Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YÖNETİM sisteminin yeniliğine bir de oy kullanmadaki yenilik eklenince anket şirketleri eskiden olan ne varsa çöpe attı.

        Aslında benzer durumla yıllar önce de karşılaşmış, 1982’de California valilik ve 1992’de Britanya genel seçimi sonrası kamuoyu yoklama şirketleri anket usullerini değiştirmişti.

        Benzer durum bu seçim sonrası Türkiye’de de yaşanacak.

        Ayrıca bugünden kim sandık sonucunu bileceğini iddia ederse de yanılır; çünkü hiçbirinin bu seçime yönelik bir ölçme modeli yok.

        Kendi modelini kurmuş olsa elinde yeterli veri bulunmadığı için onun yerine koyacağı rakam da yok...

        Çünkü ittifak partilerinin arasında veya öteki ittifaktan akacak seçmen kaymasını ölçebilmek için en azından İYİ Parti’nin oy oranını doğru bilmek gerek.

        OYNAK MÜHÜR

        Ayrıca hangi bölgede seçmenin blok, hangi bölgede ise oynak mühür davranışı sergilediğini kestirmek de zor.

        Yani Cumhurbaşkanlığı’nda ötekine, milletvekili listesinde kendi partisine veya milletvekilliğinde öteki partiye, Cumhurbaşkanlığı’nda kendi adayına ya da Cumhurbaşkanlığı’nda ittifaktaki adaya verirken milletvekilliğinde öteki ittifakın içindeki partiye oy verme yönüne gidebilecek.

        Bu oy geçişkenliğinin hangi oranda gerçekleşebileceğini kestirmek için önceden veri olması gerekiyor.

        “Haritadan önce toprak yoktu” diyen J.Baudrillard’ın vurguladığı gibi, böyle durumda ancak “aslı kopya olanın kopyalandığı simülasyonlar” yapılabilir.

        Elde harita olmadığı için toprağa ulaşmak zorlaşır...

        Geçmişin verilerine dayalı simülasyonlar ise “lime lime olmuş imparatorluğun çölde kalmış kalıntısıyla ülke tayinine” benzer.

        Aklı başında kamuoyu araştırmacıları da bunun farkında ve hesaplamalarını da oynak mührün hangi oranda hangi bölgelerde geçerli olabileceğine yönelik bazı gerçeğe dayanmayan verileri baz alarak yapıyor.

        Belki de bundandır, çoklu simülasyonları sunuyor.

        CHP’NİN SP ADAYLARI

        Bu kapsamda “Millet İttifakı”nı oluşturan muhalefet cephesinde ilginç bir çalışma yapılmış...

        Geçmiş seçimlerde CHP’nin hangi sandıklarda kıl payı seçimi kaçırdığına bakılmış; buraların etnik ve ideolojik haritası çıkarılmış.

        Yapılmak istenen toplam 18 seçim bölgesini kapsayan kıl payı bir milletvekilinin kaçtığı bu sandıkların ağırlıklı bölümü de muhafazakâr mütedeyyin özelliğe sahip seçmen.

        CHP buralarda daha önce kararlaştırıldığı gibi SP’den tavsiye edilen isimleri koyma kararında.

        Yani SP parti kimliğiyle seçime girerken, Doğu ve Orta Anadolu ile İstanbul başta olmak üzere bazı illerde SP’nin önerdiği isimler CHP listesinde yer alacak.

        Örnek olarak muhafazakâr kimliğiyle Mehmet Bekaroğlu’nu aday göstererek İstanbul’da bir fazla milletvekili almalarını veriyorlar.

        CHP Sözcüsü Bülent Tezcan da bu yönde çalışmaların yapıldığını belirtmekle birlikte milletvekili aday listesinin son günü olan 21 Mayıs’a kadar zamanın bulunduğunu belirtti.

        “Henüz vakit var, SP ile konuşmadık ama olmaması için bir neden de yok” dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dün Kayseri konuşmasında dikkat çektiği gibi, adayların belli olmasının ardından, yürütme iktidarı ile birlikte parlamento iktidarının da ele geçirilmesinin hesapları yapılmaya başlandı.

        Her parti ince eleyip sık dokuduğu “kıl payı” hesabının aritmetiğine kapandı...

        Diğer Yazılar