Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İLK turun son toplantısına ev sahipliği yapacak SP lideri Karamollaoğlu liderlerden görüş alma ziyaretlerinin ilkini yarın gerçekleştirmeye hazırlanırken, “6’lı masa” önemli bir karara varmış.

        Üzerinde bir süredir tartışılan, “Partilerin aylık turuna devam mı edilsin, yoksa gerektiği zaman mı bir araya gelinsin?” arayışı sonlanmış ve seçime kadar turlara kesintisiz devam kararı alınmış.

        Bu ayki toplantıya ev sahipliği yapacak SP’nin Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya da dünkü sohbetimizde, “Bütün partilerin bu konuda bir mutabakatı var; seçime kadar devam etme kararlılığımız sürüyor. 21 Ağustos toplantımız gibi liderlerin programları uymadığı için tarih farklılaşabilir ama toplantıların devamında kararlıyız” dedi.

        SP’nin 21 Ağustos'ta ev sahipliği yapacağı zirvenin konusu olarak önerisi, seçim sonrası yapılacak işlerle ilgili yol haritasının belirlenmesi.

        Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimi hangi şekilde tamamlanırsa, hangi ilkelere göre hareket edileceğine ilişkin süreç ve kadro yönetiminin takvime bağlanması...

        Ancak bu konular bu toplantıda mı ele alınır, yoksa bir sonraki toplantıya mı bırakılır bu SP lideri Karamollaoğlu’nun yarın CHP lideri Kılıçdaroğlu ile başlatacağı liderler turu sonrasında gerçekleşecek.

        CHP'NİN OBAMA BEKLENTİSİ…

        CHP’deki beklenti ise farklı değil; hatta bir fazlasıyla süreçle birlikte adaylık konusunun da yavaş yavaş ele alınmasından yanalar.

        CHP’nin bütün yöneticilerinin adayları olarak ilan ettikleri Kılıçdaroğlu ile ilgili beklentileri de gittikçe güç kazanmış bulunuyor.

        Dolayısıyla seçim takviminin açıklanmasını beklemeden adaylıkla ilgili konuların masada tartışılıp bir şekle büründürülmesi en önemli beklentileri…

        İznini almadığım için adını veremeyeceğim partinin etkin ve yetkin isminin dünkü şu sözleri de aslında CHP’de var olan beklentiyi yansıtıyor:

        “Seçim takvimini beklersek gecikmiş oluruz. Çünkü Mayıs ayında erken genel seçim isterse zaman kalmaz. O nedenle adaylara ilişkin usul ve yöntemi bugünden tayin edip aday ismini konuşmalıyız. Bizim için aday belli. Diğer partilerin de Kemal (Kılıçdaroğlu) Bey adına itiraz edeceklerini sanmıyoruz. Sonbaharda isminin açıklanmasında fayda var…”

        CHP’deki bakış, Kılıçdaroğlu’nun Kürt oylarını da alabilecek isim olduğu, dolayısıyla ortaya çıkacak diğer isimlerin bu alanda sıkıntı ile karşılaşacağı noktasında.

        CHP, Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğinin oy almada sorun yaratabileceğine ilişkin sözlere kulak asmıyor; Cumhurbaşkanı’nın 20 yıl aradan sonra dün Hüseyin Gazi Cemevine gerçekleştirdiği ziyaretine dikkat çekmekle yetiniyor.

        “Bundan böyle kim Kılıçdaroğlu’nun Alevi olduğunu seçim meydanında dile getirirse hem samimiyetini hem seçimi kaybeder” yaklaşımı sergiliyor.

        Bu konuda verdikleri örnek ise oldukça ilginç; ABD'de Afro-Afrikalı birinin Başkan seçilmesi olanaksız görünürken, Barack Obama'nın bu engeli 2008'de toplumla birlikte aştığına vurgu yapıyorlar.

        MASA’DA BELİRLENİR, TAKVİMLE AÇIKLANIR

        Buna karşın diğer partilerde daha temkinli hareket etme çabası söz konusu.

        Kılıçdaroğlu’nun adına itiraz etmemekle birlikte ağırlıklı olarak şu yaklaşımı gösteriyor:

        “Bu seçimde yapılacak en küçük yanlış hepimizin geleceğini siyasi olarak sıkıntıya sokar; ince eleyip sık dokumalıyız. Aday tek başına mı, bir ekip hareketiyle mi yola çıkacak bunların iyi belirlenmesi gerekir. Belki masada karara bağlanır ama adayın adının yıpranmaması için açıklanması seçim takvimine bırakılmalıdır…”

        HDP’NİN YOL HARİTASI

        Görünen o ki Ağustos sonu partiler açısından yol haritasının belirlenmesi adına önemli bir tarih olacak.

        Çünkü altılı masa toplantısının hemen ardından 25 Ağustos’ta da HDP eş genel başkanlarının oluşumunda etkin rol oynadığı “Demokrasi İttifakı” yol haritasını açıklamaya hazırlanıyor.

        HDP ile birlikte sol-sosyalist TİP, EMEP, TÖP, EHP, Halkevleri ve SMF’nin katılımıyla 7 partinin oluşturduğu Demokrasi İttifakı, deklarasyonunu 25 Ağustos’ta kamuoyu ile paylaşacak.

        İttifakın yol haritası ve ilkeler bütünü ortaya konulacak.

        KÜRDİ İTTİFAK

        HDP Eş Genel Başkanı Sancar da önceki gün 25 Ağustos’u açıklarken, “Kürdi partiler” dediği Doğu ve Güneydoğu’da etkin olan, 2018’den bu yana da işbirliği yaptıkları partilerle de farklı bir ittifakın oluşturulma aşamasında olduğunu söyledi.

        Bunun için çerçeve metni oluşturduklarını, 6 parti ile yürüttükleri bu çalışmaya başka Kürdi partilerin katılımını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

        Anlaşılan o ki HDP, bir süre önce altılı masada dile getirilen “Bir çatı ittifakının altında farklı ittifak yapılanması” modeli üzerinde duruyor.

        HDP’nin 7’li ittifakının oluşmasından aslında altılı masa da memnun; bunun masanın altındaki diğer ortak tanımlanmasının kamuoyu düşüncesinde yer etmesinin önüne geçeceği de vurgulanıyor.

        Anlaşılan o ki siyaset oyun planlarını ağırlıklı olarak Eylül’ün ilk yarısından itibaren, TBMM açılmadan önce sahada sergilemekte kararlı.

        KIŞ GELMEDEN ZEMİN KAPMAK

        Kışa girmeden bütün partiler sahada kazanım elde edip, seçim sürecinde basacağı önemli bir zemin kazanma çabasında…

        CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Akşener uzun süredir farklı illerde gerçekleştirdikleri geniş katılımlı toplantılar ve miting yerine, dar kapsamlı kürsü üstünden hitaplarla süreci uzun süre önce başlatmıştı.

        DP lideri Uysal, DEVA Genel Başkanı Babacan, Gelecek Partisi lideri Davutoğlu da daha dar kapsamlı toplantılar ve sivil toplum örgütleriyle dar kapsamlı bulaşmalarla sahada aktivitelerini sürdürüyordu.

        SP lideri Karamollaoğlu da teşkilat buluşmalarıyla farklı bir propaganda süreci işletiyordu.

        BU SEÇİM UZUN SÜRECEK

        Cumhur İttifakı'nda ise AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan son bir aydır toplu açılış törenleri ile her hafta sonu bir ilde seçim çalışmasını başlatmıştı.

        MHP lideri Devlet Bahçeli de 4 Eylül’de Sivas’tan propaganda çalışmaları gongunu vuracak.

        Görünen o ki kış aylarına kadar meydanlar hareketlenecek ve bu seçim dönemi geçmiştekilerden çok daha hareketli ve uzun olacak.

        Diğer Yazılar