        2. HDP; kapatılma davası, Hazine yardımına el konulması, milletvekillerinin tutuklanması dahil, birçok konuda haksızlığa uğramasına rağmen 6’lı Masa'nın onlara yeterince destek olmadığını düşünüyor.

        3. “Bakanlıkları bile paylaştılar ama bizimle görüşmeye tenezzül etmediler, selam bile vermeye korkuyorlar. Biz çantada keklik değiliz, Erdoğan karşıtlığımız nedeniyle 6’lı Masa'nın adayına oy vermek zorundaymışız gibi görüyorlar. Böyle olmayacak”. HDP’ye yakın bir isim.

        4. HDP kendi adayını çıkartacak ve eğer kapatılırsa hem dış, hem iç kamuoyunda "Cumhurbaşkanı adayı çıkarmış bir parti kapatılıyor" diye büyük bir mağduriyet kampanyası yapacak.

        5. HDP defalarca partisi kapatılan bir gelenekten geliyor. Her kapatmadan sonra daha da güçlendiler. Cumhurbaşkanı adayı çıkarmış bir partinin kapatılması halinde tabanlarını çok güçlü şekilde motive ederler. Bu sayede ya yedek partiden ya da başka bir partiden parlamentoya muhakkak gireceklerdir.

        6. Millet İttifakı eğer bir adayda anlaşırsa mecburen HDP’nin kapısına gelecek ve adaylarını geri çekmesini isteyecek. O zaman elleri daha güçlü olarak pazarlık yapabilecekler.

        7. Seçimin ikinci tura kalması halinde yine HDP pazarlık yapılacak ilk partilerden biri olacaktır. "Her iki adayla da görüşebiliriz" diye esneme payları varsa hele, istediklerini alabilecek bir güçte olurlar.

        Diğer Yazılar