Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ANKARA’da siyaset dün üç konuya odaklanmıştı…

        İlki pazartesi başlayacak bütçe görüşmelerinde kimin nasıl bir performans çıkaracağı…

        Diğeri de sonrasına yönelik iki beklenti…

        İlkinin siyasetin geleceğine etkisi nasıl olur kestirmek olası değil, çünkü bütçe görüşmelerindeki tartışmalardan sonuç çıkması geçmiş yıllara özgü, sistem değişikliğinin öncesinde kalmış bir durum.

        BÜTÇE’NİN KONUŞMACILARI

        Geçen yıl, “Aday olmayacağımı size kim söyledi?” sorusunun yanında bütçede sergilediği performans ile CHP lideri Kılıçdaroğlu dikkatleri üzerinde toplamıştı.

        Bu yıl da Kılıçdaroğlu’nun benzer şekilde CHP adına bütçenin başlangıcında konuşma yapacağına vurgu yapılıyor.

        Ancak diğer partilerde durum eskisi gibi olacak.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM’nin açılışı dışında hatip kürsüsünden hitabı gelenekte yer almadığı için bütçe görüşmelerinde konuşması söz konusu değil.

        Hükümet adına geçmişte de olduğu gibi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın ve AK Parti grup yöneticilerinin söz alması bekleniyor.

        Bu arada hemen belirteyim ki Oktay da geçen yıl ciddi bir performans sergilemişti.

        MHP adına da yine grup yöneticilerinin söz alması planlanmış.

        İYİ Parti’de Akşener milletvekili olmadığı için söz hakkı bulunmadığından, bütçenin açılışının iki grup başkanvekili, kapanışının ise Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu tarafından yapılması planlanmış…

        Hafta sonu eş Genel Başkan Mithat Sancar gözünden küçük bir operasyon geçirdiği için dün Grup toplantısını yapmayan HDP’de de eş genel başkanların yarımşar saat söz alması planlanıyor.

        Dolayısıyla Meclis’te siyaset tam anlamıyla gelecek hafta pazartesi günü yapılacak bütçe görüşmelerine odaklı bir hale gelmiş.

        Hemen her parti harıl harıl bütçe konuşması için çalışıyordu…

        BAKANLIKLARIN AYRILMASI

        İktidar kulisinde en dikkat çeken ise bütçe sonrasına dönük beklentiler.

        Yakın geleceğe kadar kabinede bakan değişimine odaklanan iktidar kulisinde bu kez milletvekillerinin beklentisi bazı bakanlıklarda ayrılma ve birleşmelerin olması.

        Yakın geçmişte, Çalışma Bakanlığı ayrılmış ve bugün asgari ücret görüşmelerini de yapacak olan Prof. Dr. Vedat Bilgin bu koltuğa getirilmişti.

        Benzer düzenlemenin bu kez Tarım ve Orman ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarında yapılmasına yönelik beklenti ortaya çıkmış.

        Bir de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geçmişte olduğu gibi ikiye ayrılacağına yönelik de benzer beklenti var.

        Buna bağlı olarak da bakanlıklara yeni atamaların yapılabileceğinden söz ediliyor.

        Olma ihtimali var mı denilirse, geçmişte de benzer durumların ortaya çıktığını, ancak bu konuda tek yetkili olan Cumhurbaşkanı’nın o yönde adım atmadığını belirtmekle yetineyim.

        Bu kez farklı olur mu; onu bilmek olası değil…

        Bütçe sonrasına yönelik bir diğer beklenti de bugüne kadar üzerinde uzlaşı sağlanamadığı için zamana bırakılan Siyasi Partiler ve Seçim kanunları…

        SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM KANUNLARI

        MHP’deki bakış, “Sadece oranın %7’ye indirilmesi ve bir iki madde üzerinde uzlaşı var, bir paket yerine madde düzenlemesi ile gelebilir” noktasında.

        Dolayısıyla bunun da bugünden yarına olmasına olanak yok, çünkü 6 Aralık’ta başlayıp 17 Aralık’a kadar devam etmesi planlanan Genel Kurul’daki bütçe görüşmelerinin arasına çok önemli olmadıkça bir başka kanun alma olanağı yok.

        Bütçe sonrasında da yılbaşı tatili söz konusu olacağından ancak Ocak ayından sonra diğer kanunlara sıra gelebilir.

        Böyle bir durumda da Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’nun aceleye getirilmesi gibi bir hedef yok…

        Ancak, barajın seçimde %7 olarak uygulanması isteniyorsa ve seçim de Haziran 2023’te yapılacaksa en geç gelecek Haziran’a kadar çıkması gerekiyor…

        Çünkü Anayasa’ya eğer ki bütün partilerin uzlaşı yapması sonucu geçici bir madde eklenmez ise seçime bir yıl kala yapılan kanunlar uygulanabilir, diğerlerin uygulaması ancak bir sonraki seçime kalır…

        Bunun olabilme olasılığı da oldukça düşüktür…

        Diğer Yazılar