Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir Pina Bausch gösterisi ile hayat kadını tasvirini iç içe geçirip, bundan bilimkurgu tanımları arayan özellikli, aykırı bir film, bir koreografi harikası. Avusturya yapımı “Perfect Garden”, performanslardan oluşan deneysel dünyasına distopik ve felsefi bir vizyon da katarak entelektüel oluyor. Bir yaşam biçimi, bir varlık, bir tür yaratmaya çabalıyor. Ama dramatik açıdan belli zaafları da var.

        Ütopik bir bar, coşkulu bir genelev ya da gizemli bir kapalı mekan… “Perfect Garden”, her yöne çekilebilir: Üstü kapalı bir David Lynch filmi, uzaylıların indiği bir bilimkurgu distopyası (“The Rocky Horror Picture Show”), Louis Malle mamulü “Güzel Bebek”in (“Pretty Woman”, 1978) deneysel şubesi veya “Pina”yla (2011) akraba alternatif bir dans filmi… Aslında tüm bunlar filmi özetlemek ne bir araç ne de bir hedef. Aksine serbestçe ortaya atılmış yol gösterici detaylar sadece…

        İÇİNDEN DANS KOREOGRAFİLERİ GEÇEN BİR BAHÇE

        Performans sanatçısı Mara Mattuschka ile dansçı-koreograf Chris Haring burada ‘sıra dışı’nın tanımını yapan 80 dakikalık bir erotik bale veya seks-dans gösterisi ile çıkageliyor. Müziğin susmadığı, koreografinin de ona eşlik ettiği, iç çamaşırlarıyla yarı çıplak dolaşan erkek ve kadınların birbirleriyle dans ettiği bir garip ‘bahçe’… “Perfect Garden”, modern dans gösterileri ile cinsel özgürlük içeren genelev/striptiz barı görüntülerini üst üste bindiriyor. Hedonizmi keşfe çıkan bir sanat filmine açılıyor.

        İşitsel açıdan keyif veren bir yaklaşımı, görsel bir Pina Bausch resitaline çeviriyor. Ortaya atılan felsefi diyaloglar ise Richard Linklater’ı akla getiriyor. Sonradan dublaj yapılmış gibi İngilizce konuşunca tiplemeler bir süre sonra ‘evrim teorisi’nden, ‘varoluş’tan söz etmeye başlıyorlar.

        AMSTERDAM’IN ‘RED LIGHT DISTRICT’İNDEN BESLENEN BİR EROTİK BİLİMKURGU

        Bu da erotik bir distopik bilimkurgu dansına kadar uzanmamıza yol açıyor. Asla gerçek seks sahneleri veya müzik parçalar izlemediğimiz aksine sahnede koreografinin tadına vardığımız bir eser canlanıyor. Hipnotize edici bir sanat filmi ya da ‘beden ve gösteri’ tanımı olarak anılabilir... Ama kusursuz bahçenin tanımına belirlemek, mükemmel insan, varlık ya da bambaşka bir gezegen yaratmakta kopuyor sanki…

        Yönetmenler de ‘Red Light District’e (‘Kırmızı Fener Mahallesi’) benzeyen kırmızı filtreli bu mekanı o doğrultuda kurcalıyorlar. Ama bu noktada işin içine giren yapay gangster mizanseni her şeyi yaralıyor. Pen-Ek Ratanaruang’ın ikinci filmi “69”da (“Ruang Talok 69”, 1999) ruhsal dünyayı terk edip plastiğe kayması ya da Miike’nin ‘yakuza’ kavramına fazla yüklenip süreyi uzatarak filmlerinin dozunu kaçırması akla geliyor.

        Bu da ‘bilimkurgu’nun da sarkmasıyla ‘kara ve distopya’yı çok iyi getiremiyor bu müthiş fikre. Ama garip ses tonlarıyla koreografiye eşlik eden, etrafta da çıplağa yakın dolaşan karakterler sanki öyle doğmuş gibiler. Kendilerine birer eş ve kocadan ziyade dünya hakimiyeti arıyorlar. Seksin dans ile bir araya gelip bir iletişim aracına dönüştüğü, çocuk doğumunun unutulduğu bir reenkarnasyon esasıyla hem de… Haring-Mattuschka ikilisinin beraber çalışma konusundaki uyumuna dikkat çeken bir koreografi harikası “Perfect Garden”.

        Ne durumda?

        Ülkemizde sahibi yok. Henüz ne festivallerde gösterildi ne de DVD’si çıktı. 2013 yapımı olduğu için bundan sonrası için de çok ümitli değiliz.

        Künye:

        Perfect Garden

        Yönetmen: Chris Haring, Mara Mattuschka

        Oyuncular: Luke Baio, Thales Weilinger, Ian Garside, Simone Truong

        Süre: 80 dk.

        Yapım yılı: 2013

        Not: Bu bölümdeki filmler, ya uluslararası festivallerde ya da yurt dışında piyasaya çıkmış orijinal DVD’lerinden izlenerek yazılmaktadır. Bu yasal durum, diğer yazdığım filmler için de geçerlidir.

        Diğer Yazılar