Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dreamworks Animation şirketinin en sevdiğim filmlerinden biridir 2010 yapımı “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin”... Film, ejderhalar ile Vikingler arasında nesillerdir süren ezeli düşmanlığın sıkı bir dostluğa dönüşmesinin hikâyesini anlatır. Her şey, şefin oğlu Hıçkıdık'ın vicdanının sesini dinleyerek yaralı bir ejderhayla duygusal bağ kurmasıyla başlar. Hıçkıdık, yaşadığı toplumdaki savaşçı erkek kültürünü reddederek ejderhalarla insanlar arasındaki dostluğun yolunu açar... Ayrımcı nefretin hiç bitmediği bir dünya için gerçekten anlamlı bir filmdir.

        Serinin 2014'de gösterime giren ikinci filmi, yurt dışında çok olumlu eleştiriler alsa da, ilki kadar derin bir etki bırakmamıştı üzerimde. Ama ilk filmin yarattığı dünyayı ve karakterleri sevenler için kuşkusuz hoş bir tecrübeydi.

        "Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 3: Gizli Dünya"da da durum pek değişmiyor. Gerçi film Batı'da yine çok olumlu eleştiriler alıyor ama kendi adıma yeni filmin özellikle hikâye açısından ilkinin seviyesini pek yakalayamadığını düşünüyorum. İlk film, ejderhalara bir halk gibi bakıyordu. İkinci filmde ise insanların iyi ya da kötü tarafa çekebildiği “evcilleştirilmiş hayvanları” andırıyorlardı. Ama her iki filmde de ortak yaşam arzusu güçlüydü...

        Tüm bu sorunların insanların ejderhalarla birlikte yaşama inadından kaynaklandığı sonucuna varıyoruz. Üstelik Hıçkıdık ve arkadaşları, köye sürekli yeni ejderhalar getirmeye devam ediyorlar. Onları avcıların elinden kurtarıp özgürleştiriyorlar.

        Kaldı ki, film Hıçkıdık'la Dişsiz'in yine müthiş işler başardığı bir ejderha kurtarma operasyonuyla başlıyor... Köle ejderhalar özgürleşiyor ama özgürlüğün tadını çıkaracak bir hayatları olduğu söylenemez.

        Üstelik çevrelerindeki çember giderek daralıyor. Ejderha avcıları özgür Berk'e her geçen gün biraz daha çok yaklaşıyor. Yeni filmin kötü adamı, bir ejderha avcısı... Onları sadece avlamıyor. Avladıktan sonra dilediği gibi kontrol edip yönetebiliyor. Kölesi haline getirebiliyor.

        Ayrıca Hıçkıdık ve Dişsiz'in büyüdüklerini de söylememiz gerekiyor. Hıçkıdık Astrid'le evlenmeyi düşünürken, Dişsiz de âşık oluyor. Tüm bunlar, Berk'teki eski yaşamı aynen sürdürmeyi imkânsız kılıyor. Hıçkıdık, babasının söz ettiği, ejderhaların yaşadığı Gizli Dünya'yı bulmak istiyor ve hep birlikte göç etmeye karar veriyorlar...

        Ejderhalar çocukluğumuzdan bu yana, bir masal dünyasına aittirler. Çok uzak bir geçmişi temsil ederler... İnsanlarla ejderhaların kopuşu, masalların bitip gerçek tarihin başladığı noktayı düşündürür bize. Serinin son filmi biraz da bu fikir üzerine inşa ediliyor. Dolayısıyla, duygusal bir yanı var ve kötü bir hikâye olduğunu söyleyemem.

        “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 3: Gizli Dünya”yı çok beğendiğimi söyleyemem ama yarı yıl tatilinde herkese gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir aile filmi olduğu kesin...

        Filmin notu: 6

        Diğer Yazılar