Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uzun süredir Türkiye’de bir şirketin eline geçmesi beklenen Disney’in ev videosu haklarını neyse ki Yeni Film satın aldı. Bu da bir ayda 15-20 filmin Blu-ray ve DVD baskılarının piyasaya sürülmesini sağladı. Bunlar arasında “Galaksinin Koruyucuları”ndan “Ters Yüz”e, “Sihirli Orman”dan “Ant-Man”e uzanan fazlaca seçenek var.

        Seyirci sayısının yükseldiği, vizyona giren film adedinin arttığı ortamda ülkemizde “Karlar Ülkesi”nden (“Frozen”, 2013) bu yana Disney DVD’si çıkmaması büyük bir eksiklikti. Korsana yönelimi artıran, kaliteli ve orijinal kopyadan film izleme alışkanlığını bitiren bir durumdu. O dönemden bu yana şirketin 15-20 arası yapıtı, ülkemizde vizyona girdi. Piyasadaki kıran kırana rekabetin ardından Yeni Film, şirketin ev videosu haklarını aldı ve çıkışlarına başladı.

        SEÇ BEĞEN AL

        Mayıs’ın ikinci haftasından itibaren bu filmler yavaş yavaş piyasaya sürüldü. Öte yandan kapanan Tiglon etiketiyle kalan filmler de yeniden çıkarıldı. Yani şu aşamada Marvel uyarlamalarını da, Disney animasyonlarını da, Oscar projelerini de edinme şansı var herkesin…

        “Galaksinin Koruyucuları” (“Guardians of the Galaxy”, 2014), “Ant-Man” (2015), “Kaptan Amerika: Kış Askeri” (“Captain America: The Winter Soldier”, 2014) ve “Yenilmezler: Ultron Çağı”ndan (“The Avengers: Age of Ultron”, 2015) “Ters Yüz” (“Inside Out”, 2015), “6 Süper Kahraman” (“Big Hero 6”, 2015) ve “İyi Bir Dinozor”a (“The Good Dinosaur”, 2015), “Sihirli Orman” (“Into the Woods”, 2014) ve “Mr. Banks”ten (“Saving Mr. Banks”, 2013) “Malefiz” (“Maleficent”, 2014) ve “Sindirella”ya (“Cinderella”), “Yarının Dünyası”ndan (“Tomorrowland”, 2015) “Muppets Aranıyor” (“Muppets Most Wanted”, 2014), “Uçaklar 2: Söndür ve Kurtar” (“Planes: Fire & Rescue”, 2014) ve “Tinker Bell: Korsan Peri”ye (“Tinker Bell and the Pirate Fairy”, 2014) uzanan bir seçim şansı var.

        Son ‘Star Wars’ filminin dünyayla aynı anda çıkmasıyla Yeni Film, arşivini daha da güçlendirdi. Böylece Paramount ile Warner Bros.’un ardından üçüncü stüdyonun ürünleri de ele geçirilmiş oldu. Sektör liderine dönüşmek için önemli bir adım atıldı.

        ÇİZGİ ROMAN, ANİMASYON VE OSCAR

        Açıkçası bunlar arasında James Gunn’ın işitsel ve görsel dünyasıyla mest eden postmodern süper kahraman ekibi filmi “Galaksinin Koruyucuları”nın ve olgunlara hitap eden zeki animasyon “Ters Yüz”ün yeri ayrı. Diğer filmlerde genelde ‘seri üretim’ hamlelerin yaratıcı olmadığı görülebiliyor. ‘Uçaklar’ ile ‘Tinker Bell’ ev sinemasına uygun durup köşelerine çekilirlerken, ‘Uyuyan Güzel’ ile ‘Cinderella’ya ‘kurmaca bölüm’ üretme çabaları yarı yolda kaldı.

        Oscar projelerinden en öne çıkan Rob Marshall’ın müthiş özeniyle canlanan peri masalı müzikali “Sihirli Orman”. “Mr. Banks” ise Tom Hanks’in performansı ve birçok sahneyle anılacak özel bir Walt Disney biyografisi. Taptaze bilimkurgu projesi “Yarının Dünyası” ise hedefine ulaşamadı.

        Yeni Film’in bundan sonra Disney’in kararıyla Blu-ray baskılara Türkçe dublaj ve altyazı koyamayacağını da ekleyelim. Tamamen yurtdışından kaynaklanan bu durum üzücü. Ama resmi kararlar engellenemez, ama bunlarla ilgili özel önlem alınabilir. İngilizce altyazılı Blu-ray baskıları raflardaki yerini alacak.

        KEREM AKÇA’NIN YENİ ÇIKAN DISNEY DVD’LERİNDEN FAVORİLERİ

        1-Galaksinin Koruyucuları (Guardians of the Galaxy)

        2-Ters Yüz (Inside Out)

        3-Sihirli Orman (Into the Woods)

        4-6 Süper Kahraman (Big Hero 6)

        5-Ant-Man

        Diğer Yazılar